Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AH

alex hart

26. 1. 2011 11:09
Tak nevím... -1-

Měl jsem malé děti za komunistů a jako mladí rodiče jsme měli taky malé (tj. nástupní) platy a  n e p o s r a l i  jsme se z toho. Prostě jsme si některé věci museli odříct. To je celé.

.

Novomanželská půjčka šla na družstevní byt (a ještě, že jsme ho vůbec dostali!!!), pračku a ledničku. Nábytek se kupoval postupně, nemalou část nábytku jsem vyrobil vlastnoručně. Televizi jsme měli malou přenosnou z bazaru za pár korun a musela vydržet dlouho. Auto jsme neměli vůbec, občas jsme si půjčili od rodičů. Na své vlastní jsme se zmohli až po 10 letech. Barevnou televizi jsem koupil až z našetřených diet ze služebních cest (zhruba po 5 letech v novém bytě). Rodiče nás (krom toho občasného půjčení auta)  finančně nepodporovali (což bylo jinak tehdy ve  všeobecně v módě). Na zahraniční dovolené jsme prostě nejezdili, když jsme na to neměli.  A tak dále a podobně. Prostě jsme hospodařili jen s tím, co jsme měli a mohli.  

0 0
možnosti
AH

alex hart

26. 1. 2011 11:09
Re: Tak nevím... -1-

Nějak jsme to vše přežili a nenaříkali jsme si. Naštěstí jsem si nevzal za ženu krávu, která by musela mermomocí mít šperky, kožichy a cizokrajnou dovolenou. Kdybych věřil v boha, tak mu poděkuju. Popravdě řečeno, když byly děti malé, bylo to asi to nejkrásnější období našeho života. Byli jsme mladí a to vše jsme dobrovolně přijali a podstoupili. Tak nějak nevím, proč ten pláč.

.

 

Na druhou stranu je fakt, že náklady na bydlení (nájemné) byly zhruba poloviční, co dnes (ať už nájmy, tak úhrady za družstevní nebo vlastní bydlení). A fakt je, že současná vláda to nejhorší teprve chystá (školné, zdravotní péče, důchody, a další). Pokud si ale stěžujete na současný stav, tak to zatím bylo celkem v pohodě (i ve srovnání s dobou nedávno minulou, i s tou komunistickou).  

0 0
možnosti
S

simsII

26. 1. 2011 9:13
Stále se hovoří zeštíhlet stát,

ale když vidím tu politickou rožeranost, korupci a neschopnoswt věci i jednoduché napravovat - tak se ke štíhlému státu fakt nemůžeme probojovat. Krize střední třídy je nastavena již delší dobu a sklízíme stále kyselejší ovoce. Dnes mne pobavilo - že v loňském roce došlo k převedení chodníků pod správu obcí, a VV již organizují návrhy, že si budou lidé uklízet sami. Ano, lidé na to byli zvyklí, ale z důvodu vyšších nákladů na údržbu, byly přeci zvýšeny daně a to dost razantně a chystají se další zvýšení. 

Když by si lidé velmi dobře spočítali - na co všechno vlastně potřebují stát, tak by také mohli dojít k tomu, že je jim vlastně na nic. V naší vesnici není ani kanalizace (žádná), septiky si musíme vyvážet sami (ty slušnější k živ. prostředí), ti druzí to pouští všelijakými trativody do okolí a někteří přímo do řeky. Vodovod není (vlastní studny), elektriku naštěstí zavedli kdysi komunisti. Dovolání po změně na Městě žádné, spíš jsme pro legraci a kontrola ničitelů ŽP žádná.

0 0
možnosti
TB

Primak

26. 1. 2011 10:08
Re: Stále se hovoří zeštíhlet stát,

Ono je zaštíhlení a zeštíhlení....neboli když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Vaše situace je vskutku smutná a svědčí o špatné flexibilitě celého systému.

TB

0 0
možnosti
K

kaktusak

26. 1. 2011 1:29
Schopný člověk si opatří peněz dost

A neschopný? Dobře mu tak.

Jedině tohle je pravicový postoj a přesně tohle současná vláda provozuje. Čemu na tom nerozumíte?

0 0
možnosti
TB

Primak

26. 1. 2011 9:59
Re: Schopný člověk si opatří peněz dost

Pokud mluvíte o neschopném díly své lenosti a pohodlnosti - tak máte pravdu..ale co ti neschopní (míněno neschopní starat se sami o sebe) bez vlastního přičinění - invalidé, důchodci, novorozenci, vážně nemocní...atd.

Jsem silně pravicově zaměřen - ve vztahu k ekonomice (vždy tržní) a přerozdělování (vždy minimální), ale  to neznamená, že se od teď máme přestat starat o zbytek světa a jet každý sám na sebe. Byť bych na tom strašně vydělal, tak to prostě nepovažuji za správné.

TB

0 0
možnosti
VH

Stará kára

25. 1. 2011 23:09
Jste přesvědčen, že lze nastavit vhodnou politiku?

Jistě své přesvědčení máte opřeno o výpočty. Výborně: které pložky v rozpočtu krátit a proč. Konkrétně. Vyjděte z položek státního závěrečného účtu 2010.

J s e m   n a   v á s     z v ě d a v e j , pane přesvědčenej.

0 0
možnosti
TB

Primak

26. 1. 2011 9:56
Re: Jste přesvědčen, že lze nastavit vhodnou politiku?

To není o krácení současných položek rozpočtu - současný systém musí být nahrazen sstémem novým - například zdravotnictví musí být zcela soukromé (jak zdravotní pojištovny tak zdravotnická zařízení) a stát musí "pouze" určovat metodiku, kontrolovat dodržování kvaliuty poskytovaných služeb a plnit roli rozhodce v případě sporů a pochybností vždy k ochraně pacientů. Jenom toto souvětí mám rozpracováno na cca 20 stránkách A4.

TB

0 0
možnosti
VH

Stará kára

25. 1. 2011 23:04
Šílené. A ......

j a k é   ř e š e n í   m á t e   v y?

Mimochodem: Já měl jako VŠ nástupní plat 1.190, žena (SŠ) 890. Násobte cca deseti a  jste na dnešku (také v hrubém).   Je pravda - dlouho jsem neměl problém se splácením anuity: družstvo odhadovalo, že se na mě (časem se třemi dětmi) dostane v pořadníku za deset až dvanáct let. Prohádali.   Takže jediná klika: zaměstnání (úvazek na 10 let) s bytem.

0 0
možnosti
TB

Primak

26. 1. 2011 9:53
Re: Šílené. A ......

řešení bych samozřejmě měl - ale to není o jednom článku ale o velmi robusním a propracovaném návrhu o velikosti mnoha desítek (neli stovek stránek). Ale zcela zodpovědně mohu říci, že se zatím žádná politická strana (ať parlametntní nebo neparlamentí) mému řešení nepřiblížila - nejvíce asi strana SSO ale tato strana  používá některé dobré globální myšlenky, které posléze zabíjí naprosto chybnou aplikací.

TB

0 0
možnosti
RP

Romiiik11

25. 1. 2011 20:40
Klika, že ti dva žijí v Praze.

Všude jinde by měli o třetinu nižší příjem se srovnatelným výdajem. To by asi nerozchodili;-)

0 0
možnosti
ZK

SID09

26. 1. 2011 7:27
Re: Klika, že ti dva žijí v Praze.

Minimálně o třetinu !!!!!    V Praze za stejnou práci platím dvojnásobek oproti venkovu - Htradci. Taky už mám v Praze jen 1 člověka a v Hradci 130. !!;-)

0 0
možnosti
OP

OskarPokorny

25. 1. 2011 19:19
hlavu vzhuru

Primaku,jeste jste zapomnel dodat, ze ta vase hypoteticka rodina bude (kdyby bylo podle Vas) splacet skolne(ktere bude neustale stoupat - viz VB kde se zrovna vyskytuji omluvte hacky a carky), platit si plne komercni zdravtni pojisteni (odhadem 5000 na osobu pokud by slo o USA model - prepocetl jsem t na kupni silu  v CR). Jsou to smutne vyhlitky mlade rodiny v kasinovem kapitalismu co?- a nemyslete si ze se s toho vykecate poslednim odstavcem - danova zatez se uz nikdy realne nesnizi - je to dane tim, ze stredni tride (kam patri Vase hypoteticka rodina) uz poslednich 30 let neustale stoupa podil na fiancovani statu, protoze nejbohatsi superelita dane uz davno neplati (nikde na svete) bohati vyuzivaji danovych raju a podniaktele optimalisuji,  a nekdo tu statni agendu musi platit.

0 0
možnosti
TB

Primak

25. 1. 2011 20:11
Re: hlavu vzhuru

Komerční pojištění by přišlo na 5 tisíc? No pokud by stát zrušil současné odvody tak to moje hypotetická rodika i téměř všichni zaměsdtanci bez problém zaplatí.  Jenom odvody  zaměstnavatele jsou 34% takže p při platu 15 000 jsou cca 5000 Kč.

Tomáš Balvín

0 0
možnosti
K

korzár

25. 1. 2011 18:35
Ano

souhlasím s Vámi. Ale je tady jeden fakt, mladý muži: děti se nikdy "nevyplatili". I za našich mladých let to nebylo jiné, troufám si říci, že to bylo mnohem horší. V roce 1979 jsem měl dvouleté dítě a plat 1.501,- Kč čistého. Práce od pondělí do soboty (v obchodě). Kdybych to takto počítal, tak bych se nikdy nedopočítal. A šlo to, děti se rodily a prostě se muselo "vyjít". Tenkrát jsme dětem nemohli kupovat drahé oblečení (kterého a jak krásného jsou dnes plné obchody), věci se dědily v rodině i mezi přáteli. Byly sice věci, které by se dnes zdály být levnější, ale ani tenkrát na ně mnozí nedosáhli. Děti vždycky budou stát spoustu peněz, ne ostatní, ale svoje vlastní rodiče. Jsem zastáncem toho, aby stát ponechal peníze lidem a ne aby je přerozděloval různými dávkami (mj. porodné apod.).Vždyť se jen ve svém výpočtu podívejte na rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou. Nebylo by to správnější?A jestli budete mít jednou chvíli času, zjistěte si, kolik se za komunistů platily daně a kolik dnes

0 0
možnosti
B

boojum

25. 1. 2011 19:16
Re: Ano

"Aby stát ponechal peníze lidem" OK, al eto také znamená, že je ponechá firmám že? Dnes je daň ze zisku PO 19%, za Klause byla 38%, za Paroubka 24%. Ponecháme tedy každému kolik si vydělá ve svobodném světe s fiktinví konkurencí a nerovnými podmínkami. Zní to logicky a krásně! Jenže k tomu právě tyto "šílené" reformy směřují, nakonec nebudou žádné dávky, žádné důchody, žádná zdravotním péče "zdarma" ale místo 25k bude náš příklad mít měsíčně 37.5k! Zlepší se jeho situace? Zmuste se zamyslet nadtím, kolik asi bude stát soukromé zdravotní pojištění, soukromá zákkladní, střední a vysoká škola, soukromé pojištění příjmů (má přeci hypotéku a žádné dávky a podpory už nebudou exsitovat!). Pan analytik by to mohl zkusit spočítat  - říká že soukromá škola stojí 10k měsíně, kolik tedy ubde stát základní nebo střední škola nebo zdravotní pojištění pro celu rodinu (doufám že náš příkald nemá v přímé linni závažnou nemoc, jinak to bude drahé..) Počítejme!

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

25. 1. 2011 17:02
Tento stát krade a rabuje

a pak se ukájí myšlenou, že to dělá pro lidi, pro populační politiku, pro ochranu energetických zdrojů, pro ochranu šneků v ulitách, pro ochranu ulit před tatrankami turistů, pro ochranu tatranek před brzkým ošlapáním, pro ochranu šlapajících před šlapáním, do všeho už ten stát strká chobot. Mám pocit, že pokud se ten čmuchal radikálně neuřízne, strčí mi jej i do zadku.

0 0
možnosti
TB

Primak

25. 1. 2011 17:10
Re: Tento stát krade a rabuje

Hezky napsáno..jen je otázkou jak by ten řez měl vypadat. Ona úplná amputace by taky nebyla dobrá.

0 0
možnosti
DO

David Ondrejkovič

25. 1. 2011 16:53
Souhlas

Tak to je poprvé, co naprosto souhlasím - ač jsem levicově orientovaný (což ovšem neznamená, že schvaluji bezhlavé zadlužování na spotřebu).

0 0
možnosti
TB

Primak

25. 1. 2011 17:08
Re: Souhlas

Vidíte a já jsem pravicově orientován, přesto jsem napsal takovýto článek :-) Je totiž jedno zda se na rpavdu díváte zprava nebo zleva. Vždy je jen jedna.

TB

0 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik