Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Adolf Hitler - nerozhodný diktátor s vůlí malého dítěte

Führer nebyl tak silný a pevný ve svém rozhodování. Ba naopak. Působil místy jako prototyp alibisty, který se konečná rozhodnutí bojí vyřknout. Raději tak manipuloval podřízené, ale přímým rozkazům se vyhýbal, seč to šlo.

O Adolfu Hitlerovi toho bylo napsáno už opravdu neskutečně mnoho. Tisíce knih a řada autorů, obrovské množství dokumentů. Vše se ale točilo především kolem jeho života a 2. světové války jako takové. Věděli jste ale o naprosté führerově neschopnosti rozhodovat se, pružně reagovat, udílet okamžité rozkazy a vůbec o jeho strachu z co nejjasnějších povelů?

Právě touto psychologickou analýzou osobnosti a charakteru Adolfa Hitlera se zabývá ve své knize Adolf Hitler. Tak vedl a řídil. uznávaný odborník na nacismus a Třetí říši Werner Maser.

Už v recenzi knihy Mussolini od Pierra Milzy jsem se zmiňoval, že tematika 2. světové války byla zpracována v nejrůznějších podobách a z mnoha pohledů a že se velmi často setkáváme na pultech knih či na stránkách knižních e-shopů s nabídkou biografií především Adolfa Hitlera a jeho nejbližších „spoluničitelů“ z řad pohlavárů Třetí říše.

Kniha Adolf Hitler. Tak vedl a řídil. nám ale přináší úplně jiný pohled na Hitlera, kdy především díky dobovým i poválečným svědectvím a zkoumáním různých dokumentů, spisů a rozkazů dokazuje, že ani Hitler nebyl tak pevný a rozhodný diktátor, jak se při vyslovení jeho jména může zdát.

Kdo byl Werner Maser

Autor knihy Adolf Hitler. Tak vedl a řídil. je německý historik, publicista a vysokoškolský pedagog. Maser je považován za jednoho z předních odborníků na Hitlera a jeho režim. Werner Maser (1922 – 2007) sám prožil druhou světovou válku v praxi jako voják. Sloužil totiž po absolvování střední školy jako důstojník pěchoty.

Například Maserova biografie Hitler: Legenda, mýtus a realita, která byla zveřejněna v roce 1971, byla přeložena do 22 jazyků. Další Maserovo dílo - Hitlerovy dopisy a poznámky - dalo čtenáři možnost nahlédnout do myšlenek a teorií nacistického diktátora.

Profesor Werner Maser patřil také k propagátorům myšlenky, že Stalinův Sovětský svaz v roce 1941 chystal napadení Německa. Tato jeho teze byla ústřední například v Maserově knize Porušení slova.
V ní německý historik analyzoval průběh válečných příprav Hitlera a Stalina mezi lety 1939 a 1941. 

Knih s tematikou druhé světové války napsal profesor Maser nespočet, navíc se věnoval například i biografii někdejšího německého kancléře Helmuta Kohla a dalších.

Nečekaně zdlouhavé vůdcovo rozhodování

Ve své knize Adolf Hitler. Tak vedl a řídil. se Maser snaží na významných příkladech z důležitých fází 2. světové války vykreslit a popsat jednotlivé procesy, pochopit různá rozhodnutí a postup, jakým byla uváděna v život. Sám Hitler často poukazoval na to, že na svá rozhodnutí potřeboval až nečekaně mnoho času. 

Nad Hitlerovým častým váháním, nechutí direktivně zasahovat do rozporů podřízených, nerespektování mnohých pravomocí a politikou dát až ten poslední důležitý podpis k rozkazu, který se může obrátit proti vůdci samotnému, se pozastavují i doboví svědci, kteří „slouží“ Maserovi jako důkazní materiál pro jeho knihu. 

Maser v ní čerpá ze vzpomínek a deníkových záznamů nejen pohlavárů typu Josepha Goebbelse, ale i od „řadových“ úředníků či od pobočníků. 

Nejasné vymezování kompetencí

Autor knihy v této Hitlerově psychologické analýze dokazuje holý fakt, že Hitler spíše než příkazy řídil svými monology či dialogy s podřízenými, kteří pak převzali břímě uchopení rozkazu a jeho posunutí v „život“.

Zdánlivě proti Hitlerově nerozhodnosti a „neschopnosti“ udílet rozkazy může jít jiný fakt. Hitler měl také ve zvyku nejasně vymezovat kompetence v ministerských odborech, tak úzce omezoval důstojníky na jejich příslušné resorty, do nichž coby nejvyšší řídící instance neustále zasahoval.

Hitler rovněž i podle Masera jen velmi zřídka někoho ze svých podřízených propustil. Když už to udělal, tak nepřímo, oklikou. Dotyční se většinou od svých kamarádů či kolegů prostě a jednoduše dozvěděli, že už je Hitler nechce mít ve svém okolí. To byl další z Hitlerových charakteristických stylů řízení.

Hitler ústní vs. Hitler písemný

Svým způsobem se dá vlastně říci, že rozdíly lze hledat nejen mezi Hitlerem před, v a v posledních dnech jeho života, ale rovněž mezi Hitlerem „ústním“ a Hitlerem „písemným“. Bezesporu se totiž nedá než souhlasit s tvrzením Wernera Masera, že bez vynikajícího řečníka a geniálního propagandisty Hitlera by se NSDAP nikdy nestala tím, čím nakonec byla.

„…Když na podzim roku 1919 vstoupil do strany, byla ubohým spolkem řemeslníků, hlavně železničářů, ke kterým se připojilo několik intelektuálů. Hitler, který nebyl zaměstnaný a nesl téměř sám tíhu spolkové činnosti, jim svými projevy brzy získal coby nové členy kupce, úředníky a zaměstnance (1922 např. 31 % členů), majitele obchodů a intelektuály a coby příznivce vojáky a překvapivě mnoho žen…“, uvádí ve své knize Maser.

Kniha Adolf Hitler. Tak vedl a řídil. obsahuje, jak už to u kvalitní literatury faktu bývá, velké množství autorových poznámek, které vhodně doplňují velmi hutný hlavní text, přičemž nejsou jen odkazem na jiné knihy a prameny, který tento renomovaný historik použil. Kniha je navíc i v elektronické podobě doplněna nemalým množstvím dobových fotografií. 

Doporučení na závěr

V neposlední řadě je, a to zejména pro občasné čtenáře literatury faktu, velmi příjemné z hlediska soustředění se to, že kniha je rozdělena na tři části a spoustu kratších kapitol. Neztratíte se v ní tak ani například při čtení mezi stanicemi MHD.

Solidní se mi zdál i překlad knihy Adolf Hitler. Tak vedl a řídil., která vyšla v originále v nakladatelství Verlag Siegfried Bublies v německém Koblenzu v roce 1997, do češtiny ji pak zdatně přeložila Monika Stančová a vydalo ji nakladatelství Grada Publishing v Praze v roce 2014. 

Napsat by zde bylo možné o této knize ještě opravdu mnoho, ale mé doporučení je, aby si raději knihu přečetl každý sám. A rozhodně vám to za to stojí! Pokud máte zájem, knihu si můžete pořídit na Knihy.iDNES.cz.

Autor: Tomáš Králíček | pondělí 18.5.2015 8:30 | karma článku: 34,88 | přečteno: 724x
  • Další články autora

Tomáš Králíček

Výjimečný československý boxer Vilda Jakš očima Dalibora Váchy

Byl slavný nejen v Československu, ale i v Paříži, mekce boxu třicátých let 20. století. Na titul mistra světa Vilda Jakš nedosáhl, přesto byl hrdinou, a to i 311. bombardovací perutě RAF v boji proti nacistickému Německu.

21.11.2023 v 9:26 | Karma: 16,53 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Vražda bezskrupulózního podnikatele rozvíří vody na české vesnici

Vražda na vesnici vždy rozvíří vody mezi místními možná ještě více než ve velkém městě, kde se - řekněme - trochu více rozplyne, ztratí, lidé se mezi sebou neznají tak dobře jako právě na vesnici.

10.11.2023 v 9:46 | Karma: 12,64 | Přečteno: 544x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Trocha té historie je bezesporu zapotřebí. Například z doby Václava IV.

Stará Praha či italský Milán z dob Václava IV. ožívají díky historickým příběhům Františka Niedla a skvělé interpretaci Matouše Rumla. Vznikla tím dokonalá symbióza lahodící uším i šedé kůře mozkové ve chvílích nočního odpočinku.

18.8.2023 v 12:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Svatý Jakub aneb Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí

Byť byl výslovně zmíněn v roce 1321 v listině krále Jana Lucemburského, “pamatuje" i Přemysla Otakara II a založení města Polička. “Zažil” spoustu krásného, výjimečného, ale i požáry a boje místních lidí se Státní bezpečností.

23.2.2022 v 9:36 | Karma: 15,26 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Králíček

Zachránil tisíce lidských životů. Sám se dožil 100 let

Zní to až neuvěřitelně. Aktivní účast při vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert s nasazením vlastního života v první linii zachránil tisíce spolubojovníků... a dožil se stovky.

23.11.2021 v 9:26 | Karma: 14,62 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1470x
PR manažer, recenzent, mediální poradce, novinář a tiskový mluvčí.

Od r. 1994 redaktor, editor, šéfredaktor v renomovaných médiích v ČR i na Slovensku, tiskový mluvčí v soukromé i státní sféře, poradce místopředsedkyně PS Parlamentu ČR, člen Komise pro výchovu a vzdělávání RMČ Praha 6 či přednášející na VOŠ. Profesně se zabývá PR a mediální komunikací.

Tituly k recenzím poskytují nakladatelství: Academia, Argo, GRADA, HADART Publishing, Host, Jan Melvil Publishing, JOTA, KATTO, LEDA, Nakladatelství Kazda, Paseka, Portál, Rybka Publishers, Slovart, Vydavateľstvo Veritas či portály Audiolibrix, Audioteka.cz, ebux.cz, Palmknihy.cz, Radioservis, OneHotBook. Děkuji.