Prezident je nesvéprávná bytost

Pokud čekáte ostrou kritiku prezidenta Miloše Zemana, pak Vás zklamu. Ne, že by nebylo co kritizovat (věru je), ale téma tohoto článku je trochu jiné. Prezident je dle naší Ústavy nesvéprávná bytost. Tedy alespoň podle mnoha jejích vykladačů.

Nedávná historie našeho státu je toho jasným důkazem. Dle mnoha politiků i občanů prezident (bez ohledu na aktuální osobu prezidenta) musí jmenovat ministry, které mu premiér navrhne, i když s nimi nesouhlasí, stejně tak musí podepsat mezinárodní smlouvy, které nevyjednal a s kterými nesouhlasí.  To vše ve jménu a na obranu parlamentní demokracie, jako by ta byla posvátnou krávou.

Parlamentní demokracie je jednou, nikoliv jednou formou demokracie a není nutné jí bránit. Rozhodně ne na úkor práva člověka, občana a tím méně prezidenta. Zní to divně ale i prezident je svobodný člověk a není možné ho nutit, aby podepsal něco, co podepsat nechce a o čem je přesvědčen, že uškodí naší zemi. Není možné ho nutit, aby jmenoval někoho, o kom je přesvědčen, že uškodí naší zemi.

Rád bych připomněl mnohým prezidentský slib: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Pokud Ústava chce, aby prezident konal dle svého vědomí a svědomí, nemůže zároveň chtít, aby podepisoval a jednal tak, jak mu nařizují jiní. Pokud o Vašem jednání rozhoduje někdo jiný, je to znakem nesvéprávnosti, nikoliv svobodného jednání.

Zavedením přímé volby prezidenta jsme se dostali do stavu, který Ústava neumí řešit, protože nepředpokládá zásadní konflikt mezi prezidentem a parlamentem, protože do té doby parlament volil prezidenta. Nyní se jedná o dva nezávislé subjekty a je nutné jasně definovat pravomoci a nepředpokládat automatický soulad. Vláda má nyní jen dvě možnosti, buď bude rychlá a aktivní a přijde se změnou Ústavy sama, nebo bude rychlejší Miloš Zeman a nastaví nový řád ústavních zvyklostí.

Vzhledem k vývoji posledních měsíců bych sázel na Miloše Zemana. Popravdě ani nevím, zda bohužel nebo bohudík. Sice považuji prezidentský systém za lepší, stabilnější, efektivnější způsob řízení státu, ale v rukách našeho současného prezidenta se ho obávám.

Autor: Tomáš Balvín | středa 22.1.2014 9:12 | karma článku: 35,60 | přečteno: 6913x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62