Radosti pro miminka 11

Většinou píši o věcech, které mnohdy k miminkum nepatří, ale tak nějak je mají mimča raději než barevné plastové chrastící a velice potřebné superhračky. Dnes však k tématu, které k dětem rozhodně patří a to mnohem více než plastové hračky.

Dětská hřiště u nás neměla do nedávna velikou tradici. Ještě před pár lety jste je mohli najít jen ve školkách. Na sídlištích se snad mohly děti pobavit na nějakém pískovišti, ale hřiště prostě nebyla. Dnes jsou všude, v každé vesničce a někdy hned několik. Chrčí z nich nápady, barvy a skvělé atrakce. Občas by dětské hřiště mohlo soupeřit s atrakcemi na poutích či posvíceních.

 

 

 

Ač jsem zastáncem výchovi dítěte s tím, co je po ruce, společně s kreativitou a zájmem rodiče, tak musím uznat, že děti hřiště prostě milují. Zajímalo by mě, jestli je to v nějaké rodině jinak. Znáte někdo dítě, které by říkalo:  ,,Neee, já nechci na hřiště"

Naše mája ještě ani neuměla mluvit, ale 10 minutovou cestu na hřiště s přehledem zvládla sama. V naší vesnici máme hned 4 hřiště a je k neuvěření, že ke všem 4 cestu zná a vždy se rozhoduje na které dnes zajít. Ke hřištím více psát nebudu, snad jen : ,, Rodičové, nebojte se tolik o své cipísky, když budete kolem, tak věřte, že zvládnou vylézt a slézt cokoliv. Nezakazujte jim to a neříkejte, že je to pro velké. Ať si to zkusí. to že to vás nezajímá, nebo že se vám nechce, nebo že si myslíte že je to něco strašně nebezpečného .... to by se mělo na hřišti zapomenout "

 A říkám to z toho důvodu že se často setkávám s matkami, které svým tříletým dětem nedovolují věci co naše drobná Mája zvládala v jednom a půl roce. A na těch dětech je opravdu vidět jak je to mrzí. A maminy tam potom sedí na lavičce, povídají si, KOUŘÍ, probírají něco strašně důležitého a děti můžou maximálně na pískoviště. Že by děti až na druhém místě?

I na domácí půdě se děti vyřádí

Jedna z oblíbených aktivit naší Maialen. Malování na silnici. Nedávno jí strašně bavilo se obkreslovat. A nejen tělo, ale i nohy a ruce a to její i mé a potom jsme porovnávali. Opravdu skvělý zážitek.

 

I v mrazivé zimě je hřiště jasnou volbou.

 

 

Tady sice nejsme na hřišti, ale myslím že v tom naše ratolest neviděla rozdíl. Bylo to barevné a zajímavé a taky to bylo ,,Můůůů"

 

 

Jak ví za co chytnout?

 

 

Stejně je nakonec nejlepší hříště místo, kde je máma  a táta :)

 

Fotky jsou z mých stránek pro kutily:  http://uinvent.eu/

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Chmelař | středa 27.8.2014 13:30 | karma článku: 11,27 | přečteno: 446x