Městská policie v Ostravě nesmí vyvěšovat vlajku ČR, ovšem EU musí!

Tentokrát jsem to cestou do centra Ostravy kolem ředitelství Městské policie už nepřešel pouhým osobním zachmuřením a odhodlal se informovat o důvodech, které vedou Městkou policii, že nad vstupem do svého hlavního sídla vyvěšují pouze vlajku Evropské unie a symbol města.

Napsal jsem tedy svůj dotaz na ředitelství MP, odkud mi odpověď přišla ihned následující den ráno. Vedoucí úseku pro komunikaci s veřejnosti mě v něm informovala, cituji:

Městská policie Ostrava při vyvěšování vlajek postupuje v souladu se směrnici statutárního města Ostravy č. 2/2008, k užívání státní vlajky České republiky,vlajky Evropské unie, státních vlajek jiných států, vlajky kraje, vlajky města a vlajek městských obvodů.

Dle této směrnice je vlajka EU vyvěšena na budově ředitelství Městské policie Ostrava trvale, vlajka státní pak u příležitosti státních svátků a při příležitostech celostátního významu, zejména v den smutku nebo v den státního smutku, vyhlášených vládou.

Vyvěšování a užívání státní vlajky se řídí zákonem č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Uvedená směrnice odpovídá tomuto zákonu.

Odpověď mě nepotěšila a hlavně překvapila, nepochopil jsem totiž, z jaké logiky by ředitelství MP mělo mít na své budově vyvěšenou pouze vlajku EU, jestliže slouží především českým občanům a českému státu. Chtěl jsem se tedy o tom v textu přesvědčit na vlastní oči, ovšem dotyčná směrnice chyběla jak na stránkách města Ostravy, tak na informacích radnice Ostrava-JIH. Musel jsem tedy navštívit jejích právní oddělení, kde mi úřednice pověděla, že tato směrnice je interní a já tedy nemám právo do ní nahlížet. To mě udivilo a popravdě paní úřednici taky, i přesto že směrnice o vyvěšování vlajky EU není veřejnosti dostupná, z určité sympatie mi ji neoficiálně okopírovala.

Ano, jak jsem se pak dočetl, úřednice pro styk a komunikaci s veřejnosti z ředitelství Městské policie měla pravdu. Směrnice odpovídá zákonu, respektive jej nijak neporušuje. O vlajce EU je totiž v zákoně zmínka pouze v souvislosti s volbami do evropského parlamentu a žádné jiné nařízení s jejím vyvěšováním neexistuje. Jedná se tak čistě o ideologické rozhodnutí rady města Ostravy, že vlajka bude vlát samotná na ředitelství MP, sociálním odboru a taky na archivu města Ostravy.

V setrvačnosti těchto zjištěných informací jsem se ještě odhodlal navštívit magistrát a pokusil se získat zápis z jednání rady, kde bych si snad mohl přečíst nějakou rozumnou argumentaci, či vyhledat konkrétní osobu, která směrnici navrhla. Ovšem jak jsem se dověděl z odboru vnitřních záležitosti magistrátu, nemám žádné právo nahlížet do zápisu z jednání rady ani nemohu znát interní směrnice města Ostravy. Tímto můj hon za informacemi byl u konce a já se mohu dál jen šklebit pokaždé, když pojedu kolem jedné z budov, kde vlajka EU vlaje...

Leckdo by mohl a pravděpodobně namítne, že bych energii měl vkládat do důležitějších věcí, ale je třeba se zamyslet nad tím, co tato zdánlivě banalita ovlivňuje. Vezmeme-li si jako příklad magistrát města - odbor sociálních věcí tzv. „sociálku“ a uvědomíme si, kteří lidé tam ve většině pravidelně přicházejí a jak jsou mnozí z nich snadno ovlivnitelní, je tato věc myslím docela závažná. Peníze jim totiž nevydává EU ale Český stát, který má jako jeden ze svých symbolů státní vlajku, ne vlajku EU. Mimochodem, je celkem zajímavá "náhoda", že zrovna před touto budovou využívá reklamní prostory ČSSD...  :-)

Autor: Tomáš Kupec | pátek 24.9.2010 21:57 | karma článku: 28,98 | přečteno: 2582x