Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proměna půdní šikminy v šatník

U starších rodinných domků se velice často setkáváme s poměrně velikým nevyužitým půdním prostorem. Rodiny prostor využívají většinou jen jako skladiště beden s nepotřebnými či vyřazenými věcmi. Prostor lze ale využít i efektivněji a ač vypadá malý, překvapí vás jeho velikost po nenákladné rekonstrukci svépomocí.

lezeme do šatníkuTomáš Chmelař

Dnešní proměna se zaměří na naše něžné a chytřejší polovičky, manželky či přítelkyně, ale možná i maminky a babičky. Často od nich slýcháme: ,, Ach, podívej jak tady v televizi mají ten veliký krásný šatník. To bych taky chtěla,....."

No a my odpovíme: ,, Hmm" nebo ,, Nekoukej tolik na ten Dallas" , ,, Až vyhrajeme ve Sportce" ....

 

   Řešení ale může být mnohem jednoduší ač prašné a pracné a budeme pro to muset něco udělat. Ale z peněženky nám to moc nevezme.  Zamyslete se nad vašimi nevyužitými půdními prostory, třeba i ty nevyužité dutiny pod šikmou střechou nebo i malinkaté trojúhelníkovité půdičky až úplně nahoře. Pokud nemáme spousty peněz na přistavování další části domku, využití všech možných zákoutí může být příjemné zvětšení prostoru. Mohou se tak vytvořit malé půdičky na odkládání věcí, vestavěné skříně, malé ložničky či pokojíček pro děti. Ač se vám, jako dospělým může zdát, že pokojíček by byl super malý, dítěti do 12 let určitě vadit nebude a potom pokojík může posloužit pro hosty.

Dnes začneme ukázkou využití půdní šikminy pro vysněný šatník a bude následovat třeba ložnička, půdička pro uskladnění pokladů či dětský pokojíček.

Půdní prostor před a po rekonstrukci:

 

Stěna z palubek odděluje samotný šatník od zbytku půdního prostoru:

 

Pro vstup do šatníku se musela vybourat díra z ložnice. Práce na vchodu do šatníku trvala 3 dny. Při bourání se práší, ale pokud něco chceme, musíme pro to něco udělat. A kolik nový vchod stál? Půjčení bouracího kladiva za 400 korun, pytel malty 80 korun, montážní pěna 90 korun, kousek sádrokartonu a zbytky profilů pro sádrokarton. Vnitřek díry se také štukoval.

 

   Samotný prostor šatníku se musel samozřejmě odizolovat.  V tomto případě se mezi trámy hned pod tašky nacvakala pomocí sponek paropropustná folie, dále se mezi trámy vtlačila vata, našroubovala se konstrukce pro sádrokarton a opět se překrylo vatou, to aby i dřevěné trámy byly kryté kvůli tepelným mostům a nakonec se pomocí oboustranné lepenky přilepila parotěsná folie. Vata mezi trámy může špatně držet, tak si můžete pomoci pomocí provázků a malých hřebíčků. Hřebíčky natlučete do trámů a z provázků uděláte pavučinu. Vata tak nemůže vypadnout. Celé to potom zakryje již zmíněná folie. Na takto připravenou konstrukci potom můžeme našroubovat sádrokarton či rovnou palubky.
Na stránkách výrobců zateplení či sádrokartonových systémů jsou podrobné videa a fotonávody. Youtube je toho také plný. Zde je jeden velice povedený fotonávod od Knaufu :  http://www.knaufinsulation.cz/postup-zatepleni-sikme-strechy

 

Rozpočet této rekonstrukce:
Palubky  .... 3500,-   (dva druhy. Pro šikminu levnější slabé 1.1 cm a pro zeď pořádné silné 2.8 cm. Cena 170 ,- za metr za slabé a 240 za metr za ty silné)
Sádrokarton .... 550 ,-  ( 5 ks 9,5 mm, cena za kus 109 korun)
folie parotěsná a paropropustná ....  600 kč ( kupoval jsem ale celé role po 50 metrech. dají se koupit ale i od metru. Metr potom vychází kolem 20 korun. Pokud se vám nezdá, že jsem pořídil role tak levně, tak jsem využil cenovou záruku firmy Hornbach)
izolační vata .... 2000 ,-   (na metr potom vychází při tloušťce 20 cm kolem 100 korun. v tomto případě mezi trámy 20 cm a potom přes trámy do konstrukce pro sádrokarton 5 cm. Záleží ale kolik máte místa mezi trámy)
konstrukce pod sádrokarton .... 500 kč   (je potřeba závěs 2 kč za kus, samotný cd profil 20 kč za metr a křížové spojky 3 kč za kus)
vruty pro sádrokarton .... 120,- (balení 1000 ks)
vruty pro palubky .... 180 ,-
oboustranná lepenka .... 50 ,-   (nelepíme v kuse, ale nastříháme čtverečky a lepíme po 50cm. )
extrudovaný polystyren do podlahy jako izolace a i jako vyrovnání podlahy .... 730 ,-  (13 desek a jedna stojí 56 korun. Tam kde se nebude chodit stačí dát obyčejný levný měkký polystyren. v mém případě tloušťka polystyrenu 2 cm)
levná lamino podlaha ....  500,-    (90 ,- za metr)
samotné skříňky a šuplíky .... 2000 ,-  (koupena obyčejná nejlevnější bílá lamino deska. Ta se pomocí ruční elektrické pily -maflík- nařezala na požadované velikosti a jednotlivé kusy šatníku se sešroubovaly. Hrany se nabarvily. šatník je potom tvořen třemi kusy nábytku a všechny jsou opatřeny štelovacíma nožičkama pro jednoduší skompletování a seřízení do roviny. nožička stojí 8 korun, kolečka na šuplících stojí jedno 40 korun.
barva na vybílení ....  použil jsem starou a vápno
barva na dřevo .... 280 ,-
příslušenství: zrcadlo 2x 200 kč z bazaru, mřížka na klobouky a šály 30 korun z bazaru, věšáčky třech velikostí 20 kusů .... 60 kč, dvě madla pro šuplíky 44 kč a jako tyč pro ramínka posloužila stará konzole pro závěs a násada na koště. Šatník se může vybavit třeba papírovými krabičkami, v kterých mám uložené spodní prádlo a ponožky.
Celkem ............................................................................ 11 500 ,-
 
Postup práce:
Nejdříve se odizolovala střecha

 Zde je již střecha izolovaná, začíná se izolovat bok a podlaha

 malá stěna se vytvořila pomocí sádrokartonu

Zde už je vidět část pokládky polystyrenu na podlahu, stěna ze sádrokartonu je hotová, později se jen nabarví stejnou barvou jako palubková šikmá stěna. Ty dvě železa co ze zdi trčí, to jsou železné výztuhy pro střechu. Ty musí být zachovány, tak jsou později zakomponovány do samotného šatníku.

 

Pohled uvnitř. Polystyren je položený, na něj přijde miralen a samotná plovoucí podlaha.

Podlahu pokládala jedna šikovná holčička Maia. Palubky a sádrokarton je již nabarven.

Samotný interiér šatníku je maximálně jednoduchý a jsou to de facto sešroubované lamino desky nařezané na zahradě ruční elektrickou pilou. Kraje jsou nabarvené stejnou barvou jako palubky.

Zrcadla pořízená z bazaru jsou uchycena pomocí hlinikové lišty, do které jsou zasunuta. Malé trojúhelníkové zákoutí slouží pro uložení spodního prádla, ponožek, aj. Malé poličky vlevo jsou pro odkládání maličkostí jako náušnice a drobné šperky či kosmetiky.

 

 

Pokus o složení panorama pro ukázání využití malého prostoru v půdní šikmině.

 

Pokud vás proměna zaujala, podívejte se do rubriky Design a Deco, kde je proměna kuchyně či ložnice

Více článků s kutilskou tématikou je v rubrice : Chytrá řešení

Článek převzatý z webu pro kutily: http://uinvent.eu/

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Chmelař | úterý 25.2.2014 14:43 | karma článku: 11,52 | přečteno: 1520x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Konec války připomněly stíhačky. Neotevírejme dveře zlu, apeloval Pavel

8. května 2024  8:50,  aktualizováno  11:21

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

Státy EU se shodly na podobě migračního balíčku. Češi se zdrželi

8. května 2024  10:59,  aktualizováno  11:18

Aktualizujeme Zástupci členských států Evropské unie ve středu v Bruselu potvrdili shodu na konečné podobě...

USA pozastavily dodávky zbraní Izraeli. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí

8. května 2024  10:51

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...

Staletá tradice vzala za své. Britský pánský klub vpustí do svých řad ženy

8. května 2024  9:59

Jeden z nejstarších a nejslavnějších londýnských pánských klubů Garrick Club v úterý rozhodl, že do...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.