Moje verze Imam Bayildi – Lilek plněný rajčaty

Koukal jsem takhle jednou na film s J. P. Belmondem nazvaný Le Casse, v češtině Kořist z roku 1971, mimochodem skvělý film s krásnou hudbou E. Morriconeho, a v jedné scéně s Omarem Sharifem jsou v restauraci a Omar Sharif za úžasné hudby vysvětluje Belmondovi tajemství řecké kuchyně. Když dojde na pokrm zvaný Imám Bayildi, v češtině Imám v bezvědomí, řekl jsem si, že to musím vyzkoušet a tady vám přináším recept, který mi po několika různých, vyzkoušených chutnal nejlépe.

Imám v bezvědomíKooha

Na internetu toho najdete mordu a každý do toho cpe trochu něco jiného, klade důraz na jiné ingredience, přičemž to základní tkví v tom, že jde o lilek plněný rajčaty. Mně se líbil tenhle, který spolu s obrázky nejlépe vystihuje i to co jsem viděl ve filmu a chutí překonává ostatní recepty, které jsem vyzkoušel. V jednom receptu lidé dávali 2 rajčata, jiný přidal 6 rajčat nebo v jiném zelenou papriku. Jak to chodí, každý si to přichutil podle svého.

Způsob vaření lilku:

Když jsem četl všechny ty variace, všechny do jednoho sledovaly podobné způsoby vaření lilku. Některé z nich nechaly lilek nedotčen, jen překrojen na půlku a sos jakoby přelit před pečením. Tento způsob vynecháním dužiny mi přišel jako ztrátou příležitosti přidání tomu více chuti. Jiné zase lilek nejdříve vylouhovaly ve slané vodě a pak osmahnuly separátně na pánvi před přidáním rajčat.

Pokud totiž lilek jen překrojíte na půlku, i když ho necháte vylouhovat ve slané vodě, výsledek bude stejný, na konci budete mít stejně velký kus masité části lilku, která nebude mít vůbec žádnou chuť, protože se tam nedostane žádné koření. Tak proč to nezměnit?

Co byla moje idea?

Proč nevzít tu masitou část lilku a neuvařit jí v té samé omáčce, nepřidat jí tu samou chuť a pak jí spolu s omáčkou nepřidat zpět do lilku?

Touto cestou budete schopni jíst lilek, který náležitě absorboval všechny chuti omáčky. A to je co jsem taky udělal. Touto cestou jsem také samozřejmě myslel to, že jsem nemusel lilek předtím zbytečně smažit na pánvi, což samo o sobě zdržuje.

Tohle je jedno z mých nejoblíbenějších vegetariánských jídel. Je to dokonce lepší, pokud to necháte v pokojové teplotě stát několik dobrých hodin, aby to nasálo všechny ingredience a chuti. A tady přichází moje část, která tento recept i zmiňuje. Pokud totiž do receptu přidáte i maso, recept bude naprosto dokonalý. Takže si teď před začátkem ještě zopakujme. Recept jako takový je vegetariánské jídlo. Já, protože jsem prozatím na vegetariánskou stravu nepřešel a maso jím, budu do receptu přidávat mleté krutí maso. Kdo je vegetarián, tuto přísadu prosím vynechá.

Jak uvařit lilek s nacpanými rajčaty:

Začněte s krájením 1 velké cibule na tenké plátky.

A zjemněte ji ve velkorysém množství panenského olivového oleje (min. 4 polévkové lžíce…min!). Neměli byste být skromný s touto částí, protože je to to, co dělá jídlo tak slavné. Zjemňujte cibuli po dobu 5 minut na pánvi.

Jemně nasekejte 8 stroužků česneku.

Tohle je moje přísada; 1  čajové lžičky kmínu. (ale nemusí být)

Přidejte ho k cibuli spolu s nasekaným česnekem.

Pokračujte se zjemňováním všeho dalších 5 minut.

Přidejte ho k cibuli spolu s nasekaným česnekem. Mezitím nakrájíme 6 středních rajčat na kostky, neloupáme. V této chvíli kdo jí maso, vloží 1 kg mletého krůtího masa. Kdo je vegetarián, jako bych nic neřekl.

Přidejte nasekané rajčata k cibuli.

Přidejte 1 čajové lžičky nového koření, 1 - 3 čaj. lžičky soli a 1 čaj. lžičky čerstvě umletého pepře. Tady zatím opatrně se solí, protože později, když vložíme dužinu z lilku budeme znovu solit.

Vezměte do dlaně množství čerstvé petržele. Stonky a listy nasekejte najemno. Vezměte 1  dlaně máty a nasekejte najemno také a dejte zatím stranou.

Přidejte nasekanou petržel do cibule.

Zatímco omáčka bublá, pomalu si můžete připravit lilek. Začněte tím, že křížem krážem nakrojíte dužinu, ale ujistěte se, že neproříznete slupku. Nechcete, aby se propíchnula. Je to jednodušší použít malý ostrý nůž.

Teď můžete začít krájet podél okraje lilku a zanechávat dobře tlustý okraj.

Opět důležité, neprořízněte slupku lilku. Můžete nechat stonek bez uříznutí.

Ostří nože by mělo opravdu jít bokem, je třeba, aby špička nože byla nasměrována směrem k vnitřní dužiny z lilku.

Jak nůž jde kolem okraje malé kostky lilku, začnou odpadávat. Jde to celkem jednoduše, není to žádná rocket science. Jednoduše vyjměte kostky prsty.

Chcete odstranit pouze polovinu bílého vnitřku lilku, jinak nebude dostatečná podpora, kdy jsou lilky zaplněné a při pečení neudrží nádivku uvnitř bez vybočení.

V době, kdy budete hotovi s krájením všech lilků, rajčatová omáčka by měla být hutná. Zatím není nutné přidat žádnou vodu, neboť bude přidána vzápětí. 

Přidejte nakrájené kostky lilku, přidejte teplotu a pořádně míchejte lilek společně s omáčkou/masem.

Přidejte 2 polévkové lžíce vody na zjemnění. 

Jakmile se lilek začít vařit, kostky se budou zmenšovat a uvolní trochu další vody z jejich obsahu vody do omáčky. Jakmile omáčka přijde do varu, teplo zase uberte k pomalému varu...

…jako takto.

Nechejte to povařit dalších 5-7 minut. Prosím nezapomeňte ochutnat omáčku kvůli koření. Přidejte nasekanou mátu.

A přidejte 1 polévkovou lžíci Heinz kečupu. Některé z receptů vyžadují rajský protlak, ale dávám přednost použití kečupu, neboť dodává tu správnou sladkost vyváženost stejně jako chuť. Můžete přidat 1 čaj. lžičky cukru dle chuti.

Pořádně to všechno zamíchejte a v další minutě to všechno odbublá pryč. Nakonec já jsem přidal šťávu z 1 citrónu. Nesmyslná chuť už nyní.

Omáčka by měla být hutná a ne vodová, jinak nebude dobře držet v lilku. Vezměte jednu čtvrtinu omáčky. S touto čtvrtinou omáčky vezměte pekáč, dost velký na to, aby se do něho vešly nakrájené poloviny lilku vedle sebe v pouze jedné vrstvě.

Přidejte 1 hrnek (250ml) vody do pekáče. Nyní jste vytvořili základ pro lilek.

Zbytkem omáčky naplňte nakrájené poloviny lilku a vložte vedle sebe v jedné vrstvě do pekáče. Lilek pěkně při pečení využije ten připravený základ a nevysuší se.

A pečeme asi hodinu. V polovině pečení budete muset zakrýt lilek fólií, abyste zabránili připálení. Udělejte nožem pár otvorů ve fólii, aby mohla unikat pára. Já jsem zrovna folii neměl a tak jsem tam dal o trochu menší pokličku a službu vykonala dokonale tak jako tak.

Vyndejte z trouby a servírujte. Jedl jsem to spolu s francouzským chlebem, krásně měkkým a nemělo to chybu. Ostatně tak se to má i jíst, pěkně čerstvý chléb a ta vůně....až vám sliny budou téct z pusy.

Lilek plněný rajčaty:

  • 3 malé nebo střední lilky (Japanese)
  • 4 pol. lžíce extra virgin olivového oleje
  • 1 velmi velká cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 6 středních rajčat, nakrájených na kostky se slupkou
  • 1/2 čaj. lžička kmínu (není nutné)
  • 1/2 čaj. lžička nového koření
  • Hrst čerstvé petržele
  • 1/2 hrsti čerstvé máty
  • 1/2 – 3/4 čaj. Lžičky soli
  • 1/2 čaj. lžičky čerstvě namletého pepře
  • 1 pol. lžíce Heinz kečupu nebo podobného
  • 1/2 čaj. lžičky hnědého cukru
  • 1/2  šťávy z citrónu
  • 500g mletého krůtího masa (volba na vás, pokud nejste vegetarián, je to přímo výzva a chutná to péckózně

Předehřejte troubu na 170°C.

Tence nakrájíme cibuli a přidejte ji do velké pánvi s olivovým olejem a zjemňujte ji po dobu 5 minut. Jemně nasekáme česnek a přidejte jej do cibule spolu s kmínem, pokud používáte. Nechte to vařit po dobu jedné minuty. Přidejte nakrájená rajčata, petržel stonky jemně nasekaného, nové koření, sůl a pepř. Přidejte maso, pokud používáte. Přiveďte omáčku k varu a pak zase teplo uberte, tak aby to jen tak lehce bublalo.

Připravte lilek jak bylo výše uvedeno krájením na polovinu a odstraněním polovinu těla na kostky. Přidejte kostky lilku do rajčatové omáčky a dobře míchejte, přidejte 2 polévkové lžíce vody. Přiveďte k varu a pak znovu uberte teplo dolů, takže omáčka bublá pomalu. Vařte po dobu 5-7 minut. Zkontrolujte koření. Přidejte nasekanou mátu a kečup a omáčku dobře promíchejte a vařte ještě chvilku.

Omáčka by měla nyní být pěkně hustá. Vezměte čtvrtinu omáčky a vložte do zapékací misky dostatečně velké, aby se 6 plátky lilku vešly vedle sebe v jedné vrstvě. K této omáčce v misce se přidá jeden šálek / hrnek (250ml) vody, aby se z toho vytvořila vodnatá omáčka jako základ pro lilek. Zbytek omáčky rozdělte mezi 6 lilků a vložte je do zapékací misky, měly by dobře přiléhat. Pečeme asi hodinu, po 30 minutách přikryjeme fólií a uděláme dva otvory ve fólii, aby mohla pára unikat.

Připravte si kupu dobrého chleba, nejlépe francouzský/bageta na vytírání sosu a přeji dobrou chuť.

PS. Jo a nezapomeňte se podívat na ten film Kořist, protože stojí za to. ČT ani jiná televize ho myslím u nás nikdy nevysílala a pokud chcete vidět ještě větší automobilovou honičku než byla v legendárním filmu Bullittův případ, tak Kořist je ten pravý. Belmondo se tam honí s Omarem Sharifem ve fiatech

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Kohoutek | úterý 15.1.2013 8:28 | karma článku: 18,33 | přečteno: 2532x