Od otroctví přes otroctví k sexuálnímu otroctví

Vzhledem k vyvolané diskuzi mým posledním článkem, jsem se rozhodla v tomto tématu pokračovat – tentokráte však v jiné rovině.  

V roce 2007 uběhlo 200 let od oficiálního ukončení obchodu s otroky. Toto výročí však slouží i jako připomenutí současného otroctví – obchodování s lidmi, nucená prostituce, dětští vojáci, nucené práce, využívání dětí v obchodu s drogami jsou stále aktuální, převážně v důsledku zhoršující se chudoby, diskriminace a sociálního vyloučení.

 - Odhaduje se, že 300.000 dětí je v současné době využíváno jako dětští vojáci v 30 oblastech konfliktů po celém světě. Mnoho z unesených dívek, které jsou používány jako dětští vojáci, jsou také nuceny k sexuálnímu otroctví.

- Mezinárodní organizace pro migraci odhaduje, že ročně 700 tisíc žen, dívek, mužů a chlapců je prodáno přes hranice daleko od jejich domovů do otroctví

- Mezinárodní organizace práce uvádí, že existuje 191 milionů ekonomicky aktivních děti od 5 do 14 let věku. Téměř 40 procent z nich – 74 milionů je zapojeno do nebezpečné práce.

- 1,2 milionu dětí je obětí obchodu s dětmi

- V souvislosti s obchodováním s lidmi je každoročně 1 milion, převážně dívek, nuceno k prostituci. Tyto dívky jsou prodávány na sex nebo se používají v dětské pornografii v rozvinutém i rozvojovém světě.

Pro srovnání: v trans-Atlantickém obchodě s Afričany bylo násilně přepraveno přes oceán 12 milionu lidí. Pokud tyto statistiky jsou správné a 700 tisíc lidí ročně je prodáno přes hranice, tak za necelých dvacet let se dostaneme s čísly do rovnováhy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Kvasničková | pondělí 12.4.2010 7:52 | karma článku: 11,84 | přečteno: 1355x