Věci Veřejné proti věcem veřejným

A mám toho dost! Jak může politiku dělat člověk, skupina lidí, strana, které mimo populistické demagogie neumí vůbec nic. Nic! Ano je to tak! Nic nepředvedli, nic nedokázali, pouze vše kritizují. Navíc se prohlásili krizovými manažery naší země. Jak se říká u nás v Čechách:“ Pán Bůh s námi a zlý pryč!“

Způsob, jakým VV vyjednávají o vládě, je na hranici mezi politickým neználkovstvím a nevkusem. Opakované prohlašování v mediích, že VV do vlády nemusí vůbec vstoupit, že dohoda je jen 20% hotova (po měsíci intenzivního jednání), veřejné dávání podmínek a ultimát (křeslo ministra vnitra pro Radka Johna) svědčí o tom, že skupina lidí, která VV zastupuje při jednání o vládě, nemá ani trochu povědomí o korektním jednání, politickém či obchodním. Jedná se téměř o propagandistické vystupování, ve kterém se VV naprosto neoprávněně pasuje do pozice ochránců mravní čistoty tím, že zásadní sdělení nejprve říká v médiích (to aby voliči věděli) a pak až svým politickým partnerům, aby je nemohla vzít zpět. Tím předem „odstřelí“ jakoukoliv rozumnou argumentaci. Prostě musí být po jejich, protože ze zveřejněného stanoviska lze jen obtížně ustoupit. Tento přístup je na pomezí vydírání.  Zatímco spokojený volič chrochtá blahem, že konečně máme tu demokracii, kdy on vše vidí a o všem ví (jaká to iluze), skutečná demokracie, při které řešení vzniká sjednocením názorů v diskuzi odborníků, pláče někde zašlapaná do kouta. Demokracie je o korektním jednání a o respektování názoru většiny. VV by si měli uvědomit, že jim uvěřilo nejméně voličů ze všech parlamentních stran. Nejsou těmi krizovými manažery. Nebyla jim k tomu dána důvěra. Důvěru dostaly pravicové ideje a naděje lidí, že se ODS spojí s TOP 09 a VV a společně tyto pravicové ideje zrealizují. Zároveň lidé uvěřili, že vnikne prostor pro očistu politické scény.

A prosazování pana Bárty jako zkušeného manažera s argumentací, že umí snížit náklady, zvýšit efektivitu a vyrovnat rozpočet? To je naprostý naivismus. Tyto schopnosti má totiž každý manažer firmy, která přežila roky 2008 a 2009. Každý manažer totiž ví, že musí udržet vyrovnaný rozpočet a době krize šetřit. Budu rád, když v politice a na výkonných místech budou skutečně velmi zkušení manažeři, ale manažeři se zkušenostmi ve velkých firmách, za kterými stojí dokončené velké projekty, kteří prokázali, že se umí orientovat v procesech velkých firem (společnost ABL není velká firma, kdo z nás o ní slyšel před volbami?), tyto procesy reformovat a optimalizovat. Nic z toho pan Bárta neprokázal. Vážím si pana Bárty, že dokázal vybudovat firmu z ničeho a budu doufat, že je to schopný manažer a rychle se zorientuje v nové problematice. Ale pokud je vybudování středně velké firmy dostatečná kvalifikace pro vstup do vlády, tak je cosi špatně. Pokud Radek John chce podpořit pan Bártu na pozici ministra, tak prosím o jiné argumenty. Co kdyby pan Bárta alespoň představil koncepci, v jaké se chce jako případný ministr vnitra pohybovat. Nebo alespoň pár hlavních myšlenek, abychom měli o čem diskutovat.

Stejně tak nominace a následné zvolení slečny Kateřiny Klasnové na post místopředsedkyně sněmovny. Musím říct, že slečna Klasnová je velmi atraktivní a rozhodně je důstojnou reprezentantkou českých krásných žen, ale čím je kvalifikovaná pro výkon poměrně náročné státní funkce? Faktem že vystudovala vysokou školu a je šéfredaktorkou časopisu Pražan? Jistě se jedná o inteligentní ženu, která chce budovat svoji politickou kariéru, ale k výkonu vysoké státní funkce je potřeba trochu více zkušeností a vyspělou osobnost. Dosavadní vystoupení slečny Klasnové však postrádala obojí. Obávám se, že tato sněmovna bude mít sice nejkrásnější vedení, ale v podání slečny Klasnové nebude toto vedení tím nejvýkonnějším. To skutečně strana, která získala více než dvě desítky poslaneckých mandátů, nemá dostatečně silnou osobnost, kterou by mohla nominovat? Doufejme jen, že se slečna Klasnová rychle učí.

Mimochodem, je vůbec v pořádku, že se každý zástupce VV bude muset svoji práci učit? Pan Bárta jako manažer dobře ví, že nikoliv. Je nutné mít jak zkušené oborníky, tak mladé talentované nováčky. Kde mají VV své zkušené odborníky? Zatím vidíme jen nováčky a doufáme v jejich talent.

Politika je správou věcích veřejných. V případě strany Věci Veřejné je však toto zaměňováno za veřejnou exhibici. Čím více se o nás píše, ukazují se tváře v tisku a televizi, tím lépe. Počet preferencí a tím i moc totiž roste přímo úměrně prostoru, který má strana v médiích.

Co kdyby konečně VV se začala chovat jako politická strana a ne jako spolek amatérů? Má ve svém středu hodně osobností, které jsou však natolik slušné, že netouží po veřejné exhibici a raději stojí stranou, přestože jsou mnohem schopnější než ti, kteří tuto stranu zastupují nyní. Co skutečně začít spravovat věci veřejné a přestat se předvádět a budovat image Věcí Veřejných.

Jenže to by byla nuda a práce, o které by nikdo nepsal. Takže by to nebylo veřejné, pardon Veřejné.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Balvín | úterý 29.6.2010 14:25 | karma článku: 47,61 | přečteno: 18016x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62