Stane se Svazijsko příštím Tuniskem či Egyptem?

Inspirováni Tuniskem či Egyptem, Svazijsko se chystá uspořádat povstání za pomoci sociálních sítí jako je například Facebook.

Jméno a datum kampaně je vybráno symbolicky „12. dubna, Povstání“. 12.dubna, 1973 byl den, kdy absolutní monarcha , Sobhuza II, vyhlásil výjimečný stav, který zakázal všechny politické strany, centralizoval veškerou moc v rámci monarchie, a obecně stanovil směr pro masovou chudobu a zvýšil finanční zmatek, v kterém se dnes Svazijsko ocitá.

Tento stav nouze a situace, z které se země ani po 38 letech nedostala, má i své další následky: režim brutálně potlačuje veškeré protesty, i když jsou mírové, dvě třetiny obyvatel žijí pod hranicí chudoby, zatímco místní elita a členové monarchie žijí v luxusu, stovky tisíc obyvatel přežívají pouze díky potravinové pomoci, přes 40 procent obyvatel má AIDS a téměř polovina obyvatel je nezaměstnaných.

Ti, kteří se skrývají za plánovaným povstáním, jsou převážně anonymní až na skupinu zakladatele „Jahings Dada“, která slibuje, že sto tisíc mužů bude pochodovat do městských center a bude žádat demokracii bez všech královských výhod.

Přesněji řečeno, tito bojovníci za demokracii a za zrušení monarchie žádají o předání moci do rukou přechodné vlády, která bude stanovena obyvateli Svazijska. Král musí okamžitě opustit svoji pozici a opustit zem, dokud se obyvatelé nerozhodnou o budoucí úloze monarchie. Další krok by měl být přerozdělení bohatství, bezplatné vzdělání a zdravotní péče.

Několik organizací sídlících na území Svazijska či mimo něj již vyjádřily svou podporu pro tuto kampaň včetně Jihoafrické republiky na základě Swaziland Solidarity Network a dalších.

(Informace o povstání Pambazuka News)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Kvasničková | pondělí 11.4.2011 8:40 | karma článku: 8,41 | přečteno: 638x