Vládní reformy – příběh opravdového šílenství

Čím více tak sleduji „reformní“ úsilí vlády, tím více si připadám jako Alenka v říši divů. Tohle má být ona rozpočtově odpovědná vláda, která zajistí, abychom naši zemi předali svým dětem v lepším stavu. Tohle mají být pravicové reformy? Milá vládo (nikolivěk milý Vláďo), asi Vám uniklo, že právě díky Vaším opatřením (pardon – reformám) možná nebudeme zadlužení, ale pomalu nebude komu zemi předávat. A o ekonomicky silné a produktivní střední třídě (onomu motoru každé ekonomiky) se sice budou vyprávět legendy, ale nikdo ji už nikdy nespatří.

Zkuste si odpovědět na otázku, koho nejvíce postihují reformy? První jednoduchá odpověď – důchodce – není sice úplně špatně, neboť i důchodce reforma postihuje, ale není to správná odpověď. Nejvíce jsou zasažení právě ti, které nejvíce tato zem potřebuje – mladí lidé. Ano, náš systém dlouhodobě postihuje mladé lidí a naše (pardon Vaše vládní) reformy ještě více zhoršují situaci mladých lidí, kteří jsou zodpovědní, chtějí studovat, pracovat, usadit se a mít rodinu. Poslouchejte příběh mladých lidí a počítejte společně se mnou.

Představte si, že je Vám 26 let, žijete v Praze, před dvěma lety jste dostudoval vysokou školu a našel si práci, kde v současné době berete plat odpovídající  přibližně průměrné mzdě tj. 25 tis. Kč měsíčně (čistý příjem 19 195 Kč). Po dvou letech praxe to není úplně špatné, ale samozřejmě chcete uspět a jít dál a mít i větší příjem. Hnacím motivem je Vaše přítelkyně, se kterou uvažujete o svatbě a společném bydlení. Aby byla situace kompletní, řekněme, že je to Vaše spolužačka z VŠ  a také relativně uspěla a bere stejný plat jako Vy. Jste tedy mladá dvojice, oba berete průměrný plat a Váš celkový hrubý příjem je tedy 50 tis. Kč měsíčně (čistý příjem 38 390 Kč měsíčně). Žijete spolu v pronajaté garsonce za celkově 10 tis. Kč včetně služeb, takže máte pro svůj život rovných 28 390 Kč každý měsíc – to není špatné pro začátek, že ne? Mnoho lidí je na tom mnohem hůře.  Mluvíte spolu o svatbě a společném bydlení a spřádáte plány a sníte sny. Nádhera!

Jaká je ale Vaše budoucnost? Ve Vašich očích či srdcích růžová, ale v realitě velmi temná a jen s malinkým světýlkem na konci tunelu. Skutečně jí chcete znát nebo raději zůstanete u snu? Jestli máte odvahu, čtěte dále.

Začneme třeba tím, že přestože jste byli oba zodpovědní a včas si založili stavební spoření, tak právě přicházíte o cca 25 tis. Kč díky nové srážkové 50% dani státní příspěvku. (Výpočet pro jedno spoření – 5x1,5 tis Kč = 7,5 tis. Kč +ušlý zisk z úročení státního příspěvku + dodatečné zdanění úrokového zvýhodnění= 12,5 tis. Kč na jedno stavební spoření). Nad tím si zatím jen povzdechnete a dál směle vykročíte k prvnímu bodu Vašich plánů. Tím je společné bydlení.

Byt v Praze (berme okraj prahy a blízké okolí) není úplně laciná záležitost. Při troše štěstí a pár měsících intenzivního hledání naleznete útulné hnízdečko velikosti 3+kk o velikosti tak 70 m2 – obývák s kuchyní, ložnice a dětský pokoj – kousek od Prahy, třeba v Úvalech. Cena byla původně 2750 000Kč včetně DPH. Ale díky reformně je nyní pouhých 2 975 000 Kč včetně DPH. Částka 225 tis. Kč (cena nové Fabie) je přímý dopad sjednocení DPH díky důchodové reformě. Chvíli počítáte – tou dobou máte každý naspořeno tak 50 tis. Kč na stavebním spoření plus možná nějaké další úspory, řekněme celkem tak 300 tis. Kč, ale zase něco bude stát i vybavení domácnosti (a něco svatba poznamená partnerka) – výsledek je Hypotéka ve výši kupní ceny bytu 2 9750 000 K. Měsíční splátka je 17 000 Kč (mluvme o štěstí, že Vám někdo v dnešní době hypotéku na 100%).

Výborně – stěhujete se! Krásný nový byt, proti Vaší garsonce kdesi v suterénu o velikosti 20 m2 je to ráj. Tolik světla a prostoru.  Bude potřeba kuchyň, velká postel do ložnice, stůl židle, sedačka, nová pračka, lednička, televize atd. Úspory jsou pryč i rodiče něco přispěli a byt je po pár měsících jakžtakž zařízen. Váš příjem je nyní na 30 let sice zatížen hypotékou, ale mít vlastní hnízdo je prostě základ – nový domov. A jak si stojí Vaše společné finance? Čistý příjem je nyní 38 390 Kč mínus splátka hypotéky 17 000 Kč mínus pojištění cca 390 Kč měsíčně – spotřeba (voda, plyn, elektrika) 3 000 Kč = 18 000 Kč pro život ve dvou. To se dá ne?

Svatba – den D pro Vás oba. Původně jste jí chtěli odložit, až si našetříte, ale Vás právě povýšili (zvýšení platu na 35 tis. Kč) a dostal jste mimořádné odměny, ze kterých náklady na svatbu + svatební cestu jakžtakž s použitím té trochy úspor, co jste dokázali ušetřit, uhradíte. Nádherný svatební den a ještě krásnější dovolená Vás stála tak 120 tis. Kč. Sice víte, že jste se museli držet při zdi a Vaše sny o Africe či divokém ostrovu v Tichomoří byly nahrazeny  Malorcou. Stejně tak slavností příjezd v kočáře před zámeček zase nahradila kamarádova ojetá audina a místní radnice, ale budiž – nebudete si přeci detaily kazit nejkrásnější dny svého života. Každopádně jste svoji, máte byt a Váš čistý příjem po odečtení nákladů na bydlení je nyní 24 890 Kč. Jste na tom skoro stejně (finančně) jako když jste byli v té špinavé a neskutečně malé garsonce. Skvělá bilance – příjmy jsou srovnatelné ale životní standard nesrovnatelně vyšší.

Další skvělá zpráva – Vaše manželka je v jiné stavu a Vaše štěstí nezná mezí, když se Vám narodí Vaše první dítě a všichni jsou zdraví a v pořádku. Z vlastní zkušenosti Vám mohu potvrdit, že není krásnějšího směsice strachu a neskutečného štěstí – jedna rada, užívejte tyto chvíle plnými doušky. Od tohoto okamžiku Vám starosti o peníze zcela vezmou veškerou energii, kterou byste chtěl i měl věnovat rodině.

Začneme hezky zvolna – předem jste věděli, že už nedostanete 13 tis. Kč porodného. Sice to nejsou žádné velké peníze – ale je to kočárek a postýlka i peřinkou. No nic, to prostě budete muset koupit ze svého, stejně jako oblečení, autosedačku, přebalovací pult a kdovíco všechno ještě. Hodně z toho bývalo ve snížené sazbě DPH.

Co je však horší spousty dětských plen, očkování (za některé je třeba platit), další léčiva (ona občas nějaká ta rýmička, či průjmíček však to znáte). Statistika říká, že první rok dítěte = 100 tis. Kč. Značnou část z toho tvoří zboží ve snížené sazbě DPH (odhad tak 50%). Reálně Vás tedy děťátko bude stát tak o 5 tis. Kč za první rok jeho života více než tomu bylo dosud jen díky reformám. To jsou však pouze přímé náklady.

Děťátko potřebuje vetší teplo, spousty čistého prádla, vše e nutné sterilizovat (alespoň zpočátku) vzrostou Vám tedy náklady na energie (vodu, plyn i elektřinu) a to o přibližně 20%. To však pořád není to nejhorší, ale pro jistotu proveďme součet Vašich měsíčních příjmů. Pozor – co jsou Vaše příjmy nyní. Manželka (maminka) je na zasloužené mateřské (plat 25 tis. Kč představuje mateřskou 17 010 Kč), Vy ale zároveň inkasujete daňovou slevu na dítě ve výši 967 Kč, takže Vám příjmy poklesly o 1 218 Kč.  Zároveň ale vzrostly výdaje na spotřebu (20% odpovídá cca 600 Kč) a dítě je nutné měsíčně počítat tak 3 tis. Kč. Takže celkové příjmy jsou nyní 44 062 Kč a výdaje na bydlení a děťátko (bez jednorázových položek) 23 990 Kč. Pro Vás dva zůstává 20 072 Kč pro Vaše jídlo, pití, oblečení, ale i pro oblečení děťátka, dokupování hraček nebo očkování.

Co dále? Je to jednoduché, už při odjezdu z nemocnice Vám došlo, že Vám chybí jedna podstatná věc – auto. Rodinku jste odvezl autem vypůjčeným od kamaráda. Nové auto pro tříčlennou rodinku (nejjednodušší a nejlevnější řešení bude pravděpodobně Fabia Combi – zcela už se oprošťujete od myšlenky velkého a krásného auta) je tak 270 tis. Kč. To zcela jistě nemáte, vše, co jste neutratili do běžné spotřeby, spolykalo dovybavení bytu a to zejména dětského pokoje. Takže leasing? Koupit ojeté? Už teď Vám někde v hlavě bliká varovné světýlko – koupím raději ojeté – slušná Fabie v „kombíku“ tak 130 tis. Kč lze najít. Budu za Vás optimista řekněme, že tou dobou dostanete 30 tis. Kč odměn a tak zbývá si půjčit (spotřebitelský úvěr) 100 tis. Kč, to představuje splátku tak 2 500 Kč měsíčně. Dva podpisy a autíčko je Vaše. K tomu povinné ručení tak 3 000 Kč, na havarijní už nemáte a tak si v duchu slibujete, že budete jezdit opatrně.

Teď přijde to nejlepší. Po 28 týdnech Vaše žena přestává od státu dostávat mateřskou (příspěvek v mateřství) a místo toho začíná pobírat příspěvek v rodičovství, který je maximálně 7 600 Kč měsíčně (na tři roky).  Jak si stojí Vaše tříčlenná rodina nyní? Pojďme si sestavit takovou vaší osobní bilanci

  • Máte nový byt 3+kk- spotřeba energií 3600 Kč ( původních 3000 Kč + 20% zvýšená o potřeby dítěte) z velké části vybaven novým nábytkem a zařizovacími předměty
  • Máte auto – ojetá Škoda Fabia Combi – měsíční náklady na benzín 1500 Kč a povinné ručení 3000 ročně tj. náklady tak 1750 Kč měsíčně bez údržby
  • Máte hypotéku na 30 let a aktuálně dlužíte cca 2,9 mil. Kč, měsíční splátka činí 17 000 Kč
  • Máte spotřebitelský úvěr na auto ve výši 100 tis. Kč – splátka činí 2 500 Kč
  • Děťátko přestane být časem kojeno a bude potřebovat příkrmy – zvýšení nákladů na 4 000 Kč měsíčně
  • Děťátko potřebuje cca každé tři měsíce obměnit šatník, alespoň první dva roky (cca 1000 Kč měsíčně)
  • Vaše čisté příjmy vzrostly z 19 195 Kč na 26 085 Kč – jste pracovitý a zodpovědný a byl jste povýšen
  • Čisté příjmy Vaší ženy spadly z 19 195 Kč na 7 600 Kč

Celkové příjmy Vaší domácnosti: 26 085 + 7 600 + 967 = 34 652 Kč měsíčně (doporučuji srovnat s částkou 38 390 Kč, kterou jste měli jen sami dva pro sebe na začátku Vaše společného života).

Celkové výdaje na bydlení, auto a dítě = 3 600 + 1 500 + 17 000 +2 500 + 4000 +1000 = 29 600 Kč.

Vám a Vaší manželce zůstaly přesně 5 048 Kč na Vaše jídlo, pití, oblečení, zábavu (Pro srovnání – na začátku byla tato hodnota 28 390 Kč tj. téměř šestinásobná!)

Hra skončila. Nikoliv hra s čísly ale hra o Vaše rodinné štěstí a rodinou pohodu. Oba víte, že toužíte i po druhém dítěti, ale oba víte, že to už prostě nejde. Už teď omezujete sebe i Vaše první dítě. S pocitem neskutečné křivdy rezignujete na své sny a snažíte se přežít od výplaty k výplatě. Díry v rozpočtu zalepíte půjčkami od kamarádů a stříháte metr do konce mateřské. Jakmile začne žena zase chodit do práce, tak se snad Vaše situace zlepší.

Doufali jste v zázrak? Nedoufejte. Nastává totiž téměř nerudovská otázka – Kam s ním? aneb jak najít školu a nezbláznit se. Státní školky (cenově dostupné) jsou beznadějně naplněny, že ani úplatek nepomůže – ne že by nepomohl, ale jakmile zjistí maminky, že do školy chodí nové dítě, které nota bene není úplně místní, tak je oheň na střeše a tak má ředitelka mateřské školky strach. Zbývá tedy soukromá školka. Ty nejlevnější stojí kolem 8 tis. Kč měsíčně, cena kolem 10 tis. Kč je spíše standardem. Řekněme, že máte opět štěstí a našli jste školu za „pouhých“ 8 000 Kč. Manželka může nastoupit zpět do své práce a opět pobírá plat 19 195 Kč čistého místo 7 600 Kč rodičovského příspěvku.

Vaše bilance se tedy zlepší, ale skutečně nepatrně. Nárůst příjmů o 11 595 Kč je ze značné části spotřebován školkou, takže Váš rodinný rozpočet se zlepšil o 3 595 Kč a na Vás a Vaší ženu zbývá úžasných 8 643 Kč měsíčně.

Jste nyní přibližně v situaci, kdy se Vám podařilo vyrovnat příjmy a výdaje a už si nemusíte půjčovat. Z odměn (a jo já zapomněl, že je nyní krize a odměny většina lidí dlouho neviděla) uhradíte půjčky od kamarádů a pomalu a jistě splácíte auto i byt. Myšlenka, že by šla žena opět na mateřskou, Vás děsí. Pokud jste ale optimista, tak doufáte, že Vás opět povýší, nebo najdete novou lépe placenou práci (alespoň za 50 tis. Kč).

Od Vaší svatební cesty jste nebyli na dovolené a každý den, když startujete auto, tak se modlíte, aby nekikslo, a nadáváte si, že jste koupil ojeté. Vánoce jsou pro Vás stressem jak sehnat peníze na dárky. Jediné co Vás drží, že právě Vaše dítě, jako naprosto nekritická láska o neomezená důvěra k Vám a láska Vaší ženy.

Vím, že je to strašný příběh, ale je naprosto reálný. Veškeré hodnoty odpovídají realitě a dohromady dávají odpověď, na otázku proč u nás mladí lidé váhají se založením rodiny, a když už, tak mají pouze jedno dítě.

Nejsmutnější, ale na tomto příběhu jsou následující fakta – plat 25 tis. Kč bere pouze 40% zaměstnanců, plat 35 tis. Kč bere přibližně 18 % zaměstnanců a plat 50 tis. Kč, který by námi uvažované rodině skutečně pomohl, bere pouhých 7% zaměstnanců. 60% lidí tedy nedosáhne na vlastní bydlením jinak než dědictvím a založení rodiny je sráží na hranici životního minima.

Jen pro názornost, pokud by v našem příběhu nebyl otec rodiny povýšen, tak by jejich měsíční příjem byl 19 195  Kč+ 7 600 Kč = 26 795 Kč zatímco výdaje na bydlení, auto a dítě 29 600 Kč. Takže by si ve své podstatě vůbec dítě nemohli dovolit. Či správněji – pořízení nového bytu byla chyba, měli zůstat v nájemní garsonce – kde by se ovšem s malým dítětem ušlapali.

Samozřejmě, že praxe je jiná – tatínek si většinou najde druhé zaměstnání (a tím pádem ho děti téměř nevidí) nebo si maminka časem najde přivýdělek, opět na úkor péče o dítě. Co ale vede k zamyšlení je následující:

Průměrný důchod je 10 tis. Kč na osobu – čistého. Rodina otec, matka mateřské a jedno malé dítě mají při průměrném platu otce 25 tis. Kč hrubého rodinný čistý příjem 26 795 Kč, což představuje 8 932, Kč na osobu. V našem světě pracující mladí lidé mají pro svoji rodinu nižší příjem než důchodci.

Smutná až tragická bilance je, kdyby skutečně šli do druhého dítěte. Rodina by v tomto případě měla čistý příjem 27 762 Kč, což představuje na osobu pouhých 6 940,50 Kč. To je méně než 70% důchodu.

Vím, že průměry nejsou dobrým a vypovídajícím absolutním číslem, ale pro srovnání je lze použít. Rodiny s dětmi, když je maminka na mateřské se mají výrazně hůře, než důchodci. Tak to bylo, je a bude to ještě horší.

Jestli jste totiž dobře počítali, tak díky reformám mladé rodiny zaplatí o 263 tis. Kč jednorázově a k  5 tis. Kč každý rok navíc.

Současná vláda, která si je alepsoň trochu vědoma těchto souvislostí (na rozdíl od předchozích  vlád) to chce kompenzovat sociálními dávkami - to bude více než 60% domácností brát sociální dávky? Proboha proč?

Děláte z nás národ chudáků, jen proto, že si nevíte rady.

Myslím, že základním cílem reforem by mělo být, aby poctivě pracující lidé mohli prožít svůj život  bez  existenčních problémů, aby měli možnost se usadit, založit rodinu, vychovat děti. Současné reformy k tomu nesměřují, nesměrují k tomu ani žádné alternativní návrhy předložené opozicí.

Vážení politici, pokud to neumíte, tak to raději nedělejte a odstupte.. 

Dovolte mi několik poznámek na závěr. Toto není obhajoba levicových dluhových rozpočtů, jaké aplikovala ČSSD. Jsem přesvědčen, že lze nastavit taková pravicová fiskální politika (tj. rovná daň DPFO, snížení sazeb daně z příjmů, zvýšení diferenciace sazeb DPH, změna u spotřebních daní), které by tyto problémy vyřešila. Není to ani obhajoba zvýšení sociální dávek, neboť je lze nahradit lepším způsobem výběru daní, který zohlední příjmy domácnosti (nikoliv jednotlivce)!

K tomuto článku mně inspirovala jak osobní zkušenost – byť mám příjem nesrovnatelně vyšší, byl jsem obdařen dvojčaty a tato šťastná událost velmi otřásla stabilitou našich rodinných financí, tak naprosto zoufalý přístup vlády k reformám, kdy pouze oprašují a vyspravují naprosto nevyhovující systém, místo aby postavili systém nový.

Autor: Tomáš Balvín | úterý 25.1.2011 15:50 | karma článku: 27,88 | přečteno: 1703x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62