Cestování: Guellův park v Barceloně

Slíbil jsem že se k tomuto extravagantnímu  a jistě ojedinělému dílu vrátím. Tento park je jedinečný svými stavebními prvky, barvami, umístěním, historií, zkrátka neuvěřitelné místo od neuvěřitelně jiného architekta Antoniho Gaudího.

jedna z fontán vykládaná keramikouTomáš Chmelař

 Gaudí neměl jednoduché dětství, ale který génius ho měl. Narodil se jako páte dítko v chudé rodině kováře. Jako dítě měl veliké zdravotní problémy a ve škole nijak nevynikal. Jediný předmět který mu šel, byla geometrie. Jeho koníčkem byla potom příroda. Do Barcelony se dostal kvůli studiím. Dostal se na přírodovědeckou univerzitu a také dostal diplom architekta. V začátcích své tvorby se seznámil s jistým Guellem, velice bohatým a vlivným pánem díky jehož finančním možnostem mohla Gaudího nenapodobitelná díla vznikat. Gaudí zemřel mlád, po srážce s tramvají. Gaudí nemusel zemřít. Díky jeho ,,chudinskému" oděvu si lidé mysleli že je to žebrák, a o takové se nikdo nezajímal.
V předchozích článcích jsme se již seznámili s katedrálou Sagrada Familia a se dvěma ,,jinými" domy Casa Mila a Casa Batllo. Celé to ukončíme parkem, který je jistě tím nejzajímavějším parkem na světě.
Park si objednal pan Guell. Neměl to být vlastně ani park. Na kopci blízko Barcelony mělo vyrůst zahradní město, luxusní obytná čtvrť s výhledem na Barcelonu a na moře. Výhledy jsou z parku vskutku ohromující. Domy potom měly být součástí parku. Vše mělo být financováno budoucími vlastníky těchto domů, bohužel se setkal projekt s neúspěchem. Až na dva kupce, samotného pana Guella a architekta parku pana Gaudího zůstal park bez ostatních stavebních projektů. A tak Gaudí vytvořil jen samotný pohádkový park bez stavebních parcel a domů a ten potom odkoupilo město Barcelona.

Za povšimnutí stojí mozaikou vykládaný strop

  Již při vstupu do parku zaujmou, nebo spíše ohromí nádherné schodiště, které stoupá k síni sta sloupů. Těch je tu však jen 86. V parku se setkáme s umělými skalisky, sloupy ve tvaru stromů, jeskyněmi, spousty .... spousty prvky, zřejmě jen dekorativními. Na každém detailu parku je znát osobitý Gaudího styl. Musím vyzdvihnout skleněné a porcelánové mozaiky, se kterými se setkáte téměř na každém kroku a tvoří hlavní tvář celého parku a dělají park tím čím je. Je neuvěřitelné, že třeba rozvlněné lavičky pro veřejnost jsou také pokryté mozaikou. Zajímalo by mě, kolik lidí se na díle podílelo a jak dlouho se mozaiky tvořily.

 

Pokud vás Gaudího tvořivost zaujala, podívejte se do mé rubriky Cestování a Design, kde je více článků o Gaudího dílech. Také jistě stojí za shlédnutí fotky na webu.

 

 

Autor: Tomáš Chmelař | sobota 18.1.2014 7:45 | karma článku: 12,04 | přečteno: 568x