Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dětský svět je úžasný a bezstarostný. Dokud nepřijde vážná nemoc

Děti a jejich svět. Svět od dospělých zcela rozdílný. Dětský svět je úžasný a zdánlivě bezstarostný, dokud do něj nevstoupí vážná nemoc. Poté už záleží často na štěstí, ale především na rodině, její lásce a soudržnosti.

Není snad nic horšího, než když je vážně nemocné dítě. To si pak leckterý rodič říká, že by raději vzal jakoukoli nemoc světa na sebe, než aby jí trpělo jeho dítě. Většinou ale takové případy rodinu semknou.

A důležitá je víra. Víra v uzdravení, v lásku, ale třeba i v nadpřirozené bytosti. K těm ostatně děti velmi často upínají své zraky a myšlenky. Ať už jde o bytosti typu čarodějů či čarodějnic, víl nebo třeba i duchů našich zesnulých předků či blízkých. A už i témata vážných nemocí pronikají čím dál více do literatury pro děti, která je ale dětem často pomáhá překonávat “s nadhledem a noblesou”.

Nadpřirozené i vážné téma

Po hitech Úsměv a Ségry se nejoblíbenější ženská autorka komiksu poprvé pustila do nadpřirozeného tématu. A vznikl humorný a dojemný příběh o síle rodiny, přátelství a překonávání vlastních obav.

A právě tematice vážného onemocnění malého dítěte, síly soudržnosti rodiny za každých okolností, přátelství, překonávání vlastních obav či nadpřirozena se ve své komiksové knize Duchové věnuje mladá, talentovaná a už velmi uznávaná autorka dětských komiksů Raina Telgemeierová. Ta touto knihou dokazuje, že i z poměrně těžko uchopitelného a závažného tématu lze udělat naprosto skvělý a fascinující komiksový příběh (nejen) pro děti, navíc nepostrádající naprosto nic, co by pořádný komiks měl mít. Ba naopak. Autorka mu ještě mnoho dalšího přidala.

Jde o velmi silný, srdceryvný příběh, dojemný, byť místy i humorný příběh s prvky nadpřirozena. A právě do nadpřirozeného tématu se Raina Telgemeierová pustila vůbec poprvé. A troufám si říci, že to není na výsledku vůbec znát. Ba naopak na mě dílo této Američanky dýchá a mluví svou oduševnělostí a jistotou a i nadpřirozené téma na mě působí zcela přirozeně.

Nutno podotknout, že komiksová kniha Duchové je plná nádherných ilustrací, oku lahodících barev, dialogy a monology jednotlivých postav nepostrádají reálné vyznění a vtip a kniha je tak napsána opravdu velmi poutavě, čtivě a svižným jazykem, přičemž nepostrádá ani tolik potřebné napětí. 

Láska a pevné pouto

Napětí komiksu Duchové nechybí...

Jde o příběh čtyřčlenné rodiny, jehož hlavní hrdinka - byť hlavních postav se dá říci, že je mnohem více - Catrina přestěhuje se svými rodiči a mladší sestrou na pobřeží Severní Kalifornie, což v ní nebudí zrovna pocity nadšení, protože musí opustit své kamarády i navyklé zázemí. 

Její mladší sestra Maya ale trpí cystickou fibrózou. V rámci “zmírnění” těžkostí způsobených touto vážnou nemocí působí “blahodárně” vlhký a slaný vítr, vanoucí od moře. A léčivé účinky prý nejsou to jediné, co vítr do městečka Bahía de Luna přináší. Sestry ze všech stran slyší, že tu žijí duchové. Říkají obyvatelé města pravdu, nebo jen straší nové sousedy? Zatímco Maya se nemůže dočkat, až nějakého ducha potká, Catrina s nimi nechce mít nic společného. Ale možná se blíží doba, kdy bude muset hodit svůj strach za hlavu a myslet především na dobro mladší sestry… 

Kniha Rainy Telgemeierové Duchové je opravdu parádním kouskem. A to nejen díky opravdu povedeným ilustracím a napínavému, vážnému i místy humornému ději. Ale i díky své hloubce, svému přesahu do závažné tematiky, díky svému “flirtu” se smrtí a zemřelými, ale zároveň i díky svému poslání. Telgemeierová totiž svým komiksem Duchové dokazuje, že láska a obětování se v rámci pevného pouta rodiny dokáže divy. A navíc ukazuje cestu, jak si uchovávat zesnulé příbuzné a blízké stále “živé”...

Kdo je Raina Telgemeierová

A jde se na "lov duchů"...

Autorka komiksu Duchové - Raina Telgemeierová (*1977) - je mladá a talentovaná americká autorka a ilustrátorka a vůbec nejsledovanější autorka dětského komiksu. Právě Raina Telgemeierová stvořila čtyři z pěti nejlépe prodávaných komiksů v americké knihkupecké síti za rok 2016. 

Největším bestsellerem se stali právě Duchové, kteří kromě prodejních rekordů stačili posbírat i řadu ocenění včetně komiksového Oscara – prestižní Cenu Willa Eisnera. Raina potvrdila, že komerční úspěch jde u ní ruku v ruce s kvalitou a že si svými upřímnými, civilními komiksy získala srdce milionů čtenářů – dětí i rodičů. 

Ti čeští už měli možnost poznat komiksové umění Rainy Telgemeierové v knihách Úsměv (Paseka, 2015) o dospívání s rovnátky a Ségry (Paseka, 2016) o strastech i radostech sourozeneckého soužití.

Slovo závěrem…

Nevěříte na duchy?

Na exkurz do světa dětí, ale i dospělých a také duchů, do světa, jemuž lidé musí věřit, aby se v něm ocitli, zve malé i velké čtenáře knihy Duchové její autorka, úspěšná americká spisovatelka a ilustrátorka Raina Telgemeierová, prostřednictvím 256 stran nápaditého komiksu. 

Z anglického originálu Ghosts, vydaného nakladatelstvím Scholastic v New Yorku v roce 2016, přeložila Michala Marková. Lettering a grafickou adaptaci obstarala Eva Nečasová. Knihu vydalo Nakladatelství Paseka, s. r. o., v Praze v roce 2017, a to jako vydání první.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha velmi stručné autorčino věnování (pro Sabinu), po němž následuje samotný komiks. V úplném závěru knihy nechybí ani pár poznámek autorky, ukázka jejích kreseb, z nichž se zrodil tento povedený komiks, dále upoutávky na další komiksy Rainy Telgemeierové a něco o autorce samotné. A ještě jedno překvapení na památku. ;-)

Kniha populární americké komiksové autorky a ilustrátorky Rainy Telgemeierové Duchové za pozornost i přečtení bezesporu opravdu stojí. A nelze než podotknout, že za to stojí dle mého nejen dětem, ale rovněž i dospělým. :-) Vázanou knihu s pogumovanou vazbou bez přebalu mi k recenzi poskytlo Nakladatelství Paseka, za což děkuji.

Autor: Tomáš Králíček | čtvrtek 14.6.2018 8:26 | karma článku: 28,62 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Zesměšňovaný Adolf Hitler sloužící Židům? Proč ne...

Adolf Hitler sloužící Židům. Zdá se vám to přitažené za vlasy? Chápu. Ale... Nacisti musí prchat za hranice, aby neskončili v koncentračních táborech. Německo totiž ovládli komunisti a Velká Británie se potýká s přílivem uprchlíků.

28.6.2018 v 8:26 | Karma: 30,37 | Přečteno: 595x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Tajemství skotské krve. Ohrozí tajemná úmrtí britskou královskou rodinu?

Stará skotská pověst zasazená do konkrétních reálií. Záhadná úmrtí služebných na prastarém hradu Kilcarron ohrožují skandálem britskou královskou rodinu. Sužuje hrad nějaké děsivé prokletí?

21.6.2018 v 8:26 | Karma: 30,90 | Přečteno: 765x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Máte vysoký krevní tlak? Nechoďte do jehličnatého lesa

Věděli jste, že pod jehličnany vám krevní tlak stoupá, zatímco v dubových porostech uvolněně klesá? Nebo že nejmenší pravděpodobnost komářího štípnutí máte pod ořešákem? A že stromy umí komunikovat a mají dokonalé sociální cítění?

31.5.2018 v 8:26 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zastřelit, propíchnout nebo uškrtit? Šípková Růženka podle Hurvínka

Scénky s loutkovými postavičkami Spejblem, Hurvínkem, Máničkou, paní Kateřinou a psem Žerykem byly, jsou a zřejmě vždy budou populární. Jsou vtipné a prošla si jimi každá žijící generace. A stále je o co stát

18.5.2018 v 8:26 | Karma: 23,61 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

USA na kolenou. Šéf americké Sněmovny reprezentantů chce položit Senát i prezidenta

Spojené státy americké jsou v ohrožení. Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu a někteří Rytíři Zlatého kruhu se rozhodli změnit politický systém. Z předsedy se tak může stát de facto neomezený vládce Spojených států.

10.5.2018 v 8:26 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.