Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cestování: Jiné divy světa, Presidente Figueiredo

Při dalším putování po neuvěřitelně krásných místech se podíváme až za daleký oceán. Další destinace je sice ukryta v srdci Amazonského pralesa, ale na druhou stranu je velice lehce přístupná. Vítejte v oblasti protkané jeskynními systémy a vodopády, ukrytých hluboko v pralese.

jeskynní komplex hluboko v džunglyTomáš Chmelař

  Presidente Figueiredo je malá vesnice na sever od Manaus, města poměrně známého, ležícího na řece Amazonce. Tím se stává Presidente Figueiredo poměrně dostupným místem pro lidi, kteří krásy světa vyhledávají. Na druhou stranu se toto místo masovému turismu velikým obloukem vyhýbá, protože oblast zrovna nepřekýpá přepychem, obchodními centry a hotely, což je pro většinu turistů rozhodujícím faktorem. Nějaké vodopády či jeskyně jsou jen jednodenním výletem v nabytém programu válení se u bazénu a pravidelnou stravou v restauraci. To zde jako návštěvník nenajdete.
  Pokud se tedy přehlédne ta turistická nevybavenost, a všechny nedostatky tohohle malého městečka jakožto absence chodníků, ukazatelů a jiných turisticky životních věcí, nejdříve objevíte skryté kouzlo tohoto místa a nakonec údiv. Údiv tak veliký, že snad ani nebudete věřit, že něco tak krásného by mohla vytvořit příroda. V Evropě by jste si mohli tento údiv nacvičit třeba v Disneylandu, ale tam je vše vytvořeno člověkem, právě pro údiv jiného člověka. Zde je to jen upřímná a nezištná hra přírody.
   Město je tedy opravdu obyčejné. Je zde několik hostelů  pro dobrodruhy, dokonce i jeden větší hotýlek s bazénem. S lidmi lze docela snadno komunikovat, i když anglicky nikdo neumí. Stačí jen malý španělský slovník, úsměv a gestikulace. Lidé jsou tu velice milí a nápomocní. Za pomoc si nikdy peníze neřeknou. Nesmíte se však stydět o pomoc říci.
   Na druhou stranu, i když tu turismus moc rozvinutý není, tak město si je velice dobře vědomo potenciálu skrytých jeskyních komplexů, podzemních jezer, hučivých vodopádů a kaskád. Proto se setkáte se závorou u několika nejbližších z nich. Přístup je kupodivu pro turisty zpoplatněn. Místní mají vstup zdarma. Je to tak snad i dobře. Dobrodruhy to alespoň odradí od navštívení těchto méně zajímavých míst a vydají se do nezmapované brazilské džungle.
   A je to opravdu tak. Brazilská džungle v této oblasti ukrývá tisíce vodopádů a jezer spolu s desítkami jeskyních komplexů. Ani místní neznají všechny. Pokud máte tedy čas, je dobré se s místním průvodcem domluvit, aby vás vzal na několika denní trek. Jeden z nejlepších průvodců se jmenuje Johny a je to jeden z mála kdo zde mluví anglicky. Jméno tu znají všichni, snadno se k němu dostanete. Johny vás vezme i do míst, která jsou oficiálně brazilskou vládou zakázána. Dobrodružství začíná.
   Je dobré si dobře naplánovat časový harmonogram. Pokud máte týden, můžete navštívit tři unikátní jeskynní systémy s vodopády a vzácnou faunou, několik obyčejných oddychových vodopádů a jezer, které jsou však také krásné a unikátní, a jeden den vyzkoušet místní kantýnu, kam chodí jen ti místní, kde můžete za opravdu malé penízky poobědvat spoustu místních specialit.
  Určitě začněte s těmi zakázanými místy ukrytými hluboko v džungli. Každé z těch míst bude jeden den pochodu, ale stojí to za to. Džungle je místy opravdu hustá, žádné cesty tu nejsou. Cítíte jak se vás prales na každém metru dotýká. Slyšíte to neuvěřitelné ticho civilizace. Moderního člověka tu stále stoprocentně přebíjí příroda. Někdy musíte jít potokem, protože les je prostě moc hustý. Johny ale ví kudy jít a tak je to pro vás jen dobrodružný výlet. Už sama džungle se takto stává pohádková. Taková, jaká je vyobrazená v hollywoodských filmech. Tak zelená a tmavá. Určitě se vám poštěstí se zhoupnout na jedné z lián jako Tarzan.
   Tahle oblast Amazonie je jiná než ostatní její části. Je zde kamenné podloží a tak na skaliska a soutěsky narážíte docela často a tím se tohle místo stává tak krásným. Díky skalám, zelenému porostu a vysoké koncentrace  vody, se zde vytvářejí zákoutí hodné představivosti Jamese Camerona a Stevena Spielberga.
   Procházíte kolem deset metrů vysokého skaliska trčícího ze zeleně jako nějaký zub, musíte opatrně odhrnout zelený závěs tvořený liánovitými rostlinami a hned potom procházíte pod malým vodopádem, který padá do písčité tůně hned pod tím skaliskem. Voda je křišťálově čistá a příjemně chladná, písek zlatavý. Je to opravdu jak pohádka. A tenhle kus pohádky musíte jen bez zastavení přebrodit, aby jste se dostali k další a další pohádce až se nakonec můžete zastavit u scenérie, která bere dech  a  která by mohla být stejně tak pohádka jako horor.
   Obrovské jeskyně se většinou zařezávají do povrchu lesa, jsou obklopené hustým pralesem, což je dokonale maskuje. Pokud ale jednou stojíte před nimi, jejich velikost je ohromující. Dále vás ohromí zelené závěsy spadávající z desítky metrů vysokých skalních převisů, nebo snad stříbřitá jezera kolem, která potom mizí v šeru jeskyních komplexů. Pusu ale jen tak rychle zavřít nemůžete, divíte se dál. Hladina není vůbec klidná, ale stříbřitě se čeří díky vodě co prosakuje odněkud shora a v provázcích spadává dolů. Sprcha, ta nejúžasnější sprcha. Stříbřitý efekt vody je dán i světlem, který vzniká při pronikání slunečních paprsků přes několik pater zeleně. V džungly se zdá světlo takové fialové. Vypadá to, že každá normální událost v tomto prostředí se stává kouzelnou a to vše dohromady vytváří můj div světa. A to zatím koukáme jen z dálky.
   V křišťálově čisté vodě se krásně brodí. Žlutavý písek pod nohama se ani nečeří, protože je tak čistý, že se nemá co zčeřit. Když se tedy už konečně odhodláte přiblížit se na dotek toho divu světa, obklopí vás tajemné přítmí jeskynního komplexu. Zvenku na vás ještě dopadá fialové světlo venkovního světa, ale to už nevnímáte, protože se zase divíte. Jeskyní komplex je díky neustálé vodní erozi, tvořen stovkami oblých otvorů a desítkami kamenných sloupů.
,,Jme stále na Zemi? " pomyslíte si.
   Další překvapení však přichází. Pro někoho ta hororová část. Pokud se pozorně zaposloucháte, uslyšíte ševelení, štěbetání, nebo možná spíše vrzání. Pokud vás zvědavost popostrčí, spatříte ... tisíce? ... milion?... no to asi ne ... spatříte obrovské množství netopýrů v přítmí těchto jeskyní. Můžete se klidně i brodit do jeskyně a být těsně pod nimi. Páni, to by byl pocit co?  Když už si vaše oči zvyknou na to přítmí, zjistíte, že se neustále přemisťují. Prolétají oválnými skalními otvory a sloupy. Kolem vás samotných .  Je jich tolik.
  Můžete si tohle místo vychutnat bez zábran. Sahejte na unikátní kamenné útvary, vyfoťte si tu krásu. Zůstaňte jak dlouho chcete pod jakýmkoliv vodopádem či v jakékoliv písčité laguně. Nikde se nedočtete že se něco nesmí. Žádné omezení. Bude tu jen vy a příroda. Bez odpadků a myslete na to že by to tak mělo zůstat.
   K jeskyním komplexům se také váží místní indiánské příběhy. Zná je snad někdo?

Autor: Tomáš Chmelař | čtvrtek 28.11.2013 15:30 | karma článku: 11,10 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.