Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skotsko. Hrdý národ a země dávných tajemství

Zajímá vás Skotsko, jeho krásy a historie? Víte, kdo a proč budoval megalitické stavby, jaké tajemství skrývá Rosslynská kaple a kým opravdu byl William Wallace, kterého celosvětově proslavil velkofilmem Statečné srdce Mel Gibson?

Skotsko. Země s bohatou historií a nádhernou krajinou a památkami. Skotsko je jednou ze čtyř zemí konstituční monarchie Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. První osadníci přišli na území dnešního Skotska zřejmě už v době ledové před zhruba 11 tisíci lety. 

Jedinou suchozemskou hranici má Skotsko s Anglií, na východě jej obklopuje Severní moře, na severu a západě Atlantský oceán, na jihozápadě Severní průliv a Irské moře. Mimo pevninu se Skotsko rozkládá na více než 790 ostrovech, z nichž největší jsou Orkneje, Shetlandy a Hebridy.

Známá i méně známá historie

Kým opravdu byl William Wallace, kterého v roce 1995 celosvětově proslavil velkofilmem Statečné srdce Mel Gibson?

A právě touto nádhernou zemí a její zajímavou historií se zabývá ve své knize Skotsko: Země dávných tajemství mladý český autor - Jan Hrdina. Kniha je dle mého svým zaměřením určena především pro širší veřejnost, případně pro “historiky amatéry”, studenty či čtenáře, kteří se chystají navštívit Skotsko a mají zájem se dozvědět něco o jeho historii.

Autor na základě vlastních postřehů a studia nejrůznějších pramenů objasňuje v 15 čtivě a populárně napsaných kapitolách pozoruhodné, méně známé, ale i zcela neznámé příběhy skotských dějin od doby kamenné až po 20. století.

Hrdina ve své publikaci nezapomíná ani na seznámení čtenářské obce se skotskými tradicemi, legendami, literaturou či bohatou a dramatickou historií, která utvářela charakter hrdého národa i tvář této nádherné země.

Autor podává čtenářům nejen historický výklad jako takový, ale snaží se rovněž o přiblížení problematiky v souvislostech. Podává tak i časový a geografický vyčerpávající výklad, popisuje dochované artefakty a stavby, a to v řadě případech včetně jejich techniky a materiálů.

Kniha i seriál na vlnách Českého rozhlasu

Socha Williama Wallace ve Stirlingu.

První rukopis knihy autor dokončil již v roce 2004 a na základě prvního vydání vznikl i stejnojmenný seriál Českého rozhlasu. Přesto - nebo právě proto - se Jan Hrdina po 12 letech rozhodl knihu Skotsko: Země dávných tajemství nejen doplnit o nové poznatky, ale zároveň ji rozšířil o další čtyři kapitoly.

Autor se ve své knize rovněž ptá, pokládá v textu jakési návodné otázky, které samozřejmě o to více vzbuzují čtenářův zájem o jednotlivé kapitoly.

Poutavý text je vhodně doplněn napříč celou publikací černobílými i barevnými fotografiemi, obrázky a nákresy. Řada fotografií pochází z archivu samotného autora knihy Skotsko: Země dávných tajemství.

Pod dřevěným londýnským mostem probíhá krutá justiční vražda. Mučeným a nakonec popraveným je vysoký tmavovlasý muž, který byl donedávna postrachem anglické koruny. Proč? Bránil svou zemi a svobodu svých lidí, Skotů, proti cizímu útlaku. Tím mužem je William Wallace, kterého i po sedmi stech letech ctí všichni Skotové. Světový věhlas Wallaceovu jménu však zajistil až velkofilm z roku 1995. A to i přesto, že se ve snímku většina klíčových okamžiků odehrává zcela jinak, než tomu bylo ve skutečnosti. Kým byl William Wallace doopravdy? Jaké činy vykonal a čím si zasloužil nesmrtelnost? Příběh Williama Wallace je také příběhem první skotské války za nezávislost.Doba, v níž se William Wallace narodil a vyrůstal, nebyla pro skotské království zrovna jednoduchá. Důvodem byla tragická smrt krále Alexandra III. roku 1286 a následné neobsazení skotského trůnu. Kandidátů bylo několik, každý s legitimním nárokem, ale pro velké spory nebyl ani jeden z nich jednomyslně zvolen. Proto Skotové požádali anglického krále Edwarda I. Plantageneta, aby se stal ve sporu arbitrem. (...) Po bitvě u Falkirku se William Wallace vzdal titulu “strážce království” ve prospěch mladého Roberta Bruce z Carricku a Johna Comyna z Badenochu, aby na kontinentě sháněl podporu proti králi Edwardovi.  

(Jan Hrdina - Skotsko: Země dávných tajemství, Kapitola IX./Legenda jménem William Wallace, str. 167, 177)

Kdo je Jan Hrdina

Autor knihy Skotsko: Země dávných tajemství, Jan Hrdina (*1980), je českým publicistou a historikem na volné noze. Od roku 2001 píše, publikuje a překládá, pracoval jako redaktor a fotograf. Jako odborný konzultant se podílel na přípravě expozic v pražských památkových objektech, na projektu na podporu výuky dějepisu i na filmových a dokumentárních projektech. 

Autor vystudoval historii a klasickou archeologii na Filozofické fakultě MU v Brně a vzdělání si rozšířil studiem historie na University of Groningen v Nizozemí. Specializuje se na starší dějiny Británie, zejména Skotska, antiku a středověké dějiny.

Hrdina je rovněž autorem seriálu Českého rozhlasu - Skotsko: Země dávných tajemství. Z angličtiny přeložil knihu MacBeth – velekrál skotský. Jako redaktor se podílel na překladech knih z francouzštiny a němčiny. Rád cestuje, v roce 2009 se účastnil české expedice Brazilia Encantada, pátrající po pozůstatcích vyspělé indiánské civilizace.

Pár slov na závěr…

Autor na základě vlastní zkušenosti a studia objasňuje v 15 kapitolách nejasné, pozoruhodné či prakticky neznámé jevy skotských dějin od doby kamenné po 20. století.

Na exkurs do Skotska, velmi zajímavé země s bohatou historií, zve Jan Hrdina čtenáře své knihy Skotsko: Země dávných tajemství prostřednictvím velmi poutavých a čtivých kapitol ze skotské historie na 296 stranách. 

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) kniha obsahuje autorovo krátké věnování (dceři Karolíně), prolog, na závěr pak nechybí ani seznam pramenů a literatury a seznam obrazových příloh. Jádrem knihy je celkem 15 kapitol se samostatnými názvy. 

Obálku s použitím fotografie autora navrhl a graficky upravil Martin Radimecký. Knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2017 jako vydání druhé - rozšířené.

Obrázek o knize Jana Hrdiny Skotsko: Země dávných tajemství si už ale udělejte každý sám. Brožovanou knihu bez přebalu mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 10.8.2017 8:55 | karma článku: 28,09 | přečteno: 945x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Zdivočelá země v česko-německém pohraničí. Kdysi… A co teď?

Nezdary a pády nejsou důvodem k tomu, aby člověk zůstal nemohoucně ležet, ale naopak by měly být impulsem k nastartování něčeho nového, vzpruhou k boji za šťastný a plnohodnotný život.

5.11.2021 v 9:26 | Karma: 19,54 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Když městem obchází ďábel… Je to jako v politice

Politika, byznys, honění se za úspěchy, penězi, lidská závist i chamtivost, našeptávání, faleš... A ďábel se svými pomocníky si mne ruce. Spojitostí mezi dneškem a Moskvou před 100 lety bychom našli jistě ještě mnohem více.

27.10.2021 v 11:13 | Karma: 21,25 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Elitní česká mordparta. Do rukou to bere major Saran

Zavražděná svéhlavá selka, mrtvý muž v poli v kruzích jakoby od UFO, díky bouřkám objevivší se mrtvola muže bez tváře... To jsou některé případy nové hvězdy na poli vyšetřování mordů na Jablunkovsku a Třinecku, majora Romana Sarana.

24.8.2021 v 8:26 | Karma: 19,94 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Smršť. Čapne a nepustí, dokud vás nezahubí

Silniční úsek na Slovensku, na kterém za 25 let došlo ke 34 smrtelným nehodám, při nichž zemřelo 56 lidí. Nenáročný, přehledný úsek. A fenomén halného větru. Když fouká, stoupá počet násilností, nehod, vražd i sebevražd.

14.4.2021 v 10:10 | Karma: 18,92 | Přečteno: 977x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Jak se hodnotí audioknihy? Interpret a hudba udělá hodně

Máte rádi knihy a audioknihy? Zajímá vás, podle čeho se audioknihy hodnotí? Víte, že o úspěchu audioknihy rozhoduje velmi často vhodný či nevhodný výběr interpreta? Pokud chcete znát odpovědi nejen na tyto dotazy, pak čtěte dál...

3.7.2020 v 14:13 | Karma: 13,09 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

Žena zápasila s policisty o nůž, jednoho pořezala a sama se bodla do břicha

2. května 2024  11:44

Policisté pomáhali v Sušici na Klatovsku ženě, která byla rozrušená a chtěla si ublížit. Před...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.