Obklad obývacího pokoje ze starých cihel

Zboural jsem zeď, měl jsem hromadu starých, červených, pálených cihel. Hmm, mohl bych je odvést na skládku, nebo ......

Ti co sledují mé kutění tak ví, že rád ze starého dělám nové. V tomto případě to není až tak pravda, protože jsem chtěl zachovat starý vzhled.

 

Nápad vznikl tak, že jsme měli nápad :) ... obložit jednu zed kameny, stejně jako jsme to udělali již v kuchyni. Nicméně obkladové kameny stojí 1000 korun za metr a to je momentálně hodně. V obchodě jsme si ale všimli, že jako dekorativní obklad můžete zakoupit i cihly. A to v různých provedeních, dokonce i v provedení staré a rozpraskané. No a nápad byl na světě. Starých, rozpraskaných cihel jsem měl na zahradě hromadu.

 

Co je na okrasnou zeď z cihel potřeba? No moc ne. Hlavně trpělivost a chuť do práce. Jinak je vše na obrázku.

 

 

Očistil jsem staré cihly od omítky a naskládal do komínku. To aby se mi lépe řezaly. Neměl jsem veliký kotouč a tak jsem je musel nejdříve naříznout z jedné strany, potom z druhé. Proč jsem je řezal?  No doma jsem nestavěl zeď , ale jen jsem s nimi obkládal, a tak jsem je musel nařezat na plátky.

 

Nařízlé z obou stran se lehce rozkleply majzlíkem. Při řezání bylo hrozně prachu a hluku. Uši jsem si zacpal vatou a chce to pracovní oblečení. Budete červení :)  Z jedné cihly tak vznikly 2 obkladové. Některé se ale rozpadly.

 

 

Takto jsem si je skládal před dalším čištěním. Řezal jsem je celý den. Bylo toho pouze na 2 metry čtvereční, ale práce na celý den.Všimněte si písmen SCKU. Kdyby někdo věděl co to konkrétně znamená, budu rád když to napíše v diskuzi.

 

 

Cihly jsem před lepením umyl a vykartáčoval drátěným kartáčem. Lepil jsem je na sádrokarton, na který jsem si načrtl rovinu pomocí vodováhy. To abych cihly lepil jakš takš rovně.

 

 

Pomalu ale jistě jsem si hrál a skládal skládačku. Celý kousek trval dva dny. to když nevíte co s víkendem :)

 

 

Na tomto detailu jsou opět vidět písmena. Moc jsem takovýchto cihel neměl, tak jsem je pečlivě rozmisťoval na plochu zdi, aby byly tyhle specifické cihly co nejvíce vidět. Myslím, že je to originální. cihly jsou 70 let staré a tak mají své kouzlo.

 

 

Myslím že červená zeď se zelenou kytkou není špatná.

 

 Více článků s touto tématikou v mé rubrice : Chytrá řešení či Design a dekorace

Fotky z mých stránek pro kutily: www.uinvent.eu

Autor: Tomáš Chmelař | čtvrtek 4.12.2014 7:00 | karma článku: 21,96 | přečteno: 5660x