Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlavně se z toho nepo…

Tato slova jsme před zápasem české fotbalové reprezentace slyšeli z úst repre kouče Šilhavého a samotných hráčů často. Zápas ve Wembley ale ukázal opak. My se z toho po… A tak se moderní fotbal nehraje. Quo vadis, český fotbale?

Končí zhruba 22. minuta. Česká fotbalová reprezentace hraje svůj úvodní zápas v kvalifikaci o evropský šampionát. Stadion? Slavné Wembley. Soupeř? Největší favorit skupiny a kolébka fotbalu Anglie. Volám tátovi.

“To si dělají srandu, ne? Jestli hodlají hrát takhle, je to jen čekání na gól dva tři pět… To se nedá betonovat celej zápas. Stačí, když jim jednou utečou změnou tempa po křídle a jsme nahraní,” říkám rozčileně svému otci. Ten víceméně souhlasí.

Prorocká slova

V tu chvíli jsem ještě netušil, jak prorocká má slova budou. Už po další zhruba minutě se začínají naplňovat. Naprosto zbytečně. A přesně tak, jako bych scénář napsal. Změna tempa, rychlosti a šup… ...Co se nám to houpe v síti?

Neříkám, že ve Wembley by bylo nejlepší taktikou na hrdý Albion vletět nátlakovou hrou, přehnaným presingem a bez zadních vrátek. Ale od začátku mi bylo jasné, že s tak ustrašeným výkonem a přehnaným respektem si jen říkáme o debakl. 

A to jsem ještě během dne říkal, že si myslím, že máme na to, abychom se vraceli domů s bodem a třeba i s překvapivou výhrou. Můj tip byl totiž původně 1:1, pokud bychom jó překvapili, tak i výhra 2:1. Zlaté oči.

Nepochopili...

Kdo si myslel, že naši pochopí, že takto to nepůjde, pletl se. Bída a utrpení pokračovalo dál. Nepřesnost kupila nepřesnost, téměř každý dotyk s míčem přinášel zmar. O české uličce si tak můžeme všichni nechat jen zdát. 

A jak tak minuty plynuly dál, dostali jsme se k závěru první půle. Rozhodčí avizuje minutu nastavení. Ještě abychom si tak nechali dát další gól, říkám si. A ejhle! Naprosto zbytečný kiks, penalta a nezbývá než se jen modlit, aby se stal zázrak. Nestal. Harry Kane vyprovází český tým do šaten s druhou brankou na hrbu. Děs a hrůza.

Většinou jako velký fanoušek držím i za nepříznivých okolností palce týmu dál, ale tentokrát mi začíná docházet, že to dnes (tedy v pátek 22. března 2019) nemá cenu. To si radši budu třeba číst, než abych se koukal na tu bídu. Zapínám rádio, druhý poločas si pouštím aspoň živě na vlnách ČRo. A pak už jen přepínám zpět na fotbal pouze v momentech, kdy přibývají další branky v naší síti.

Fotbal alá Malta

Závěrem možná řadu lidí naštvu, ale zmínit to musím. Už během zápasu jsem čím dál více přemýšlel nad českým fotbalem. A při sledování dění ve Wembley se mi - proč asi - vybavují zápasy např. Malty ze zhruba deseti patnácti let zpátky. 

A jako odmala sparťan si říkám, že kdyby proti hrdému Albionu nastoupila ve Wembley pražská Slavia tak, jak to doposud předvádí v letošním ročníku Evropské ligy, možná by ten bod - a třeba i tři - zpátky do Česka přivezla… Nehraje totiž ustrašeně. Hraje fotbal. Ne beton… Ale nepředbíhejme, uvidíme za pár týdnů proti Chelsea.

Ale zpátky do Wembley. Byl to jen první zápas. Ale… … ale úvod kvalifikace je vždy extrémně důležitý. Především pro náladu a sebevědomí týmu. Tímto kláním si ho ale určitě český fotbal nezvedl. Naopak. S podobnými výkony ale díru do světa český fotbal rozhodně neudělá.

Třeba právě Anglie vsadila na fotbalové mládí, zdravé sebevědomí a odhodlání a čest reprezentovat. Otázkou je, zda si správnost této filosofie uvědomují i čeští bafuňáři. Možná už je na čase. Realitu českého fotbalu bychom jedním jediným zápasem hodnotit jistě ještě neměli, ale můžeme se zamyslet. Takže quo vadis, český fotbale?

Autor: Tomáš Králíček | sobota 23.3.2019 9:49 | karma článku: 21,73 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Chlapec, který přežil pochod smrti… a natruc neumřel!

Hrůzy 2. světové války by měly být omílány neustále dokola, abychom každé další generaci předávali poselství ve smyslu “tak takhle tedy ne!”. Je prostě třeba se poučit.

13.9.2018 v 8:26 | Karma: 34,64 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život

Umět vyjednávat je nutností nejen pro profesionální vyjednavače s teroristy. V životě totiž vyjednává každý, ať už jde o business, jednání mezi rodiči a dětmi, rokování o platech, nebo dokonce o lidských životech. Víte, jak na to?

16.8.2018 v 8:26 | Karma: 31,95 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Každý v sobě máme svůj nekonečný příběh. Nalistovat si ho musí každý sám

Dětství, zážitky, vzpomínky, návyky, stejně jako lásky, a to nejen partnerské, se v dospělém člověku odrážejí mnohdy mnohem více, než by kdo čekal. Stejné to ale může být i s knihami a filmy, které nás kdysi oslovily.

27.7.2018 v 8:26 | Karma: 30,16 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Má Německo vyřešenou nacistickou minulost? Nemá!

Kdo myslí, že Německo už se s nacistickou minulostí vypořádalo, mýlí se. Ano, naprostá většina tehdy aktivně žijících a bojujících Němců je už jistě na pravdě Boží, ale minulost, tu nikdo nevymaže. Tu si národ nese jako břímě dál.

12.7.2018 v 8:26 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zesměšňovaný Adolf Hitler sloužící Židům? Proč ne...

Adolf Hitler sloužící Židům. Zdá se vám to přitažené za vlasy? Chápu. Ale... Nacisti musí prchat za hranice, aby neskončili v koncentračních táborech. Německo totiž ovládli komunisti a Velká Británie se potýká s přílivem uprchlíků.

28.6.2018 v 8:26 | Karma: 30,37 | Přečteno: 595x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.