Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vypussytili jsme to staré, abychom dopussytili to nové

Víš Bohuši, blbec se člověku neříká a už vůbec se z člověka nedělá. Může to mít pro Tebe katastrofální důsledky, když z těch lidí opravdu uděláš dav blbců.

No a vo co že de? Vždyť jsme to chtěli asi tak nějak ve většině, to přestrojení do nových mundůrů. I já to viděl pozitivně. Jen jsem to tenkrát moc nevnímal, protože jsem toho tak nějak vůbec moc nevnímal. Žil jsem si svůj socialistický život plnej mladistvých ideálů a snů o spokojeném životě.

Moc jsem o tom převracení se z leva do prava  nepřemýšlel, protože mě v té době kantorka hrozila, že bez čtenářského deníku mě nepustí k maturitě. A také, že by bylo dobré, kdybych si místo roztrhané džísky, bral do školy nějaké knížky a sešity. No co Vám budu povídat, prostě jsem byl trochu lajdák a priority jsem viděl v nějakém tom sportu, fajné slečně a pořádné bandě kamarádů. Plnej toho mladého optimismu a krásné budoucnosti, jsem v tom národním obrození viděl hnedle všechno to úžasné. Vždyť jsem se měl fajn a představa, že to bude ještě fajnovější, to byla nádhera.

Večer jsem se u televize smál sám sobě, jak jsem mohl být tak blbej, že jsem chroustal ty hloupý řeči nějakého Husáka a Jakeše a ještě bejt ne sebe pyšnej, že ten bídnej socialismus reprezentuju v ňákejch branejch závodech, když v tom lepším světu maj úplně jiný sporty. A voni se smáli všichni. Z Jakešova projevu se stal opakovanej humoristickej pořad a nahradil to obtroublé Televarieté. A tak jsme se probudili z toho života na dně a začali šplhat na ten západní plnohodnotnej žebřík.

Šlo to jak po másle. Trochu to klouzalo, ale paráda. Škola se zvládla, i když ty socialistický vejmysly o nějaké pravidelné docházce a nutnost znalostí, aby Vám dali ten papír, jako že jo, že dobrý. To dnes odpadlo a na blbosti se už nečučí. Konečně máme peníze, který maj ňákou hodnotu.

Po škole do fabriky a hned takový fajn post. Ještě se jelo po socialisticku, takže to ták ňák fungovalo. Jen do mě trochu ty starý vařili, jako že mám kulový zkušenosti a hnedle takovej flek. Ale byl jsem kabrňák a ustál to. No a pak přišli nějaký ty změny. Protože místo starých struktur nastoupili nové kádry, který uměli safraporte počítat a už měli zmáknutý, jak se dělá ten kapitál, tak nás a dalších 11 poboček zavřeli. A dobře kuci udělali, protože nějaké lněné vlákno a koudel je tak na pytel a za oceánem nám už chystali kvalitnější věci. Nakonec je teda přivezli s Číny, protože je prej blíž a vyjde to vo něco levnějc. Takže taky paráda. Tak jsme ještě narychlo dobouchali nové potrubí na které jsme měli asi 200 litrů a bylo by škoda, aby se nevyužili. No a pak se fabrika zavřela. A řeknu Vám, že to dobře vodhadli ty odborníci. Do dnes je vidět jak je stará a neperspektivní, pořád jen chátrá a i to potrubí začíná rezatět. Prostě kdo dnes vidí trochu dopředu, tak ten se zejtřků bát nemusí.

A jak říkám, šlo to jak po másle. Trochu víc se to místama klouzalo, ale paráda. V hospodách se sakra zvedla úroveň, žádný ty třetí cenovky, jako za socíku. Člověk si mohl sednout kdykoli, poněvadž už tam většina přestala chodit a začali konečně makat doma a na tom, aby se děcka měli jednou líp. Nikdo nevotravoval, pivo začalo být konečně pořádný a ne jak ty splašky za 3 koruny. Jen jsem se měl asi fakt líp učit, protože mě to matematicky pořád něják nevycházelo. Ale houby zle, netrvalo dlouho a do hospody nám přivezli západní stroje. Šup sem tam dvacku a najednou jsem měl na celý vejkend, na to supr pivo. Pak jim asi váznul servis, protože i když jsem si vzal několikátou půjčku, tak z toho nic nechtělo padat a furt to nikdo nechtěl přijet vopravit. Ale jak říkám, ty kuci nahoře na nás furt mysleli a tak nebyl problém si na cokoliv půjčit. Pravda, že dnes je to drobek obtížnější, ale zase se dnes nemusí člověk starat, jak mu šlape splácení. Voni tomu rozuměj líp a pro naše pohodlí zavedli takový klub borců, co dobrovolně jezděj po celým Česku a staraj se, aby jste platili včas a na správný místa. Prostě dnes na Vás stát myslí a ne jak ty socialisti, co se starali akorát o nějáký JZD a akce ZET.

No i když to byla paráda, tak to trochu víc klouzalo. Určitě to bylo tím lepším máslem, co se k nám začalo vozit, protože to český asi fakt neklouzalo.

A tak bych mohl pokračovat, jak se to tu konečně probouzelo a všechno se tu pro nás vylepšovalo. Ještě že tak, jináč bych asi neměl ani pořádnou kalkulačku ze západního Taiwanu a musel bych počítat na ruským kuličkovým počítadle. To bych teda dopad s tou moji matikou.

Ono vlastně to opravdu nejlepčí teprve pak přišlo, ale to třeba někdy příště. Páč za chvíli začíná ta nejrůžovější ordinace a pak mě vopakujou mýho oblíbenýho Jakeše.

Tak dobrou a hlavně noc. 

Autor: Tomáš Groh | pátek 12.12.2014 20:20 | karma článku: 23,33 | přečteno: 1294x
  • Další články autora

Tomáš Groh

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

Dnešní fenomén především Evropy, je Islám. Tisíce diskuzí, tisíce fotodokumentací, tisíce otázek, tisíce incidentů a miliarda obav. Všichni se ptají, co bude dál a nikdo se neptá na to nejdůležitější - proč?

27.1.2015 v 18:41 | Karma: 31,10 | Přečteno: 2209x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Groh

Zásadní otázky kolem popravy v Paříži.

Nedá mi to, abych neuvedl několik detailů ohledně zločinné akce v Paříži. Podotýkám, že to nejsou žádné soudy, ale pouze upozornění na některé zarážející okolnosti. Je totiž mnoho podivných věcí, které nabízejí zásadní otázku, zda to celé nebylo plánované naprosto někým jiným.

9.1.2015 v 0:32 | Karma: 33,46 | Přečteno: 9253x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Groh

Strašák válka a Nový rok.

Vánoční čas, Novoroční předsevzetí a strašení válkou. To se nelibí asi nikomu. Bohužel se to přehlédnout nedá.

29.12.2014 v 2:59 | Karma: 33,11 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Groh

Ropa, jen jako nástroj k agresivitě.

Cena ropy se odvíjí podle mnoha aspektů. Hlavním pak je většinou momentální investice do těžebního průmyslu. To ovšem nebude nejpravděpodobnější důvod současného vývoje ceny.

19.12.2014 v 7:18 | Karma: 31,12 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Groh

Tvrdá měna? Rubl!

Od Nového roku, nás čekají nové události a tak doufejme, že ty přijatelnější. Ne všechno končí srandou.

17.12.2014 v 4:20 | Karma: 36,24 | Přečteno: 3962x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3972x
Píšu o všem čemu (ne)rozumím.

Seznam rubrik