Probíhá akce "Vyhlašte stávku odborům!" – den první

Včera byla prostřednictvím blogu iDnes zahájena zcela nepolitická a občanská aktivita „Vyhlašte stávku odborům!“. Cílem této aktivity je snaha o zorganizování „antistávky“, kterou by občané mohli dát najevo svůj nesouhlas a odpor vůči plánované stávce 8.12.2010 organizované současnými zpolitizovanými obory.

Jako forma protestu byla zvolena komunikace formou emailu. Každý, kdo chce podpořit myšlenku odporu při současným aktivitám odborů, ať napíše své stanovisko k jejich stávce na oficiální emailovou adresu Českomoravské konfederace odborových svazů info@cmkos.cz (v kopii na adresu: antistavka@centrum.cz) a do předmětu napíše větu „Vyhlašuji Vám stávku!“. Text zprávy je osobní záležitostí každého účastníka a je věcí jeho kreativity a osobnosti, z mé strany je zde pouze apel na  slušnost, aby tato aktivita byla skutečně  občanským protestem hájícím slušnou formou zájmy občanů tohoto státu.

Mým záměrem bylo je postupně informovat o průběhu této akce a to zejména ukázkami jednotlivých osobních prohlášení, ale k mému překvapení (i ostatních účastníků) začala ČMKOS reagovat na mailové vyhlášení stávky a zasílat odpovědi. Dovolím si tedy první reportáž o průběhu antistávky věnovat jejich reakci a proti jejich argumentům postavím své.

Odpověď ČMKOS na vyhlášení stávky proti odborům

Vážený pane,

děkuji Vám za Váš názor. Dovolte mi několik slov na vysvětlení našich důvodů.

Naše stávka směřuje především k zamezení prostoru pro politizaci a korupci ve veřejné správě, k níž vedle proklamovaných úspor snižováním platů navrhované změny směřuje zejména vytvářením prostoru pro libovolně vysoké smluvní platy pro "kamarády a známé politiků" a pro obdobně motivované "svévolné" využívání rozpětí v jednotlivých platových třídách v oblasti zdravotnictví, školství, kultury, správy sociálního zabezpečení, sociální péče apod.

Současně chceme dosáhnout, aby byla zachována kupní síla velké skupiny Vašich spoluobčanů, kteří v naprosté většině případů jsou na tom ve svých příjmech obdobně jako Vy. Nenechte se prosím mýlit některými vysokými platy početně velmi malé skupiny vedoucích zaměstnanců. Nízké platy v soukromém sektoru i ve veřejné správě sníží schopnost obyvatelstva nakupovat služby poskytované zejména malými živnostníky i poskytování zdravotních a sociálních služeb starým a sociálně potřebným občanům.

Jsme obdobně jako Vy názoru, že příjmy státního rozpočtu vedle rozumných úspor, které podporujeme, musí zajistit především zdanění šedé a černé ekonomiky, kde podle našich odhadů státu uniká na daních cca 60 až 80 mld. ročně, podpora ekonomického růstu cílenými opatřeními, která zajistí i tvorbu nových pracovních míst a růst platů, a také zavedení progresivní daně u vysokých příjmů, kde jak jistě víte, je zdanění v současné době nižší než u malých živnostníků i naprosté většiny zaměstnavatelů soukromého i veřejného sektoru. To ponechává vláda beze změny, stejně tak jako úniky firem i občanů do daňových rájů (např. USA, Německo a další vyspělé země toto postihují a "dodaňují").

Pro bližší osvětlení a pochopení našich postojů Vám zasílám v příloze obecnou část našeho stanoviska k navrhované právní úpravě, která je jedním z hlavních důvodů stávky.

S pozdravem

Dr. Vít Samek

vedoucí právního oddělení ČMKOS

 

Musím objektivně ocenit, že se jedná o odpověď velmi profesionální a dobře připravenou. Je velmi srozumitelně členěna do třech odstavců, každý na jiné téma.  Já s ohledem na zvolené členění budu reagovat na každý odstavec samostatně.

1) Zneužití změn k politizaci a korupci

ČMKOS v první odstavci tvrdí, že změny povedou k politizaci a korupci veřejné správy, k dosazování kamarádů a známých politiků na lukrativní místa za vysoké smluvní platy. Když pominu, že se argumentuje pouze potencionální možností, nikoliv faktem, tak proti tomu stojí následující protiargumenty:

  • Při použití stejné úrovně argumentace pak můžeme tvrdit, že současný systém mohou zneužívat všichni zaměstnanci ve státní správě tím, že v pracovní době nebudou odvádět požadovaný výkon a i přesto mají nárok na plný plat. Dovolím si tvrdit, že zatímco argument ČMKOS se opírá pouze o potencionální možnost, v případě zneužívání systému garantovaného platu bez ohledu na výkon, se jedná v mnoha případech o realitu. Obecně totiž je platné tvrzení, že každý systém je zneužitelný, je nutné mít nastaveny správné kontrolní mechanismy, které takováto zneužití odhalí. Argument o zneužitelnosti je tedy oboustranný.
  • O politizaci nemůže být řeč, většina vedoucích míst ve státních institucích je obsazována napříč politickým spektrem, ať už zleva, zprava, ze středu či nestraníky, na základě výsledků komunálních, krajských či parlamentních voleb, výběrových řízení atd. Představa, že dojde k jednostranné politizaci úřadů, zdravotnictví či policie na základě výkonnostních platů je demagogie. Téma korupce je věčné a rozhodně výkonnostní platy nezvyšují míru korupce, naopak – pokud si státní zaměstanec bude vědom faktu, že když bude pracovat poctivě, svědomitě, spolehlivě, tak dostane výrazně vyšší plat, než když bude nespolehlivý či nepoctivý, je to první impuls k tomu, aby byla snížena korupce i na nižších úrovních státní správy
  • Návrh vlády nebyl čistě o smluvních platech, ale především o zavedení výkonnostní složky platu. Tvrzení, že lze této složky svévolně zneužívat není pravdivé, neboť správně nastavený systém výkonnostních odměn není o subjektivním rozhodování, ale o objektivním hodnocení předem zadaných úkolů. Vřele bych doporučil odborářů krátkou exkurzi do systémů odměňování v soukromém sektoru
  • V neposlední řadě je zde jeden zásadní fakt – dokud bude zakonzervován současný systém odměňování, budou lépe hodnoceni déle sloužící. To nutně vede k tomu, že mladí talentovaní lidé nebudou mít zájem o práci ve státní správě, kde tak neustále pracují zejména lidé, kteří své vzdělání, názory a přístup k veřejné službě získali za doby minulého režimu. Vaše stávka je tedy primárně obhajobou zastaralé a nepružné organizace práce ve veřejné práce, což je zcela na škodu všem občanům ČR.

Lze tedy konstatovat, že argumentace v tomto článku je zcela mylná. Efekt navrhovaných změn je přesně opačný.

2) Snížení kupní síly obyvatelstva

Je samozřejmě pravdou, že akceptováním navrhovaných změn dojde ke snížení kupní síly zaměstnanců ve státní sféře.  Autor odpovědi ale jaksi neuvádí cenu, kterou za zachování silnější kupní síly odborářů zaplatí občané ČR. Je totiž nutné si uvědomit, že případný ústupek vlády v tomto bodu bude nutně znamenat jednu z následujících tří možností:

  • Vláda bude kompenzovat nárůst výdajů zvýšení daňové zátěže. To nutně znamená, že Vaše zachování kupní síly zaplatí zaměstnanci v soukromém sektoru snížením své kupní síly
  • Vláda omezí výdaje na státní zakázky – to znamená snížení příjmů soukromého sektoru (stát je největším odběratelem služeb a zboží v ČR), to se promítne do hospodaření společností, které mají obchodní vztahy se státními organizacemi. Výsledkem bude propouštění a snižování platů v soukromé sféře (opět snížení kupní síly zaměstnanců soukromého sektoru), dále pro změnu dojde k navýšení výdajů státního rozpočtu (zvýšené výdaje na podporu v nezaměstnanosti) a snížení příjmů (nižší výběr daně z příjmů a nižší odvody SZP)
  • Vláda prosadí změnu schválených parametrů státního rozpočtu a navýší celkový schodek, dojde tak ke zvyšování státního dluhu a povinnost splatit dluh pouze odsuneme v čase. Možná se nám to podaří tak dlouho, že to nebudeme muset platit my, ale naše děti. Je toto Vaším záměrem? pOkud ano, jste naprosto nezodpovědní.

Vzhledem k těmto třem možnostem (a jiné neexistují) je zřejmé, že Váš zájem ochránit kupní sílu svých členů je nadřazen jakékoliv solidaritě s ostatními zaměstnanci a občany tohoto státu či snaze o lepší budoucnost pro naše děti. Jedná se tedy o zcela zištné jednání bez sebemenší snahy a ochoty konstruktivně řešit situaci našeho státu.

3) Politické cíle

Ve třetím odstavci se pak ČMKOS vcelku otevřeně přihlásila k politickým cílům ČSSD, jakým je například progresivní daň. Je samozřejmě chvályhodná deklarovaná podpora boje proti korupci, ale tuto podporu vyjadřují všichni a rozhodně není předmětem stávky prosazení protikorupčních opatření. Upozornění na daňovou degresi je relevantní, zamlčováno už je to, že pro její odstranění není nutné opětovně zavádět progresivní zdanění. Cílem tedy není napravit chyby ale formou stávky, která má být primárně nejtvrdší formou kolektivního vyjednávání v pracovně právním vztahu, prosazujete politické cíle jedné strany. Toto je jak naprosté popření principů oborů a zneužití této organizace k politické propagaci, tak zcela zjevné nerespektování

Dále bych měl k tomu odstavci i několik zcela faktických poznámek:

  • Progresivní daň, dle posledního návrhu ČSSD, by přinesla státnímu rozpočtu přibližně 1,6 mld. Kč, zachování mzdových tarifů pro zaměstnance státního sektoru by stálo státní rozpočet 11 mld. Kč. progresivní daň „bohatým“  tedy neposkytne ani 20% zdrojů potřebných ke splnění Vašich požadavků. (částka 11 mld. Kč byla stanovena jako 10% z dvojnásobku mzdových prostředků státního sektoru za 1. Pololetí roku 2010 tj. nejaktuálnější hodnoty ČSU – zdroj:http://www.czso.cz/csu/2010edicniplan.nsf/p/3106-10
  • Úspěšné české společnosti utíkají do „daňových rájů“ ale v rámci EU – nejčastěji se jedná o Lucembursko, Nizozemí či Kypr. Mezi státy EU platí poměrně silné smlouvy o zamezení dvojího zdanění a jakékoliv „dodaňování“ je nemožné a žádný stát EU ho neuplatňuje. Pro názornost  uveďme třeba společnosti jako PPF, KKCG či NWR (sídlo v Nizozemí), Penta Investment (Kypr) či ECM (Lucembursko).

Velmi bych tedy uvítal Vaše konkrétní řešení dofinancování Vašich mzdových požadavků. Předesílám, že obecné prohlášení v podobě snížení míry korupce neakceptuji. Korupce není rozpočtována, tudíž její snížení nelze promítnou jako příjem do rozpočtu. Je samozřejmé, že se všichni budeme snažit a snažíme s korupcí bojovat, výsledky tohoto boje ovšem nesmí být znovu projídány.

Vzhledem k argumentům, které ČMKOS požila při obhajobě stávky ze dne 8.12.2010 je zřejmé, že:

 

  1. Stávka je zcela svévolnou politickou demonstrací, jejíž cílem je zpochybnit volby v květnu 2010.
  2. Jedná se o zneužití institutu stávky, který je určen primárně k ochraně hospodářských a sociálních práv, k prosazování politických cílů ČSSD
  3. Má za cíl prosadit zcela nesolidární požadavky odborů na úkor ostatních občanů ČR
  4. Má i za cíl zabránit zvýšení efektivity některých částí státní správy

Právě pro argumenty, které ČMKOS sama uvádí při obhajobě svého počínání, je nutné tuto stávku odsoudit jako nemravnou a co nejdůrazněji proti jejímu konání protestovat.

Rád bych touto cestou vyjádřil plnou podporu vládě při vyjednávání s obory. Jakýkoliv ústopek by byl popřením demokracie v České republice.

Proto prosím Všechny účastníky antistávky „Vyhlašte odborům stávku!“, kteří obdrží odpověď od ČMKOS, aby na ní reagovali výše uvedenými protiargumenty.

Děkuji

Tomáš Balvín

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Balvín | pátek 26.11.2010 11:29 | karma článku: 38,33 | přečteno: 3099x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62