Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Denní chléb

Dnes jsem původně chtěl psát o „Jižní spojce“ v LA, ale zjistil jsem že pro vás nemám dostatek dobrých fotek a tak toto téma nemcháme na později a pojďme se tedy podívat na místa, kam se nikdo z vás dosud nevydal. Dnes vám ukážu jedno místo, kam chodím za prací a kde se starám o nádrž s koi kaprami.

Tohle místo mám rád i když je to jedno z nejnáročnějších, páč jednak to leží v pěkné lokaci LA, frajer je zřejmě plnej jak loď. Dělá grafika pro Disneye a postavil si nádrž na kapry, kde chová cca 40 už hodně velkej KOI kaprů a jednoho sumce. Chtěl bych vám ukázat jak si to tam chlapec pošéfoval.

Už před domem to všechno hraje tak jak má. Ty šedivé velké kostky v zemi je samozřejmě beton, ale co už na první pohled odlišuje od nám známé práce v čechách je jak je to všechno precizně provedené. Tak za prvé, ty betony mají pochopitelně vsyp, který zajištuje ten krásně hladký povch, na kterým byste mohli krájet zeleninu. Vsyp, o kterém 99% lidí u nás ani neví, že něco takového existuje a když ano, tak stejně ho polovina z toho 1% nedá kvůli ceně a náročnosti. Klasický scénář u nás, kdy si necháte přivést sucháč, děda nebo otec vám ho zatočí (kdo si pozve zedníka, tak pochopitelně zedník) a tím to končí. Po první zimě na tom máte praskliny a doseti let vám to vyhrabou slepice. Nic, tady nemají zimy a tak jim nehrozí ani nadzvedání, sedání atd. Koukněte se tam kaktusy, jak z pohádky. Abych se dostal k věci. Jezdím tam jednou týdně a je to tak na dvě hodiny. Čistím kromě té nádrže na ryby také bazén, který musím přiznat nejlepší, který tady vůbec je. Většina bazénů jsou sračky, klasická betonová kostra, v 99% je tvaru ledviny a ten beton je opatřen barvou, ve 99% modrou. Tento bazén je ale jiný. Má totiž nekonečnou přelivnou hranu. (v ang. Infinity edge).

Předem bych chtěl předeslat, že tento typ bazénů všichni znáte a zejména se používá na veřejných bazénech a plovárnách u nás i všude ve světě. U rodinných domů už tak ne a i lidi plný jak lodě ho nemívají. Jednak je dražší a to o dost, protože navíc potřebujete akumulační jímku, něco jako buffer, která vám pokryje časový úsek, kdy vy jako uživatel v jeden okamžik třeba svým objemem nebo už jenom tím jak se pohybujete dostanete ven z bazénu vodu a kdyby jste hned vylezli z vody ven, najednou nemá co odtékat, protože v ten okamžik k přelivné hraně chybí právě tolik vody, kolik jste z bazénu dostali. U rodinného typu by to asi nebyl velký problém, ale velké bazény by stím už problém měly. A v ten okamžik by čerpadla jely „nasucho“ a spálily by se. Proto ta jímka. Ta se samozřejmě musí čistit a tak je to i na údržbu náročnější. V našem případě má chlapec i spa, tudíž zde se čistí bazén, akumulační jímka a spa.

Pojďme se na bazén podívat z druhé strany.

Takže abych vám to popsal. Ten plot, toho si nevšímejte. Majitel má malého syna a tohle je kvůli bezpečnosti. Tam vzadu za těmi palubkami zakrytými betonovými zíďkami je veškerá technologie k bazénu, spa a nádrži pro ryby. Po levé straně jak je ta zeď obložená kameny je vertikální zahrada a již zmiňované spa. Pojďme se tedy podívat na tyto věco z blízka.

Tak tady na té fotce sice není úplně všechno ale nám pro popsání to bude stačit. Tak tam vzadu ta šedivá kostka je topení na bazén a spa, které jede na plyn. Na pravé straně vidíte filtry, ten vepředu je pro ryby, ten vzadu je pro bazén. Mezi tím topením a tím filtrem vzadu jsou tři čerpadla (nejsou vidět, ale jsou tam). Jednou běží v automatické režimu pro bazén, druhé je pro spa a třetí je záložní. Tady vepředu nalevo ta černá kostka jsou ve skutečnosti tři UV lampy pro ryby a to bílé potrubí vede pro další čerpadlo, které slouží pro ryby. Z místa odkud byla fotka pořízena je na zemi nerezový poklop a pod ním ona akumulační jímka pro bazén. Tak to by bylo asi vše k tomuto. Podíváme se na spa.

Pěkně detailně provedené, co?

Doma mám bazén, 8 let jsem se o něj staral a teď čistím bazény pro lidi. Řeknu vám jedno. Jestli si budu ještě někdy stavět bazén, tak si postavím tento s nekonečnou přelivnou hranou a pouze obdélník. Doma mám taky ledvinu a je to vopruz. Řeknu vám, nevím proč, asi to byl trend, ale ve světě domácích bazénu ty ledviny vedou. Přitom je to tak blbej tvar a.tak blbě se to udržuje. Nejlepší, opravdu je klasickej obdélník, nejjednoduší na údržbu. Tenhle paťák na ze všech bazénu co tady znám nejčistší vodu a dně ani smítko. Nekonečná přelivná hrana vám dokáže zázraky hlavně na hladině, kdy nemáte problém s plovoucími nečistotami. V klasických bazénech, kdy je voda „utopéná“ vůdči terénu se ten bordel na hladině drží a vy musíte jít a síťkou ho sebrat. Tady to šechno zmizí v akumulační nádrži. Tady mi někdo může namítnout, že stejnak pak musím jít a z té akumulační jímky to sebrat. Ano, ale tady to za vás dělá nýmand jako sem já a vy máte bazén neustále čistej a nebo doma bych to měl neustále čistý pro děti, návštěvy a z té jímky 1x/týden bych to hravě vybral. Mám to rád, když je hladiny zároveň s terénem a nemusíte nikam slézat, to je tom to hlavní. No nic, jdeme na ty ryby. Tady jsou.

Ta nádrž je veliká. Tak 5 x 2 x 2m. Hluboká je, ano, 2 metry a to je na tom to nejlepší. Ty ryby maj fantastickej prostor, i když je jich tam podle mě moc. Má jich tam tak 40. Teď si vemte, že při takovéto velikosti ty nejcenější kusy stojí až 1000 USD. On ale ty dráhe z Japonska dovežené nemá, tak cena hodně klesá. Tam na té zdi je vodopád, kdy voda jakoby vyvěrá ze zdi a stéká dolů. V podstatě se tím dostává do vody O2. Ta menší zíďka vzadu je další vodopád a přitéká z horní menší nádrže, kde jsou taky ryby.

Tohle je pohled z garáže, kdy nepotřebuje vrata, je to prostě otevřený prostor do zahrady. U nás v čechách by to kvulivá zlodějům asi neprošlo.

Tady můžete krásně vidět ty vodopády a horní jezírko. A tady už jsou kapříci.

Má hodně dobrou a výkonou čistící jednotku. Filtr pojme hodně, UV lampy a vodopády. Voda je neustále čistá a ty oblázky na dně...mezi nimi není smítko nečistot, krom tedy spadaného listí.

Tak to je pro dnešek vše, příště se podíváme zase jinam. Doufám, že se vám to líbilo a na závěr pro znalce moderního umění jedna lahůdky na závěr. Paťák si minulý týden koupil dva Butterflye křesla, kopie samozřejmě, jak jinak. Tyhle padělky jsou tak bratru za 50 baků. Originál se pohybuje v jinejch sférách, že ano...? J Někdo zná, někdo ne. Nejbližší originál u nás seženete v Drážďanech....

Tak čaaaaauuuu...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kohoutek | středa 20.6.2012 8:26 | karma článku: 15,84 | přečteno: 1448x
  • Další články autora

Tomáš Kohoutek

Zavítal jsem do JPL v Pasadeně.

Dnes se spolu podíváme do výzkumného ústavu, nebo laboratoře chcete-li, proudového pohonu ve městě La Canada Flintridge, poblíž Pasadeny v Kalifornii v USA se zabývá vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny „Národního úřadu

19.9.2016 v 22:48 | Karma: 15,21 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Americká Matějská pouť v San Diegu

Dnes se spolu podíváme do San Diega, resp. na úplný sever San Diega, Del Mar, kde hned na dálnici č. 5, spojující Los Angeles a San Diego se každý rok v červnu koná tzv. San Diego County Fair.

12.7.2016 v 0:57 | Karma: 18,45 | Přečteno: 590x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Otevřený dopis adventureovi-Pavlu Klegovi

Dlouho jsem nic nenapsal a tak to tentokrát bude jen psaní bez obrázků a to přímo jednomu člověku. Asi ho mnozí z vás znáte. Jmenuje se Pavel Klega.

9.7.2016 v 2:29 | Karma: 26,42 | Přečteno: 3371x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Harry Potter v Universal Studiích se brzy otevře

Vím, psal jsem o tom v roce 2013, ale musím se k tomu ještě jednou vrátit. Předně se chci omluvit za dlouhý výpadek mých blogů, ale nějak mne poslední dobou opustila psací múza.

4.4.2016 v 1:31 | Karma: 15,27 | Přečteno: 902x | Diskuse| Cestování

Tomáš Kohoutek

Whole Foods - vysavač na peníze

Pojďme se dnes spolu podívat na jeden řetězec s potravinami tady v usa. Je drahý, je skvostný a jmenuje se Whole Foods.

22.11.2015 v 1:33 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2513x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Los Angeles a nejen to pohledem stavaře a člověka co hledá...

Seznam rubrik