Evropský manipulátor - Monika MacDonagh Pajerová

V noci 10. 6. 2010 jsem si z dlouhé chvíle pustil ČT24, kde v tu dobu běžel televizní pořad Evropský manuál – Evropa po Lisabonu. Cyklus delší dobu s opovržením ignoruji, ovšem dnes si neodpustím pár peprných vět, které si zvláště tento díl a moderátorka zasluhuji.

Paní Pajerová je sestrou naši expertky na biomasu zelené Kateřiny Jacques, je také předsedkyni organizace Ano pro Evropu a nově taky „moderátorkou“ pořadu Evropský manuál.  Svůj pořad sama charakterizuje jako zprostředkovatele objektivních informací z různých názorových proudů a pólů. Což mě ovšem velmi překvapuje, protože jsem nikde kritickou stránku dopadu přijetí Lisabonské smlouvy nezaregistroval. Dokonce jsem v tomto díle nezaregistroval ani jednu nezávislou osobu, která by s podporou Evropské integrace neměla více nebo méně společného. To je ta objektivita, kterou se ohání? Kde je právo na jiný názor a kritiku?

To, že je paní Pajerová fanaticky proevropská, je věc známa. Problém je v tom, že tato známost se týká (v porovnání s celkovým počtem naši populace) pouze úzké skupiny lidí, která se o Evropskou problematiku hlouběji zajímá. Tedy na neznalou (většinovou) veřejnost paní Pajerová působí celkem objektivně a fundovaně, čemuž Česká televize svou „nezávislou“ podporou dodává razítko důvěryhodnosti.

Jestliže Česká televize má tu drzost pořad podporovat, měla by prostor prezentovat své názory dostávat i strana druhá. Běžně mají vlastní pořady jak heterosexuálové tak homosexuálové, jak bílí tak hnědí, jak postižení tak zdraví, ale v případě Evropské integrace tady panuje očividná jednostranná protekce probruselských názorů. Něco je špatně a obávám se, že se to jen tak nezmění. Nezbývá než ironicky zvolat: Vítej Evropo! Sbohem hrdé Česko!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kupec | pátek 11.6.2010 14:45 | karma článku: 33,34 | přečteno: 2679x