Vítejte slovenští lékaři aneb žádná špatná diagnóza na obzoru

Konečně první hmatatelný výsledek reformní vlády! Je sice paradoxní, že vláda na něm nemá žádnou zásluhu, neboť byl iniciován druhou stranou barikády – tedy odbory, ale to nic neubírá na jeho významu. Léty omílaná mantra nutné reformy zdravotnictví konečně dostává konkrétní kontury. To, že se o ně zasadili odborářští bossové, je jen velmi milým připomenutím, že „odbory mohou mínit, ale tržní prostředí měnit“.

Odborový svaz dokázal to, o co se léta bezúspěšně snažily všechny naše vlády. Díky hromadným výpovědím lékařů zpružnil pracovní trh zdravotnictví a uvolnil jej pro vyšší konkurenci. U veřejnosti rozproudil potřebnou diskusi o kvalitě zdravotní péče, kterou si platíme ze svých, nemalých, daní. A v médiích byla ukončena éra nedotknutelnosti a jistého zbožnění lékařské profese. Otevírají se navíc i taková, doposud tabuizovaná témata, jako cena za šestileté vzdělání lékaře, kterou nyní plně hradí ze svého všichni daňoví poplatníci.

Lékaři se nechali svými odborovými předáky vmanévrovat do „levicového bludu“, že mají právo na vyšší ohodnocení, než jaké jim „pracovní trh“ přisoudil. Velká gesta, srdceryvné příběhy i revolucionářská prohlášení nám plní stránky novin i obrazovky televizí. Zodpovědní se předbíhají v návrzích řešení. „Oranžové“ hejno hejtmanů stojí v jednom šiku (zatím) za lékařskými odbory.

Ale trh má jasno. To, co je pro jednoho málo, je pro druhého dostatečné. Pokud se českým lékařům zdají v českém zdravotnictví malé platy, je racionální odejít tam, kde jim vyšší plat nabídnou. Bez jakýchkoli emocí. A české zdravotnictví zase musí otevřít svojí náruč těm lékařům, pro které jsou nabízené platy atraktivní. Jednou ze skupin, která o české lékařské platy má zájem, jsou slovenští lékaři. A nelze se jim divit. Jejich přechod ze Slovenska do Čech bude jistě výrazně jednodušší (z hlediska jazykových i kulturních bariér), než přechod našich lékařů do sousedních zemí, kde mohou očekávat vyšší plat. Ale každopádně bych ráda oběma skupinám popřála hodně úspěchů v jejich odvaze, vzít svůj osud do vlastních rukou!

Jsem přesvědčená, že lepší „diagnózu“ jsme si na začátek roku nemohli přát. Za sebe osobně chci všem lékařům, kteří se rozhodli vyslyšet volání svých odborových bossů, poděkovat. Ukázali nám totiž, že trh funguje. A co víc jsme si mohli do roku 2011 přát!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Kakosová | pátek 14.1.2011 21:16 | karma článku: 46,66 | přečteno: 12695x