Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Design a Deko: proč v Česku neumíme postavit hezký plot?

Při cestování si rád fotím hezké domy,  zajímavé zahrady či jen detaily, které mají nápaditost. Jednou velikou kapitolou mého focení jsou ploty. Říkáte si, co může bát na plotě zajímavého, vždyť ploty jsou všude stejné. Ano, za dob komunismu bývaly ploty stejné, to však již dnes neplatí.

Tomáš Chmelař

Architektura byla u nás ovlivněna komunistickým režimem po dlouhá desetiletí. Plot je pro mě součást projektu domu, tak i ploty byly takřka všude stejné. Vesnice stejné, ploty stejné, stejné fasády, stejné tipy oken. Tak nějak jsme si na to stejné zvykli a i když máme spoustu let tvořivé volnosti, tak si všimněte, že stavební architektura v Čechách je stále nevýrazná. Velikou část přikládám finančním možnostem, které jednoduše nedovolí lidem vytvořit plot podle svých představ. Vždyť takový obyčejný plot před domem přijde na 60 tisíc. Lidé raději investují do nové kuchyně než do plotu. Což úplně chápu.

Avšak mimo aspekt peněz, také chybí představivost. Celá desetiletí se díváme na stejné tipy plotů a tak když se dělá plot nový, tak se z veliké části kopíruje co již známe. Dokonce i lidé, kteří mají spoustu peněz a kteří si nechají postavit krásný domek od designéra, tak většinou plot pokulhává za samotnou stavbou. Kolem nově postavených čtvrtí či kolem čtvrtí ,,milionářů" můžete de facto vidět ten samí plot stále dokola. Jsou to broušené betonové kostky. Opakují se tři odstíny. A ti opravdu bohatí si místo planěk dají kované pole. Ale toto kované pole bude mít dalších x bohatých lidí někde jinde. Nezřídka se stává, že v jedné ulici máte hned několik stejných plotů. Tím chci jen upozornit na to, že i když nejsme již ničím vázáni a i když někteří lidé peníze mají, tak stále chybí ta představivost.

V jiných státech, kde měli tu smůlu nezažít náš režim, se lze lehce setkat se zajímavým jevem. Projdete ulici, která bude mít 50 domů a světe div se, ani jeden domek není podobný druhému a to snad v žádném detailu a podobně je na tom i oplocení. Je až k neuvěření, co vše si lidé dokáží vymyslet, aby jejich plot byl jiný. Většinou  však samotný plot odráží celkové pojetí domu.  Mě se tohle strašně líbilo a tak je tu galerie 3O plotů z jedné ulic malého městečka. A věřte, že ulic to městečko mělo desítky a potkat stejný plot a stejný baráček, to by chtělo spoustu štěstí.

Je pravda, že hodně lidem se přeci jen bude líbit jednoduchý broušený beton než nějaká složitá obluda. Ale určitě ještě větší spousta lidí si takovéto ploty ani nedokázala představit. Já sám jsem si jednu takovouto obludu postavil před domem. Trvalo mi to 2 měsíce a setkal jsem se s různými názory. Většinou lidé obdivují a i to úsilí ocení. Jedna paní mi však řekla že je to jako u kolotočářů a jeden pán mi zase pověděl, že se takovýto plot do české vesnice nehodí, protože je jiný. A to je pro mě to nepochopitelné smýšlení. Když je něco ošklivé, tak to přeci nemusí být ošklivé pořád. V posledních desetiletí se šedivé nezajímavé české vesnice úplně mění před očima na barevné, zrekonstruované, přidávají se zajímavé architektonické prvky, ať jde jen o verandy, pergoly či garáže, jinak řešená okna, vchodové dveře, přístřešky,....  Ploty se tak časem také budou muset změnit. No a já s tím pro jistotu začal dříve.

Na následujících třech fotografií je plot můj, inspirovaný ploty složitějšími, se kterými jsem se setkal na cestách.

 

 

Před plotem jsem vysázel skalničky a krásně kvetoucí rostliny. Zatím to ale není vidět. Za plot potom plánuji také nějakou zeleň či kvetoucí keř. Ale to až do budoucna.

 

Ostatní z galerie plotů:

 

 

 

 

Je zajímavé sledovat, jak se jednotlivé prvky, barvy, materiály a stily kombinují. Kameny s betonem, různé druhy kamenů dohromady, cihly s fasádou, cihly s fasádou a kameny. Jsou zde vidět veškeré možné kombinace. Plot potom vyplňují železné mříže, dřevěné plaňky vertikálně či horizontálně, nebo třeba i železobetonové výlitky. Také každý sloupek je zakončený jinak, s jinou čepicí.

 

Plot se také často dotváří tím, co je před a za plotem. Někdo má před plotem chodník, ale můžeme vidět štěrk, oblázky, trávu, předzahrádky, keře, zatravňovací kostky,....  Za plotem potom často vidíme zelenou hradbu keřů, které ještě zvyšují soukromí vaší zahrady. Nezřídka ale keře kvetou a plotu to ještě dodá na kráse.

 

Pokud máte rádi články s touto tématikou, navštivte mou rubriku Design a Deko či Chytrá řešení

Článek převzatý z webu o kutilství: http://uinvent.eu/

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Chmelař | středa 12.2.2014 14:49 | karma článku: 15,85 | přečteno: 1472x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47,  aktualizováno  17:57

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.