Plechový botník, můj sen.

Je zvláštní, že v 21. století se dělají méně kvalitní, propracované a dokonce i méně sofistikované věci než třeba před 50 lety. Důkazem je tento vyklápěcí plechový botník, který se místo popelnice dočkal renovace a bude sloužit dalších 50 let.

Nikdy mě nepřestávají udivovat věci našich dědů a pradědů. Třeba když jsem si navrhoval a dělal svou kuchyňskou linku, kopíroval jsem kuchyň né své babičky, ale dokonce prababičky, kterou máme stále v garáži. Ta měla takových hýblat a šoupadel, že se mohou dnešní kuchyně stydět. ( 2 vyšupovací a vyndavací dřevěné desky na válení těsta či pro rozšíření kuchyňské linky, vyklápěcí chlebník, vysouvací šuplíček na koření, zabudované hodiny, na vnitřních dvířkách držáky na poklice a dokonce i stůl schovaný mezi deskou a skříňkami. Do toho panty od shora až dolů, které se asi ani po 100 letech nemohou rozbít).

Proto vždy když někde vidím něco co vypadá staře a složitě, hned se o to zajímám. Tento botník byl opravdu ošklivý a starý. Již začal na pár místech rezivět, vrzal a design mu dávala ... dekorovaná překližka?  Která nicméně na dvou šuplících chyběla. Spousta lidí by takovouto vykopávku poslala do šrotu, ale pozor. Tento celokovový botník ukrývá plně funkční mechanismus, který při vyklopení jednoho šuplíku vyklopí i všechny ostatní. Jde to nádherně lehce a každá z polic pojme dva až tři páry bot.

 

Botník se tedy dočkal malé renovace. Hýbací části byly naolejovány, celý byl jemným smirkem zbaven nečistot, a stará překližka byla odstraněna. Celý botník se natřel základovou barvou na kov a poté finální barvou, uvnitř našly místo kousky starého koberce a nový design botníku dala barevná lepící tapeta.

 

 

Myslím, že ten dekor tam ani nemusel být původní. Vypadá to, že dříve mohl být jen kovový a dekor nalepen později k obrazu svému předchozího majitele.

 

 

 

Zde hezky po nátěru základovkou. Renovace proběhla v panelovém bytě.

 

 

 

 

Botník tak může dál dělat svou  práci, kterou vždy dělal velice dobře. Pokud hledáte podobný botník, ale nový, tak ceny začínají na 1000 ,- s tím , že jsou to slabé lamino botníky a jsou malé. Ceny končí na 10 000,- 

 

Fotky z mých stránek pro kutily: http://uinvent.eu/

 

Více článků s touto tématikou v mé rubrice Chytrá řešení či Design a dekorace

 

Autor: Tomáš Chmelař | pátek 13.2.2015 14:01 | karma článku: 15,37 | přečteno: 1692x