O čem a proč se píše?

Zajímalo by mě, dle čeho, se vybírají články, o kterých se píše v novinách či mluví v televizi.. dělá se na to nějaký průzkum mezi lidmi, co je zajímá a co ne? Nebo to souvisí se zájmy dané země? Nebudu tu psát jen o Africe, která mě obecně hodně zajímá, ale pokud bych se zaměřila jen na česká média, tak skoro ani nebudu vědět, že nějaká Afrika je.. ale zde mám třeba na mysli Pakistán. Nejhorší záplavy v jeho dějinách.

Proč tak dlouho médiím trvalo, než se zaměřili na tuto katastrofu? Proč lidé posílají raději peníze na Haiti než na Pakistán? Je tu mnoho proč.

Možná to bude tím, že přece jen pro lidi je více turisticky zajímavé Haiti a Pakistán je spíše vnímán jako „problematická“ země. Nebo je to proto, že je Pakistán islámská země?

Již deset dní po zemětřesení v Haiti dosáhla slibovaná pomoc miliardy dolarů. Češi vybrali desítky miliónů korun, uspořádali charitativní koncerty.  Povodně v Pakistánu propukly před více než dvěma měsíci. Bylo jimi postiženo 20 miliónů lidí a vybráno zatím pouhých 412 milionů dolarů. Kolik poslali Češi, se mi nepodařilo zjistit.

Zemětřesení se dotklo 3 miliónů lidí, zemřelo přibližně 222 tisíc lidí, 1.2 miliónů lidí přišlo o domov.

Záplavy se dotkly 81 okresů z celkových 121. Dolehly na více než 20 miliónů lidí. Více než 1700 lidí zemřelo a přibližně 1.8 miliónů lidí přišlo o dům.

Samozřejmě vím, že Haiti mělo mnohem více obětí, ale nyní mluvím o počtu lidí, kteří potřebují pomoc teď. A média jsou jedním z hlavních zprostředkovatelů, který tuto konečnou částku může ovlivnit.

Omlouvám se za případné chyby v datech – čísla se v různých zdrojích liší.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Kvasničková | sobota 9.10.2010 19:36 | karma článku: 8,18 | přečteno: 838x