Chytrá řešení: vozík na kbelík ?

Pro pochopení tohoto kutilského výtvoru se musíme vrátit do velice těžké doby a to do let po druhé světové válce. Tím se stává tohle udělátko opravdovým, stále fungujícím a stále plně využívaným pomocníkem po dlouhých 70 let.  

Vozík na kýblTomáš Chmelař

Někteří lidé milují staré domy a já se řadím mezi ně. Co mě však vždy zajímá ještě více, to jsou jejich kůlny, sklepy a zahradní domky. Tam se totiž dají vyštrachat úžasné vynálezy z dob minulých. Měl jsem možnost zahlédnout tohle zvláštní kolečko na jedné zahrad mé vesnice a tak jsem se snažil zjistit co to je a k čemu to je a kde se to vzalo. Odpovědi byly zajímavější než jsem čekal.
,,No to bys neuhádl mladíku, "  začal s úsměvem opravdu starý pán, kterému se jeho zahrada stala celoživotním koníčkem.

Tohle kolečko se využívalo pro převoz vody. Ve vesnicích nefungoval vodovod jako dnes. Voda prý tekla z jednoho místa a tak tam rodiny vysílali většinou své děti, aby vodu přinesly. Takový kýbl s vodou je ale velice těžký a dítě, ba i dospělý člověk, by nejspíš cestu přes celou vesnici s plným kýblem vody nezvládl. Proto si lidé doma vyráběli různé pomůcky, kolečka, kárky. No a tohle je právě jedna z nich. Vozík na jeden veliký smaltovaný kýbl, aby ho děcko jednoduše a bezpečně dovezlo domů.Dnes už nám voda vytéká hned z několika kohoutků v každém domě, a tak tento vynález není zapotřebí. Jak se ale ukázalo, pro důchodce zahrádkáře to může být stále skvělý pomocník. Kýble se při zahradničení využívají stále, a tak kolečko pro kýbl slouží dál. A je to k neuvěření, ale tohle konkrétní slouží stejnému klučinovi, který v něm vozil vodu.

 

Článek převzatý ze stránek pro kutily: http://uinvent.eu/

Autor: Tomáš Chmelař | středa 12.3.2014 14:45 | karma článku: 13,44 | přečteno: 916x