Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak mě zatkli při pokusu o dosažení nejjižnějšího místa Evropy

Dnes nebudu povídat o nejkrásnějších místech naší Země, ale o docela obyčejném  nejjižněji položeném místě našeho kontinentu. Jsme v Tarifě, nudném přímořském městečku. Měl jsem však 4 důvody toto místo navštívit a samozřejmě se to neobešlo bez nedorozuměních...

údajně nejjižnější místo... Ale jen pro turisty :)Tomáš Chmelař

Jeden z hlavních důvodů byla samozřejmě mladá slečna. No ano, vždycky za vším hledejte ženskou. Další důvody však byly zajímavější. V Tarifě se nachází nejjižnější místo Evropy, dále se zde setkává Středozemní moře s Atlantským oceánem, také z pobřeží můžete zahlédnout Afriku a nedaleko Tarify se nachází nefalšovaná poušť, jakou můžete najít v Africe. Pár kilometrů chůze a můžete se ocitnout v chráněném území s obrovskými písečnými dunami a starými římskými ruinami a zahrát si třeba na velblouda. Jinak samotné město je....no pro turisty možná zajímavé, ale je to jen nudné město.   Hned po příjezdu jsem hledal to mé nejjižněji položené místo, abych mohl říci, že jsem tam byl. Když nám místní lidé ukázali směr a s Gabriellou, krásnou Maďarkou jsme k památníku nejjižněji položeného místa dorazili, čekalo hlavně mě nemilé překvapení. Památník zde sice stojí, ale není umístěn na původním místě. Původní místo totiž zabralo španělské ministerstvo obrany a stojí tam pevnost. Hned jsme se tedy vydali k pevnosti, abych zjistil co by se dalo dělat.Cestou k pevnosti jsme si splnili další cíl naší cesty a to postavit se na hranici moře a oceánu :)

Pevnost, která obepínala mé nejjižněji položené místo měla sice vysoké zdi, měla spoustu cedulí se zákazem vstupu a že je to militantní území, ale na druhou stranu vypadala opuštěně. Nikde žádná stráž, žádný pohyb. Tak jsem se svlékl, vlezl do vody a začal jsem jí zprava obeplouvat. Můj plán byl takový, že jí obepluji na druhou stranu a tím se dostanu na opravdu nejjižnější místo Evropy. Vyšplhám na skaliska pevnosti a vyfotím se. Bohužel jsem nedoplaval. Cestou jsem si všiml tunelu, o který se šplouchaly vlny Atlantiku. Že by kanál? No hrozná myšlenka, ale plaval jsem k díře. Napadlo mě, že bych se tou kanalizací mohl dostat dovnitř. Ukázalo se že to kanál nebyl. Jen zamřížovaný tunel se světlem na konci. A hele? Mříž nebyla zamčená. Tak jsem se vydal směrem do středu pevnosti, za světlem na konci tunelu. Připláclý na zdi jsem sledoval dění na malém náměstíčku uprostřed vysokých zdí. Věřte nebo ne, zahlédl jsem starý podstavec, na kterém jistě stával památník. To by byla fotka. Místo vypadalo opuštěně, nikde nikdo, tak jsem vylezl z tunelu a vydal jsem se vstříct nejjižněji položenému místu. Trvalo to jen pár kroků a všiml jsem si kamer v rozích náměstí. Proč by tu byly kamery? Najednou se otevřelo několik dveří po obvodu náměstí a místo se poměrně rychle naplnilo mužíčky v zelených uniformách a se samopaly v ruce. Zastavil jsem se, dal ruce nahoru a vzdal jsem se: ,, Yo soy turista, yo soy turista, no dispares"

   Zastřelen jsem nebyl, zatknutý taky ne, jen mě vyvedli ven, důrazně pohrozili a ještě před tím se velice zajímali, jak jsem se tam dostal. Ukázal jsem jim nezavřenou mříž a oznámil jim že je to vlastně jejich chyba. No ten den nejspíš jeden z těch zelených měl pokec s velitelem.   Z celého dobrodružství jsem měl na rozdíl od Gabrielly velikou radost a tak jsme se vydali na několika kilometrovou tůru najít písečné duny, římské ruiny a mrtvou želvu.

 

    Ten den a noc jsem si mohl odškrtnout všechny body návštěvy tohoto místa. Jen ráno bylo zajímavé probuzení. Někdo do mě kopal. Otevřel sem oči a v kruhu kolem nás stálo 5 policistů. Prý kempujeme v chráněném území. Omluvil jsem se a poukázal na to, jak bych mohl vědět že tohle křoví je chráněné. Načež policista zvedl prst a já si všiml, že jsme se usídlili přímo pod cedulí označující toto území za chráněné. Předešlou noc byla tma a já měl prostě jiné myšlenky než koukat po cedulích. Nechali nás naštěstí jít. Jinak bych nestihl návrat do práce.

Autor: Tomáš Chmelař | pátek 17.1.2014 14:45 | karma článku: 15,56 | přečteno: 1336x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.