- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Osobně mám dýně a lilky moc rád. Je až k neuvěření, jak málo se třeba právě ta dýně málo využívá v kuchyni.
Konkrétně tato dýně měla 70 kg. Vyrostla doslova bez péče. Nějakých 15 kg jsme z dýně snědli. Více vzít nešlo, dýně totiž posloužila i jako dekorace na oslavu mrtvých a strašidel.
Ale i 15 kg není vůbec špatné. Nejvíce jsme potom uvařili a rozmixovali. Co se nesnědlo hned, tak jsme zamrazili. Dýni tak dáváme i naší dceři jako přesnídávku. Buď jen samotnou dýni, protože je nasládlá, nebo jí mícháme s domácím jablečným kompotem. Teď si trochu rýpnu, ale víte kolik stojí jedna malá přesnídávka, která obsahuje cukr a kolik 1 kg jablek? My máme jablka domácí, ale i když je kupujeme, tak cena je uplně nikde jinde. Ano , je s tím trochu práce, ale za pár minut hotovo, domácí a bez cukru!
Dýni dáváme i do salátů, ale co mám z lilků a dýní nejraději, jsou buchty a bábovky. Doporučuji. Je nepřeberné množstí receptů, ale když dýni nastrouháte, buchta má zajímavější konzistenci a je vlhká a proto je dobrá. Je taková šťavnatá. A pokud přidáte opravdu hodně dýně či lilku a to rozvařeného a rozmixovaného, tak upečete něco mezi buchtou a pudinkem :) Nejsem na to expert, tak nevím jak to nazvat, ale ve Francii jsem jedl něco podobného co v Bretani nazývali FAR BRETAGNE. První zkušenost zvláštní, ale opravdu mi to chutná.
Mnoho úspěchu při pěstování a následné konzumaci :)
foto ze stránek pro kutily: http://uinvent.eu/
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!