Sýrie, pouze mezi Ruskem a Čínou?

Ze všech aktuálních mezinárodních otázek pokračující násilí v Sýrii a způsob, jakým způsobem se projednává, si získalo v posledních týdnech a měsících největší pozornost. Sýrie je poslední ze zemí Blízkého východu a severní Afriky, která byla postižena arabským jarem. 

Z původně pokojného lokálního protestu se protest rozšířil do celé země. Reakce syrské vlády byla dvojí. Prezident Bašír al-Assad sporadicky slíbil nespokojeným občanům splnit reformy a zároveň jeho bezpečnostní síly stále více používaly násilné kroky k potlačení protestů.

Rada bezpečnosti OSN se neúspěšně snažila vyzvat al-Assada k odstoupení. Toto usnesení bylo iniciováno Ligou arabských států pod vedením Kataru a bylo představeno v radě jediným arabským nestálým členem Marokem. Toto usnesení bylo podpořeno 13 z 15 členů. Rusko a Čína tento návrh vetovali.

Proč byl tento návrh vetován?

Pokud jde o Rusko, Sýrie je její dlouhodobý spojenec na Blízkém východě a poskytuje jí své středomořské námořní základny, Sýrie si též nakupuje výzbroj ruské výroby k potlačování svých lidí.

A co Čína? To ukazuje na složitost otázek, které ovlivňují rozhodovací pravomoce. Americký prezident Barack Obama nedávno oznámil nový záměr americké obranné strategie v tomto regionu. To vyvolalo podezření a obavy z čínské strany o jeho záměrech v regionu. Přidejte podezření na každou iniciativu, která vypadá, že má západní zájmy a máte právo veta ze strany Číny, kde může uplatnit sílu bez vojenské konfrontace.

Vojenská intervence byla silně obhajovaná některými politickými osobnostmi ve Spojených státech, obzvláště Johnem McCainem, ale jak se zdá, je zde už menší chuť na takovouto vojenskou akci v Pentagonu. Sýrie nemá žádná významná naleziště ropy. Logistické a politické prostředí pro navrhovanou intervenci je též velmi komplikované. Na rozdíl od Libye, kde NATO spoléhalo na vzdušnou sílu, zde není toto řešení možné vzhledem k přetrvávající podpoře veřejnosti. Vojenská varianta, by pravděpodobně situaci pro syrské obyvatele ještě zhoršila a vedla by ke zvýšení vnitřního násilí.

Je zde řešení?

Jak se tedy rozhodnou mezi nepřijatelným a nereálným? Jediným možným řešením současné situace je diplomacii, která se však do této chvíle ukázala jako neúčinná. V tuto chvíli zde však není jiná lepší varianta řešení této situace.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Kvasničková | úterý 31.7.2012 8:02 | karma článku: 9,14 | přečteno: 633x