Pohádka o 13-ti důchodech

Nedávno mi kolegyně mailem poslala odkaz na záznam vystoupení pana Miloše Knora v pořadu Na stojáka. Místo úvodu tohoto článku prosím shlédněte toto video. http://www.youtube.com/watch?v=ZXmJ9w-E-SI Je to skutečně nevšední a úžasný zážitek.

Přiznávám, že některé hlášky z tohoto příběhu v mé hlavě uvízly na hodně dlouho, ale po pár dnech jsem se k příběhu vrátil ještě jednou, trochu jinak. Inspiroval mne totiž k zamyšlení a otázce - co tedy vlastně budu dělat já - zjevně neobyčejný člověk (dle členění pana Paroubka) po volbách, pokud ten "tlustý pán z billboardu s bradavicí tak velkou, děti, že přes ni nebylo vidět, jaká je to…“ skutečně volby vyhraje? Jak jeho (a celé ČSSD) opatření dopadnou na životní úroveň mé rodiny?

Je na čase totiž přiznat, že patřím do té skupiny neobyčejných lidí, kteří berou ony nemravně vysoké platy, které je nutno více zdanit, abychom si nežili zase tak dobře. Zkusím tedy nejprve vysvětlit, jaká je životní úroveň naší rodiny. Ta se skládá z mé osoby (drze nazývanou hlavou rodiny), pak mojí ženy (což je krk, který hlavou kývá, kdy se mu zachce) a z našich ročních dvojčat Adama a Štěpána. Jsme tedy dva relativně spokojení občané, kteří mají dva relativně spokojené občánky.

Nebudu zde unavovat detaily našeho rodinného rozpočtu, ale mohu ho označit za vyrovnaný (na rozdíl od našeho státu) a máme se dobře. Nežijeme v luxusu, ale všechny peníze, které vyděláme, poctivě zase vrátíme zase do systému formou spotřeby, nákupem služeb, nákladů na bydlení, nákladů na vzdělání a drobný přebytek přetavíme ve spořící a pojistné produkty, to aby měli kluci něco do začátku a klid kdyby se s námi něco stalo. Prostě asi skutečně patříme do oné střední třídy.

No a co na naši spokojenou rodinku říká pan Paroubek, Sobotka a doktor Ráth? Zdanit - máte moc!

Podíval jsem se do volebního programu ČSSD a zde je výsledek (citace):

...zrušíme zdanění superhrubé mzdy…

...zrušíme rovnou daň a zavedeme progresivní zdanění příjmů fyzických osob. Progresi posílíme u osob s ročním hrubým příjmem vyšším než 1,2 milionu korun zavedením dalšího zdaňovacího pásma ve výši 38 %. Prosadíme systém, který zaručí vysokou schopnost konkurence vůči zbytku Evropy. Daň z příjmu příjmově středním a nižším vrstvám neporoste.

První zjištění je fakt, že dle ČSSD nepatřím ke střední vrstvě. Že bych se ale cítil jako boháč v okamžiku, kdy mám na krku hypotéku a dva leasingy, to tedy opravdu ne. Ona si asi ČSSD neuvědomuje, že mladý člověk - pokud nemá bohaté rodiče, se musí skutečně hodně zadlužit, pokud se chce postavit na vlastní nohy a založit rodinu.

Druhé zjištění je překvapující, že ČSSD buď neumí počítat anebo záměrně lže. Pokud totiž zruší zdanění superhrubé mzdy a zároveň ponechá daňovou sazbu 15% pro nižší a střední příjmy (tj. do hranice 1,2 mil. Kč) znamená to efektivně, že se u těchto skupin daň sníží o 4,5%. Všichni totiž víme, že 15% ze superhrubé mzdy je 19,5% z hrubé mzdy. Pokud se ale nemá daňové zatížení pro nižší a střední příjmy změnit, pak by to nutně znamenalo nárůst daně z příjmů (základní sazby) na 19,5% . Pokud by bylo skutečně záměrem ČSSD snížit reálně daňovou zátěž pro nižší a střední příjmové skupiny, jistě by to akcentovala ve své kampani. Protože však volební kampaň ČSSD toto nezmiňuje, kloním se k názoru, že se ČSSD chystá zvýšit daň z příjmu všem skupinám na 19,5 % a následně na oněch 38% nad 1,2 mil. Kč. Druhé možné vysvětlení je, že ČSSD neumí počítat - ideální předpoklad pro obsazení ministerstva financí. Vyberte si, které z těchto vysvětlení se Vám líbí.

Třetí zjištění je prosté, pokud budu platit z příjmů nad 100 tis. Kč daň 38%, znamená to pro mne osobně snížení čistého příjmu o 8 tis. Kč měsíčně, což je 96 tis. Kč ročně. Vzhledem k celkové částce měsíčních (či ročních) čistých příjmů se jedná přibližně o 8% celkových čistých příjmů naší rodiny. Když se tak dívám na celkové dopady krize na naší rodinu, tak jsou následující:

Již před rokem a půl se vzhledem ke krizi můj zaměstnavatel rozhodl snížit platy o 10% (stát jen o 4% pro své zaměstnance (pouze některé) a o snížení důchodů či sociálních dávek nepadlo ani slovo), nyní se pro změnu se stát rozhodne (v případě vítězství sociální demokracie) ještě ubrat dalších 8% - opět bez shodného snížení státním zaměstnancům a o důchodcích a nezaměstnaných ani nemluvě. Celkově jsme tedy přišli asi o 15 % čistých příjmů. Nejsem a nechci být asociální a věřím, že větší část podpor a důchodů není zneužívána (byť znám několik plně invalidních důchodců, kteří pilně vydělávají "na černo" více než já) a budu všem sociálně slabým a potřebným přát, co jim po právu náleží. Ono mít 8 tis. Kč měsíčně důchod...brrr..děkuji...nechci. Jen mně vadí, že pan Paroubek zapomíná, že ti úspěšní a odpovědní se dávno sami, dobrovolně, uskromnili, protože to prostě bylo potřeba mnohem dříve.

Zpět k mé rodině - oněch 8 tis. Kč prostě seškrtáme z výdajů a z jakých? No přeci z těch, které nám šetří volný čas, který věnujeme dětem a sami sobě, ale nejsou podstatné pro náš životní standard. Například zrušíme hospodyni, která k nám dochází 1x týdně na půl dne, aby udělala "velký úklid" (úspora 2 tis. Kč.) a budeme si uklízet sami - dělali jsme to takto 10 let před narozením dětí, tak začneme znova. Dále přejdeme na nižší tarif služeb ostrahy (úspora 1 tis. Kč měsíčně). Zrušíme služby zahradníka, který jednou za měsíc trávil u nás jeden den a provedl údržbu zahrady (úspora 2000 Kč) a budeme si o zahradu pečovat sami. A zbylé tři tisíce? Omezíme spotřebu - zejména nákup hotových jídel, která jsme kupovali, aby žena nemusela tolik vařit. Budeme si sice s dětmi méně hrát, ale kluci rostou a tak se budeme snažit, aby pro ně bylo hrou, že budou s námi na zahradě, nebo se vozit na násadě od vysavače - stejně tak, jak jsem to dělal já, když mi byly dva roky (tvrdí moji rodiče).

Pro naši rodinu to tragedie nebude, takže nebudu patřit k těm, kteří budou zvažovat odchod do zahraničí. Ano, dost lidí ve skupině, proti které je toto opatření zaměřeno, jsou lidé, pro které je reálnou alternativou odchod do zahraničí. Jsou to úspěšní vědci, lékaři, umělci, programátoři a mnoho dalších. Stejně tak nebudu patřit k těm, kteří budou intenzivně hledat cestu, jak obejít vyšší daňovou zátěž tím, že se stanou statutárními orgány společností, které je zaměstnávají. Prostě jen seškrtám výdaje. Jenže co paní hospodyně, pán z ostrahy, co jezdí v autě kolem našeho domu, co pan zahradník. Pokud se stejně jako já rozhodnou i naši sousedi, státu právě přibyli 3 nezaměstnaní a stát, který sice vydělal na mé dani z příjmu, má nyní problém, že má pár nezaměstnaných navíc. Jak sociální, jak ekonomické. Místo toho, aby tři lidé pracovali a platili daně, tak naopak bude stát platit jim.

Dopadne to jako v pohádce...zavřu svoji továrnu (svůj dům) pro dodavatele služeb, propustím je a budu si (doufám) žít spokojeně až do smrti.

Spíše mne napadá otázka - opravdu si uvědomují voliči ČSSD, že program ČSSD primárně střílí do jejich řad? Že likviduje českou společnost, protože ti, kdo můžou odejít, odejdou (doktoři, vědci, šikovní a zruční řemeslníci a o celých firmách ani nemluvě), pokud jim to bude umožňovat rodinná situace. Ti kdo zůstanou se uskromní a přestanou nakupovat některé služby a zboží. Převedeno do řeči čísel - zvýšení daní znamená snížení počtu daňových poplatníků (odchody do zahraničí a zvýšení nezaměstnanosti) tj. celkově méně peněz vybraných na dani. Zároveň vzrostou výdaje na sociální podporu.

Stojí Vám těch 2400 Kč 13-tého důchodu za to, milí důchodci?

Stojí Vám Váš dobrý pocit, že lidé jako moje rodina budou mít o 8 tis. Kč méně opravu za to, milí závistivci?

Pokud ano, budu raději, když je Vám pošlu přímo, než je svěřit do rukou pana Paroubka, který je možná skutečně pošle  (po několika měsících) někomu neurčitému z Vás. Mimochodem po cestě z těch 8 tis. Kč udělá jen 4 tis. Kč - něco spolyká přeci jen státní aparát a něco náklady na dluh státu.

 

Na závěr bych ještě jednou rád poděkoval panu Knorovi nejen za krásný zážitek, ale i za upřímnost a odvahu s jakou prezentuje svůj názor.

Autor: Tomáš Balvín | čtvrtek 20.5.2010 11:05 | karma článku: 35,16 | přečteno: 2701x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62