Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Školní parlament je první krok ke školní reformě

Již dlouhou dobu se hovoří o reformě na školách. Ministři se neustále mění, ale nic se neděje. Školní parlament tomu může pomoct.

Zažila a zažívá to řada z nás. Nespokojenost na školách, otrávení žáci a otrávení učitelé. Vzájemně si jdou na nervy, často vzniká nevraživost a někdy i nenávist. 

Zažívám to stejně. Škola mě nebaví, protože se musím věnovat věcem, které mě nezajímají a neprobíráme prakticky nic o finanční gramotnosti, nevíme, jak máme platit daně, jak začít podnikat, podle jakých kritérii kupovat nemovitost, jestli je dobré si půjčovat od banky, jak číst smlouvy... To všechno jsou dost důležitá témata, která budeme v životě řešit. To vše se bohužel musím někde dozvědět sám.

Na tomto se shodnu se všemi svými vrstevníky. Všichni jsou z toho unavení. Když se o tom pak bavíme, tak vzniká i frustrace, protože nevím, co s tím dělat. Napsat ministrovi, aby změnil systém? Ale jak, aby to neuškodila a hlavně pomohlo? Samotného by mě asi neposlouchal. Chtělo by to celostátní petici s vizí, ale pomohla by? Co na to ředitelé a učitelé škol a "odborníci"? Co kdyby by byli proti? Co když by byla část veřejnosti proti? Co pak s tím? To snad musím být ministrem, abych to změnil?

Když to pak vidíte takto, tak si říkáte, že bude asi lepší si to ve škole odsedět, shrbit se před systémem a prostě vystudovat. Jsem přeci jen malý a mladý, který s tím sám nic neudělá. Nevěděl jsem, co s tím. Štvalo mě, že je problém, který nedokážu vyřešit a nemůžu nic dělat, jako kdybych měl svázané ruce. 

Změna přišla na podzim roku 2021. Dvě učitelky našeho gymnázia chtěli rozhýbat léta nefungující školní parlament. Já jsem byl členem a ze začátku jsem to vnímal jako zbytečnou snahu a nevěřil jsem tomu. U nás na základní škole to nefungovalo, tak proč by to fungovalo zde? Parlament v tu chvíli neměl vedení, schůzky byly o velké přestávce, takže jsme přicházeli o možnost svačit a učit se, což nás štvalo. Navíc vše vznikalo v postcovidové době, kdy jsme se báli další velké vlny, kdy bychom museli domů na online výuku a nevznikali by žádné akce. Ztráta času, říkal jsem si.

Pak přišel květen 2022 a s ním dlouho odkládaný adaptační kurz, kde jsme se měli poznat jako parlament. Přiznám se, ani jsem tam prvně nechtěl.

Zpětně to byla jedna z nejvíce přínosných akcí, kterou jsem, kdy prožil. Stalo se tam totiž něco, co jsem ještě nikde nezažil.

Hádali jsme se o vytvoření stanov, vnitřního řádu parlamentu, trvalo to asi 30 minut, kdy jsme do sebe šli a nikdo se toho druhého nesnažil pochopit. Pak byl oběd a po něm pauza. Na té pauze jsme se sešli a znova se pohádali, ale pak si začali naslouchat a povedlo se nám najít kompromis! Nemyslím, ale kompromis, kdy se dohodnete a nikdo není spokojen s výsledkem. My jsme našli dokonalou shodu. Byli jsme schopni ustoupit a převzít názor druhého jako ten nejlepší. Odpoutali jsme se od svého ega a sobeckého já, abychom ten problém vyřešili. 

Pak to šlo ráz naráz. V červnu jsme zvolili předsedu, v září pomáhali organizovat školní oslavy 30 let školy, ušetřili tak práci učitelům. V říjnu jsme měli adaptační kurz, kde jsme se poznali s novými členy a hned po něm zvolili už celé 3členné předsednictvo. S pár dalšími lidmi teď začínáme pracovat na školní časopise, spravujeme Instagram školy a zapojujeme studenty do každodenního dění ve škole. Čím dál více lidí se zapojuje. Podařilo se nám v nás a ve škole probudit vášeň něco měnit a tu šíříme dál. 

Proč to celé povídám?

Protože si myslím, že to je to jediné, co nás může posunout z krize školního systému, ve kterém jsme. Aktivní studenti. Studenti totiž jsou nejlépe schopni hledat kompromisy a hnát se za něčím naplno. Jsou plni mladistvé vášně, která dokáže rozrazit skoro vše. Známe to z historie. Připomínáme si to 17. listopadu.

Co tedy máme dělat pro změnu?

Zapojujme se do školního parlamentu a dění kolem nás ve škole. Nebojujme s učiteli, spojme se s nimi a hledejme možnosti, jak školu vylepšit.

Proč?

Protože si chceme své mládí prožité ve škole udělat hezčí. Pořádat si vlastní studentské akce. Nenechávat to na učitelích, kteří nevědí, co nás baví a nemají na to ani čas. Zlepšujeme tak vztahy s učiteli, ukazujeme, že nás škola zajímá. Stěžujme si na systém a diskutujme o něm, ale pojďme ho zároveň měnit. 

Co dělat za akce?

Škola, na kterou chodím, je zapojena do projektu hrdá škola. Tam jsou dobré nápady na akce. Dále dělat jednodenní akce, které nám udělají radost, jako No backpack day, Suit up day. Pořádat přednášky a besedy o věcech, které nás zajímají. Dělejte zkrátka cokoliv. Cokoliv, co vám udělá radost! Fantazii se meze nekladou. 

 Co můžou dělat rodiče a učitelé?

Podporujte žáky a studenty. Podporujte je ve snaze dělat to, co jim přijde smyslplné a snaží se tím prospět jak sobě tak ostatním kolem sebe. 

Chápu, že je to s vytvářením školního parlamentu těžké. Ze začátku vás bude třeba málo. Učitelé, vedení školy a leckdy studenti vám budou házet klacky pod nohy. I přesto to nevzdávejte. U nás to trvalo rok, než vše nabralo obrátky. Teď, ale můžu říct, že to stálo za to. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tobiáš Zdechovský | čtvrtek 27.10.2022 23:27 | karma článku: 0 | přečteno: 59x
  • Další články autora

Tobiáš Zdechovský

Proč nejsou lidé schopni vzájemně debatovat?

Názory na politická témata naši společnost odjakživa rozdělovaly a posunovaly nás. Co nás, ale zpomaluje a brzdí náš rozvoj je naše lenost vyhledat si argumenty.

27.11.2022 v 15:38 | Karma: 26,81 | Přečteno: 2064x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

  • Počet článků 2
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1061x
Jsem mladý občan, který chce projevovat svoje názory a nabízet je ostatním. Snažím se být otevřený jakékoliv diskuzi, která by každému mohla pomoci se posunout.

Seznam rubrik