Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

The Economist vyřkl to, co si o nás „stará“ Evropa opravdu myslí

Článek v britském magazínu The Economist o „partě trapných politiků z Východní Evropy“ je příkladem textu, kdy se autor nechá natolik unést svojí myšlenkou, že nechtěně hodí na papír i to, co si opravdu myslí. A tak si můžeme přečíst, že „Východoevropané mohou být možná otravní a hluční vidláci, ale že v moderní Evropě jsou nezbytní".

Téměř všechna česká média článek se skrytou škodolibostí citují, protože v téhle trapné partě figuruje i Václav Klaus. Obsah a skutečnou podstatu řečeného však nechávají bez povšimnutí. Přidávají se k „úšklebkům“ aniž by tušili, že jsou především určeny jim (nám).

Jsem přesvědčena, že zmíněný článek je jen nenápadným počátkem, kdy z evropských tváří začnou padat masky korektnosti a vyplynou na povrch skutečné a staletí přetrvávající evropské předsudky a kulturní a společenské rozdíly. Evropští sociální inženýři se je snažili uměle potlačit a to se nevyplácí. Čím více se bude snižovat životní úroveň Evropanů, tím rychleji se budou hledat viníci.

Pokud se vrátím k prvnímu citátu o „nezbytnosti iritujících Východoevropanů v Evropě“ jsem překvapena, že něco tak „fašizujícího“ v respektovaném ekonomickém týdeníku vůbec může projít bez jediného ostrého komentáře.  Nějak si neumím představit, že by ve stejném médiu vznikl článek na téma, že „černoši jsou hloupí, líní a neschopní, ale v moderní Anglii jsou bohužel nezbytní“.  Celý týden se naše média detailně zabývají rozpitváváním kauzy průvodu gayů po Praze a společnou protestní nótou velvyslanců, ale opravdu zásadní témata jim unikají. Mě osobně tedy ze slovních spojení „…v moderní Evropě jsou nezbytní“ běhá mráz po zádech. Z těchto opovržlivých slov autora se dá snadno odvozovat, že za jistých podmínek nezbytnost může taky pominout, a že se s lehkostí intelektuála nominuje do role toho, kdo rozhoduje o tom, kdo bude či nebude v Evropě. V souvislosti s ne dávnými historickými reminiscencemi (například Mnichov 1938) je toto vyjádření minimálně nevzdělané. A to pomíjím zcela fakt, že Evropa je kontinent, kam územně patříme již tisíce let (na rozdíl například od Anglie).

V pohrdlivých a přezíravých citacích z článku se dá pokračovat: "Chudé země, které potřebují investice a náklonnost od bohatších států, by měly vylepšovat svůj image a vyhýbat se půtkám.“ Opět povýšenecká perla z úst autora ze „staré“ Evropy, z jejíhož středu dnes už minimálně pět států balancuje na pokraji státního bankrotu (na rozdíl od středoevropských zemí).

Jistě se najde řada oponentů, která mi bude vyčítat, že z názoru jednoho pisálka středolevého magazínu vytvářím příliš zobecňující tvrzení. Ale pokud takoví budou, nesouhlasím s nimi. Jsem hluboce přesvědčena, že o nastupujících tendencích ve společnosti vždy vypovídají zdánlivě banální, nevýznamné a triviální indicie. A zmíněný článek k takovým určitě patří.

Plné znění článku v The Economist naleznete zde: http://www.economist.com/node/21525919

Autor: Tereza Kakosová | neděle 14.8.2011 14:02 | karma článku: 35,92 | přečteno: 3258x
  • Další články autora

Tereza Kakosová

Belzebub Tomáš Halík

Když o tom tak uvažuji, tak by se pan Halík v pohádce Hrátky s čertem hodil vlastně mnohem víc, než na roli Belzebuba, na poustevníka otce Školastika. Symbolu zvrácené morálky, nenaplněných ambicí a koncentrované zloby. S jediným rozdílem, pokud si dobře pamatuji, otec Školastik se v závěru pohádky poučil ze svých chyb a napravil, což se u pana Halíka očekávat nedá.

30.11.2011 v 23:05 | Karma: 35,81 | Přečteno: 2898x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Lisabonská smlouva dva roky poté. Procitáme z opojení integrace?

Ve čtvrtek 3. listopadu uplynuly přesně dva roky od našeho podpisu Lisabonské smlouvy, ale zdá se to jako výprava do třetihor. Tehdejší postoj politických a mediálních elit k Lisabonské smlouvě v jejich extrémní formě vystihuje dobový předvolební klip Strany zelených. "Teď už přestává legrace," promlouvá v něm encefalitidou postižený předseda Bursík ke kohoutovi Vaškovi. Přesvědčuje ho k podpisu Lisabonské smlouvy, zatímco další z členů strany brousí sekyru. "Václave, teď už přestává legrace. Teď už poškozuješ nejen Českou republiku, ale celou Evropu. Celá Evropa teď čeká, co uděláš, a ty ignoruješ vůli nejen Poslanecké sněmovny, Senátu, ale i většiny lidí," nesmiřitelně hřímá v klipu Bursík.

6.11.2011 v 10:07 | Karma: 34,23 | Přečteno: 1903x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Cyklostezky na dluh a index štěstí. Symboly zhýralosti Evropy.

S jistou nadsázkou se dá říct, že hlavní symptom našich stávajících evropských problémů je v prošpikování Evropy cyklistickými stezkami. Cyklostezky za miliardy se v posledním desetiletí staly v Evropě vlajkovou lodí manifestace šťastného a spokojeného života, který nám ostatní na planetě mohou jen tiše závidět.

1.11.2011 v 22:13 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1985x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Žijeme v socialismu. Demonstrujeme proti kapitalismu.

"Spekulujete s naším životem" hlásají transparenty davu před sídlem Evropské centrální banky. Hněv davů se obrací proti finančníkům, bankéřům a politikům. Obviňují je z chamtivosti, z nemravných zisků a z toho, že miliony lidí kvůli nim žijí v chudobě. Demonstruje se proti boháčům, proti nízké solidárnosti s chudými, proti konzumnímu způsobu života a proti kapitalismu.

15.10.2011 v 21:38 | Karma: 41,54 | Přečteno: 5873x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Lež, i ta evropská, má vždycky krátké nohy

Můžete tomu říkat jakkoli, výmysl, klam, polopravda, mlžení, zamlčování nebo intrika, ale pořád je to lež. V osobních životech s ní máme všichni své zkušenosti. A z naší intimní, lidské zkušenosti také víme, že ji na počátku málokdy prokoukneme (skoro nikdy), ale že se ona sama (skoro vždy) odhalí v toku času. Starořecký dramatik a politik Sofoklés moudře říká: „Lež nikdy nežije tak dlouho, aby byla stará.“

12.8.2011 v 22:33 | Karma: 31,44 | Přečteno: 2471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3101x
Hlásím se ke kapitalismu, ke konzervativnímu myšlení a k tradičním evropským hodnotám. Nahání mi hrůzu environmentalismus, multikulturalismus a Evropská unie. A nemám ráda tvrzení, že nikdy nevíme nic jistě, nikoho nemáme morálně hodnotit a svět není černobílý.

Seznam rubrik