Reakce na islámofobii pana Matějky

Poprvé jsem se rozhodl reagovat na jiný článek, konkrétně na článek pana Matějky, který nese název „Liberál prý nemůže nechtít muslimskou mešitu. Ježíši Kriste!“. Ač většinou principiálně s panem Matějkou souhlasím, sic mám časté vnitřní výhrady k jeho formě vyjadřování, tentokrát jsem ostře proti jeho názoru, že islám pošlapává naše západní svobody a tudíž by měla být „islamizace“ regulována či rovnou zastavena.

Názor, že je islám nebezpečí pro moderní společnost, je podle mě zcela mylný. Nebezpečné je neporozumění náboženským textům, zneužívání víry k mocenským zájmům, extremismus a další neduhy plynoucí z těchto věcí, ale ne víra samotná. Z historie dobře víme, že právě naše „lepší“ západní křesťanská společnost je největším strůjcem netolerance k rozdílným filozofickým názorům a to už přes dva tisíce let. Proto bych byl na naše západokřesťanské kořeny hrdý s mírným nadhledem.

Budeme-li bránit svobodnému vyznání, bráníme jedné ze základních svobod člověka a to nelze považovat za liberální. Pokud mají křesťané právo stavět kostely, musí mít muslimové právo stavět mešity. Není podstatný rozdíl mezi muslimem, křesťanem, židem, buddhistou nebo například ateistou jsou to všichni lidé a členové naši společnosti.  Liší je pouze jiný filozofický světonázor, na který mají výsadní právo.

Samozřejmě zákonné omezování jiných ve prospěch jedné konkrétní skupiny je zcela nepřípustné, v tom případě je nutné dbát, aby takovéto extrémistické netolerantní omezování svobod nebylo možné. Katolíci mají pro svou víru a filozofický světonázor prostor, kterým více méně již svobodu jiných neohrožují. Takový prostor by měla dostat každá víra a světonázor, proto i muslimové mají mít právo postavit si místo, kde se budou potkávat, sebekultivovat a rozvíjet.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kupec | úterý 24.8.2010 12:58 | karma článku: 11,60 | přečteno: 1807x