Vážené a (ne)milé ČSSD a KSČ

Musím Vám poděkovat za včerejší den, neboť jste nám opět předvedli, proč Vás nemáme volit.  Vice než sedmihodinový monolog bez věcné logiky, argumentů a hlavně zcela postrádající smysl i účel, je typickou ukázkou Vaší neschopnosti uznat stav věcí a naprosté ztráty soudnosti.

Vážené levicové strany, uvědomte si laskavě, že většina volících občanů ČR (míněno počtem hlasů stran, které přesáhly 5% hranici), byla proti Vašemu volebnímu programu i Vašim názorům. Vezměte tento fakt na vědomí, přizpůsobte se mu a respektujte ho. Vaše role další čtyři roky je opoziční, zkuste si být vědomi tohoto faktu a významu slova opozice. Máte oponovat a přinášet alternativy, to jest:  Přinášet konkrétní protiargumenty a navrhovat alternativní řešení.  Není Vaším úkolem zdržovat a exhibovat, neboť jinak než exhibicionismem nelze Vaše včerejší vystoupení nazvat. Protože pokud má vládní koalice jistotu 118 hlasů, tak jediným účelem vašich vystoupení je exhibice a možná předvolební kampaň pro senátní a komunální volby.

Bylo tedy naprosto v pořádku, že vláda na Vaše místy až hloupé výpady nereagovala. Chovala se jako správný manažer a snažila se neplýtvat časem na věci, které jsou již dány volebním výsledkem, který se Vy teprve učíte respektovat. Svými reakcemi by Vám jen umožnila pokračovat ve Vaší exhibici.

Mimochodem, v rámci volební kampaně by se ve veřejném prostoru mělo dostat stejných příležitostí všem kandidátům – doufám tedy, že umožníte podobně rozsáhlé vystoupení i všem dalším kandidátů v senátní a komunálních volbách a to na Vaše náklady.

Pokud chcete být dobrou opozicí, která bude mít za čtyři roky šanci na úspěch, buďte konstruktivní opozicí, která podpoří dobrý nápad i bez dalších požadavků či ultimát, jak to děláte nyní. Respektujte názory a doporučení odborných nadstranických týmů, i pokud se Vám nehodí do karet. Vy sami totiž (dle slov Vašich zástupců) nemáte dostatečně fundované odborné týmy, takže projevte trochu uctivosti k odborné práci jiných a hlavně si uvědomte, že když je Vaše odbornost mizivá, tak kritizováním odborného názoru pouze ztrapňujete sami sebe.

Přestaňte užívat slovní spojení sociální spravedlnost. Spravedlnost je jen jedna a nemá ráda přívlastky. Spravedlivé je, že mají všichni stejná práva a povinnosti. Rovnost občanu ČR je dána Ústavou a Listinou základních práv a svobod. Jakýkoliv návrh, který upřednostní jednu skupinu před druhou, či nastaví jiné podmínky pro jednu vymezenou skupinu osob, je neústavní a popírá princip spravedlnosti.

Smiřte se tedy s tím, že progresivní daň je jak makroekonomický přežitek, který postupně vyspělé státy opouštějí, neboť se ukazuje jako neefektivní, tak je to zejména velmi nespravedlivé a diskriminační opatření, které znevýhodňuje menšinu na úkor většiny.  Hledejte cesty, které jsou zákonné a spravedlivé a přestaňte vyhlašovat třídní boj.

I stát je vázán právem a nemůže tedy přijetím jednoho zákona, porušit jiný. Pokud mám zákonem dánu rovnost, nemohu jiným zákonem tuto rovnost porušit. Pochopte , že stejně jako rohlík či houska v obchodu stojí pro všechny stejně, musí i služby poskytované a garantované státem, stát každého ekonomicky aktivního občana stejně.

Hledejte tedy konečně takové cesty, které se neopírají o nesmysl jménem progresivní daň. Takové cesty, které primárně zajistí prosperitu soukromého sektoru, který není pijavicí českého státu (jak neustále opakujete), ale naopak jeho jedinou oporou. Krize veřejných rozpočtů se nikdy nevyřešila a nevyřeší tím, že se zvýší státní spotřebu, to pouze oddaluje krach.

Přestaňte lidi strašit tím, že co je soukromé, je špatné. Opak je pravdou. Nikdo neohlídá náklady tak dobře jak soukromník.  A tak zatímco ve státním sektoru se vesele krade a předražuje, v soukromém nikoliv. Je tedy nutno stát naučit využívat služeb soukromého sektoru a nikoliv naopak.

Bylo by i vhodné, abyste vysvětlili svým voličům, že není možné sníst koláček a přitom ho i nadále mít. ČSSD svými návrhy vesele rozdávala a právě její voliči tak nevědomky snědli náš společný koláček. Nyní již není co rozdávat. Stávky a protesty jsou zbytečné, nic se jimi nezíská, pouze ztratí. Není možné dát, co není. Vaše argumentace, že bohatí mají a měli by dát, je protiprávní. Vlastnictví majetku není trestné, úspěch není nezákonný a nelze diskriminovat jednu skupinu lidí a to i majetkově vymezenou. Nikdo by neměl za stejnou službu platit více než druzí.

Takováto opozice by prospěla českému státu mnohem více, než jakékoliv Vaše dosavadní počínání. Je ale naivní si myslet, že byste byť jen na malý moment začali používat jiný než stranický mozek.

 S pozdravem "Za čtyři roky Vám hlas opět nedám!"

Tomáš Balvín

Autor: Tomáš Balvín | středa 11.8.2010 15:13 | karma článku: 37,07 | přečteno: 2164x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62