Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

Tuubeen

23. 10. 2008 12:39
Antikoncepce

Pokud píšete o době cca před 40 - 50 lety, rozhodně neplatí, že by za porodností stála nenformovanost a nedostupnost antikoncepce (možná ještě tak v případě mladých svobodných lidí a sňatků "z musu", ale to mělo spíš co do činění s přístupem společnosti k sexu). Pesar mohla dostat každá žena od gynekologa a kondomy se daly koupit v drogérii. To, o čem píšete jako o důvodu vyšší porodnosti, platilo ještě tak v 19. století, ale tehdy nebyla porodnost 3 děti na ženu, nýbrž 6 dětí na ženu.

0 0
možnosti
NN

dixi7

23. 10. 2008 12:16
Je vidět,

že jste se v té době opravdu nenarodil. Jsem z generace, kdy bych mohla být vaší matkou a ta fotka odpovídá možná době mé babičky. Nemohu souhlasit s tím, že se lidé brali v pozdějším věku, až po nějaké době soužití. Děvče, které nebylo ve 20ti letech vdané, bylo už považováno za staré a také mělo problém si najít ženicha. A žít spolu před svatbou (na zkoušku) bylo téměř nemožné, protože se to považovalo za něco nemorálního. V tom má vaše generace výhodu, alespoň může partnera lépe poznat. Přesto se častěji rozvádí. Dříve to nebylo tak snadné a na rozdádějící se páry se hledělo také jako na něco nepatřičného. Seznamovali jsme se hlavně na tenečních zábavách a musím konstatovat, že jsme se uměli bavit mnohem lépe než dnešní mladí, protože jsme měli k sobě blíž a komunikovali jsme spolu osobně. A nad to není. Tím nechci odsuzovat počítače, mobily, atd. Těch rozdílů je mnohem více a nedají se popsat jen v krátkém článku. A též musím souhlasit s příspěvkem xs123. 

0 0
možnosti
PZ

Psí zadek

23. 10. 2008 13:47
Re: Je vidět,

Podle fotky soudím, že budu nejmíň tak o 10 let starší než autor tohoto blogu, tudíž by mí rodiče měli být o dost starší, než jste Vy (aby to bylo jasnější, tak je jim mezi 60-70). Ale to, co popisujete, rozhodně neodpovídá jejich životní zkušenosti, spíš tak zkušenosti mých prarodičů ;-) 

0 0
možnosti
L

lesicatko

23. 10. 2008 11:50
Bez znalostí

Hodne naivný pohĺad.

Predovšetkým - za posledných cca100 rokov sa zmenili rodiny z rozvetvených, trojgeneračných na jadrové, tvorené akurát tak rodičmi a deťmi.

Za posledných cca 40 rokov prudko pokleslol úhrnný index plodnosti hodne po záchovnú hodnotu 2,1, takže ďaľšie pokračovanie v tomto trende - vymieranie.Prudko stúpla rozvodovosť, na cca 50 % v Čechách, takže manželstvo je v kríze.Pritom dnes sa berú ľudia s vyšších vekových vrstiev ako za socializmu, takže je to paradox - mali by byť zrelší.

Skús si pozrieť nejaké práce od sociologičky Jiřiny Šiklovej, jej prognózy sa často vyplňajú - a pochopíš, že práve dnes je rodina dosť skúšaná a nahrádzaná štátom aj tam, kde štát nemá čo hĺadať.Príklad - ČR má najvyšší počet detí v detských domovoch na obyvateľa z okolitých krajín. Vieš prečo ?

A vieš prečo sa dnes mladí nehrnú zakladať rodiny, prečo je rozšírená DINKY kultúra ? Iste, v minulosti to nebolo vzorové - ale teraz nevieme vôbec či nejaký vzor prežije...

0 0
možnosti
AB

Andrea B.

23. 10. 2008 11:39
Zajimave zamysleni...

ale ty fotky fakt casove nesedi;-) (i kdyz jsou jinak velmi hezke)

0 0
možnosti
X

xs123

23. 10. 2008 11:26
Zajímalo by mě, odkud bereš informace

Jednak nevím, co myslíš pod pojmem dříve. Máš tam fotku rodiny z přelomu 19 a 20 století a debatu o době před 40 lety. Před 40 lety už televize byla a lidi měli mnohem méně volného času než teď, např. ještě asi do r. 1968 se chodilo do práce i v sobotu. Doma lidi dřeli, poněvadž nebyly ani sekačky na trávu, takže kdo nechtěl mít bordel kolem baráku, musel kosit kosou. Kdo chtěl mít domek, dělal i tvárnice doma v lisu - jsou ještě vidět, když se opravují nebo bourají domy z 50 a 60 let.  Když někdo zůstal svobodný, měl nárok pouze na garsonku a v lepším případě na 1+1, takže se lidi občas brali, aby dostali 3+1. Čaj o páté byla normální diskotéka, a byly to akce, kde se hráli Beatles, Rolling Stones, Queen apod. a čas od času tyhle   akce komunisti zakázali.To bys koukal. Je třeba dobře rozlišovat mezi "dříve" před 40 lety a "dříve" před sto lety - mezitím je 60 let a to je jaksi dost. Poslední dobou strašně narůstá neinformovanost a naivita mladých lidí.

0 0
možnosti
RB

erben3

23. 10. 2008 11:18
.

Hezké a karma. R^

0 0
možnosti
SS

stastu

23. 10. 2008 11:13
Antropologie

a trefná. Máš logické myšlení a nadhled. Jednoznačně karma.

zdraví Standa

0 0
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1646x
Tomáš Kabát pochází z Ostravy, nyní žije v Praze, kde pracuje v rozhlasových médiích. Má rád kulturu, filmy, každý rok tradičně jezdí na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů. Rád cestuje a poznává nové lidi. Články na blog píše pro radost.

----

Aktualizace z roku 2015: Zdravím všechny návštěvníky mého blogu. Již nějakou dobu se psaní nevěnuji. Zdejší články jsou spíše historickou záležitostí a vyjadřují spíše názory a postoje nezralého středoškolského/vysokoškolského studenta. Mnoho zde popsaných postojů jsem změnil, berte prosím vše s rezervou. Zde uvedené názory rovněž nevyjadřují postoje organizace, v níž pracuji.