Vzdělání jen pro vybrané?

Co se týká Ameriky, narazila jsem již na věci, které mě překvapily, ale to že budou zakazovat i vzdělávat se těm, co žijí v zemích, s kterými Amerika nemá dobré vztahy, to už mě donutilo ozvat se nahlas.

Díky mému kamarádovi jsem narazila na stránky Coursera.org. Pro ty co tyto stránky neznají, jedná se o webové stránky, které nabízejí zdarma online kurzy různých univerzit v různých jazycích. Jenomže problém je, že tyto stránky jsou původem americké a proto se na ně vztahují americké zákony.

Dnes, když jsem se přihlásila na jeden z kurzů, který nyní studuji o problémech, které sužují muslimské země, na hlavní straně kurzu se objevil článek s nadpisem: „Coursera Content (including this course) no longer available to students from Cuba, Syria, Sudan and Iran“ (Obsah stránek Coursera – zahrnující tento kurz, již není dostupný studentům z Kuby, Sýrie, Súdánu a Iránu. Smutné na tom je, že učitel, který tento předmět vyučuje, je původem z Íránu.

Znamená to tedy, že pokud někdo žije v zemích, které Amerika „nemá ráda“, má tím pádem smůlu a nemá nárok ani na to se vzdělávat, protože tento kurz je klasifikován jako „služba“ a služby se těmto zemím neposkytují? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Kvasničková | středa 29.1.2014 7:57 | karma článku: 10,04 | přečteno: 950x