Renovace moderních, leč 45 let starých křesel

Vkus a trendy se mění v designu tak rychle, že už si vlastně neuvědomujeme a nepamatujeme, že možná designovou novinku letošního léta vlastně nevymyslel ten slavný návrhář, ale že ji jen oprášil ze skladu času...

Vyklízeli jsme malý sklep ve francouzském městě Paříž. Vše ze sklepa bylo na vyhození. Tedy až na věci, které jsem si přivezl domů :)

 

Mezi věcmi byla parádní designová pračka Thomson. Vyrobena před 35 lety, ale byla vyrobena na západě. Horní otevírání dotekem (víko se pomalu a ladně otevře bez nutnosti odklopení), materiály hliník a nerez. Čtveřice výsuvných koleček pro lepší manipulaci a základna kompletně odpružena, takže při ždímání (1200 otáček) se pračka ani nehne! O tom si může spousta nových praček nechat  jen zdát. Ovládání jednoduché dvěma velikými otočnými knoflíky, které krásně a přesně klakají :)  . A pozor ... má úsporný EKO program!  Pračka je těžší než moderní stroj, to ano, ale to je kvůli kvalitnímu zpracování a použitým materiálům. Také má izolaci, takže je tišší než babičinná nová Candy.

 

 

Dnes se ale chci zabývat křesly. Jednoduchá kovová trubkovitá konstrukce do tvaru S, takže při sezení se můžete pohupovat. Na konstrukci jsou jednoduše posazeny tři hranaté polštáře. Křesílka jsou neuvěřitelně pohodlná a designově povedená. moc jsem se divil, když mi majitelé řekli že je kupovali do jejich prvního bytu před 45 lety!  

 

Nicméně to chtělo malou renovaci a dostat je do oka mé ženy. Hurá do práce.

 

 

 

 

Poslední slovo o designu a historii

Ono když o věcech přemýšlíte, tak vlastně za 2000 let lidské tvořivosti už musel být někdy vymyšlen snad každý tvar. Nedávno jsem navštívil jeden zámek, který je dodnes obýván původní rodinou a třeba koupelny dělané před 100 lety opravdu vypadají stejně jako dnes. dokonce koupelna barona, která byla postavena jeho otcem ještě před druhou světovou válkou, tak byla hodně luxusní a nejeden moderní dům by se za ní nemusel stydět. Pokud navštívíte Některý z designových domů architekta Antonio Gaudí (zemřel 1926), tak neuvěříte že nábytek či toaleta není z Ikey. A to jsou domy stavěny před rokem 1900. Ono když půjdeme ještě dále tak ze starověkého Říma či Řecka (2000 let) dnešní design také hodně čerpá. A pokud se podíváme na dnes moderní dřevěné humpolácké surové stoly či lavice, tak můžeme jít pro inspiraci ještě dále :)  V Paříži můžete koupit designově uříznutý špalek za 40 euro ! A my na nich sedáváme u ohníčku. 

fotky jsou z mých stránek pro kutily  www.uinvent.eu

Autor: Tomáš Chmelař | úterý 29.12.2015 13:00 | karma článku: 18,82 | přečteno: 1304x