Skončí fotbalové MS v JAR krvavým masakrem ?

Náš známý sportovní komentátor Jaromír Bosák se na fotbalovém MS tolik bojí o svou bezpečnost, že uvažoval o neprůstřelné vestě a myslí si, že se letošní fotbalový šampionát nedohraje. Naznačil tak, že se v JAR děje něco, o čem se v českých masových médiích mlčí. Co se to tam tedy děje ?

Jaromír Bosák místo neprůstřelné vesty zvolil jako ochranu občasnou jízdu s českým velvyslancem, ale pracuje na dalších metodách ochrany, viz. článek : Myslím, že se šampionát nedohraje, varuje televizní komentátor Bosák.

Média zmiňují vysokou kriminalitu, která je pro návštěvníky šamiponátu, pro novináře i pro sportovce dost reálnou hrozbou. Ovšem nejde jen o běžnou kriminalitu, před kterou varují někteří místní ve stylu : "Tohle není čtvrť, kde by měl běloch vytahovat mobilní telefon z kapsy. A měl bys sundat všechno zlato z krku" nebo "Neboj, nic se nestane. Ale buď opatrný. Večer tu nechoď sám".                                                    

Více o kriminalitě v JAR viz. níže uvedené články :                                                                                 Obavy o bezpečnost na MS se množí. Lupiči přepadli novináře v hotelu                                                 Afrika vítá fotbalový svět. Bělochu, nevytahuj mobil

To, co se tam nyní děje, není jen běžná kriminalita. Je to daleko horší, stačí si poslechnout zpověď jednoho zabijáka. Jihoafrickou republikou cloumá skepse, chudoba a rasismus, kdy černošské gangy útočí na rodiny bílých farmářů, viz. např. článek : Zabte bílé !. Rasismus v JAR je tedy nyní v obráceném gardu oproti dřívějšímu bělošskému apartheidu.

Oprávněně se nejspíš Bosák bojí toho, co se stane, když do takové chudé země, kde je pro místní lidi životní úroveň evropanů čirou utopií, přijedou davy "bohatých" bělochů a s nimi i davy agresivních bělošských rowdies z Anglie. To je, jako by jste škrtnul sirkou a šel se podívat do skladu z benzínem.

Autor: Petr Zvědavý | pátek 18.6.2010 19:17 | karma článku: 20,15 | přečteno: 2487x