Co se 70 kg dýní?

Někdo by si mohl i myslet, že dýně jsou jen na okrasu. Ano, děti si udělají okrasu, ale rodiče ještě před okrasou udělají moc dobrou polévku, salát a vynikající bábovku.

Osobně mám dýně a lilky moc rád. Je až k neuvěření, jak málo se třeba právě ta dýně  málo využívá v kuchyni.

 

Konkrétně tato dýně měla 70 kg. Vyrostla doslova bez péče. Nějakých 15 kg jsme z dýně snědli. Více vzít nešlo, dýně totiž posloužila i jako dekorace na oslavu mrtvých a strašidel.

 

 

Ale i 15 kg není vůbec špatné. Nejvíce jsme potom uvařili a rozmixovali. Co se nesnědlo hned, tak jsme zamrazili. Dýni tak dáváme i naší dceři jako přesnídávku. Buď jen samotnou dýni, protože je nasládlá, nebo jí mícháme s domácím jablečným kompotem. Teď si trochu rýpnu, ale víte kolik stojí jedna malá přesnídávka, která obsahuje cukr a kolik 1 kg jablek?  My máme jablka domácí, ale i když je kupujeme, tak cena je uplně nikde jinde. Ano , je s tím trochu práce, ale za pár minut hotovo, domácí a bez cukru!

 

 

Dýni dáváme i do salátů, ale co mám z lilků a dýní nejraději, jsou buchty a bábovky. Doporučuji. Je nepřeberné množstí receptů, ale když dýni nastrouháte, buchta má zajímavější konzistenci a je vlhká a proto je dobrá. Je taková šťavnatá. A pokud přidáte opravdu hodně dýně či lilku a to rozvařeného a rozmixovaného, tak upečete něco mezi buchtou a pudinkem :)  Nejsem na to expert, tak nevím jak to nazvat, ale ve Francii jsem jedl něco podobného co v Bretani nazývali FAR BRETAGNE. První zkušenost zvláštní, ale opravdu mi to chutná.

 

 

Mnoho úspěchu při pěstování a následné konzumaci :)

 

 

foto ze stránek pro kutily: http://uinvent.eu/

Autor: Tomáš Chmelař | čtvrtek 30.10.2014 10:31 | karma článku: 9,89 | přečteno: 699x