Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Symbol úpadku Evropy? Nokia.

Před necelými pěti lety byla Nokia symbolem skandinávské „znalostní“ ekonomiky a příkladem účinné státní podpory „informační společnosti“. Na podzim roku 2008 byla vyhodnocena jako nejcennější značka Evropy. Dnes? Její upadající hvězda. Je zajímavé, kolik toho má dnešní Evropa s Nokií společného.

Obří centrála Nokie kousek od Helsinek je monumentální budova ze skla a oceli ležící přímo u moře. Budova byla pochopitelně od počátku konstruována jako „zelená“ a to nejen vzhledem k okolní přírodě, ale i pracovnímu prostředí tisíců zaměstnanců. V tak zvaném „Nokia House“ jsou posilovny, sauny, zdravotní klinika, řada kaváren, dostatek odpočinkového a relaxačního prostoru i soukromá přistávací plocha pro helikoptéry.

Saunující, posilující a v zelené budově (ne)jen odpočinku se oddávající zaměstnanci se nemohou nikdy vyrovnat efektivitě a osobnímu nasazení těch, kteří musí o své místo a obživu dnes a denně bojovat.  Tohle pravidlo platilo před stovkami let a platí i dnes. Rozmařilí, zhýčkaní, neproduktivní a zkorumpovaní Řekové, Španělé, Portugalci, Italové… Evropané nemohou ze stejných důvodů nikdy konkurovat novým dravým ekonomikám, jejichž obyvatelé mají neskonale vyšší motivaci k pracovním výkonům.

Není náhoda, že v tématech článků o společnosti Nokia postupem času začaly dominovat především její „zodpovědné společenské“ aktivity nad samotným předmětem podnikání, tedy vývojem a výrobou mobilních telefonů. Dozvídáme se například, že v roce 2009 jí byl Greenpeace udělen titul ekologicky nejvyspělejší a nejzodpovědnější světové firmy, že je jedním ze zakládajících členů Světové podnikatelské rady pro trvale udržitelný rozvoj, že již v roce 2006 formulovala svoji první strategii „pro klima“, že na Bali byla v roce 2007 signatářem výzvy světovým vůdcům, aby byli aktivnější v boji se změnou klimatu nebo že v roce 2010 byla Dow Jones Indexem vyhlášena společností s trvale udržitelným vývojem technologií.

A vedle toho se z evropského podnikatelského „predátora“ Nokia během pouhých několika let propadla na samé dno. Značka Nokia přestala mít svůj zvuk, akcie strmě padají, investoři se odklánějí a připravuje se další propouštění tisíců zaměstnanců. Nokia House, který byl symbolem úspěšného skandinávského (evropského) podnikatelského ducha, do kterého proudily davy turistů z „méně rozvinutých ekonomik“, aby na vlastní oči viděli tech zázrak, se mění v dům stínů.

Pro Nokii i potažmo Evropu je více než symbolické, že právě CEO Gee-Sung Choi z Korejského Samsungu dal šéfovi této evropské firmy Stephenu Elopovi pořádnou lekci.

Evropané se mezi sebou baví o dovolené, Američané o kariérním postupu a Asiaté o příležitosti pracovat. A v tom to asi všechno bude. Parafrázuji citát Konfucia: „Věci kolem nás jsou velmi jednoduché a komplikují se jen tím, že sami na komplikovanosti trváme.“

Autor: Tereza Kakosová | středa 13.7.2011 22:35 | karma článku: 34,50 | přečteno: 3311x
  • Další články autora

Tereza Kakosová

Belzebub Tomáš Halík

Když o tom tak uvažuji, tak by se pan Halík v pohádce Hrátky s čertem hodil vlastně mnohem víc, než na roli Belzebuba, na poustevníka otce Školastika. Symbolu zvrácené morálky, nenaplněných ambicí a koncentrované zloby. S jediným rozdílem, pokud si dobře pamatuji, otec Školastik se v závěru pohádky poučil ze svých chyb a napravil, což se u pana Halíka očekávat nedá.

30.11.2011 v 23:05 | Karma: 35,81 | Přečteno: 2898x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Lisabonská smlouva dva roky poté. Procitáme z opojení integrace?

Ve čtvrtek 3. listopadu uplynuly přesně dva roky od našeho podpisu Lisabonské smlouvy, ale zdá se to jako výprava do třetihor. Tehdejší postoj politických a mediálních elit k Lisabonské smlouvě v jejich extrémní formě vystihuje dobový předvolební klip Strany zelených. "Teď už přestává legrace," promlouvá v něm encefalitidou postižený předseda Bursík ke kohoutovi Vaškovi. Přesvědčuje ho k podpisu Lisabonské smlouvy, zatímco další z členů strany brousí sekyru. "Václave, teď už přestává legrace. Teď už poškozuješ nejen Českou republiku, ale celou Evropu. Celá Evropa teď čeká, co uděláš, a ty ignoruješ vůli nejen Poslanecké sněmovny, Senátu, ale i většiny lidí," nesmiřitelně hřímá v klipu Bursík.

6.11.2011 v 10:07 | Karma: 34,23 | Přečteno: 1903x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Cyklostezky na dluh a index štěstí. Symboly zhýralosti Evropy.

S jistou nadsázkou se dá říct, že hlavní symptom našich stávajících evropských problémů je v prošpikování Evropy cyklistickými stezkami. Cyklostezky za miliardy se v posledním desetiletí staly v Evropě vlajkovou lodí manifestace šťastného a spokojeného života, který nám ostatní na planetě mohou jen tiše závidět.

1.11.2011 v 22:13 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1985x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

Žijeme v socialismu. Demonstrujeme proti kapitalismu.

"Spekulujete s naším životem" hlásají transparenty davu před sídlem Evropské centrální banky. Hněv davů se obrací proti finančníkům, bankéřům a politikům. Obviňují je z chamtivosti, z nemravných zisků a z toho, že miliony lidí kvůli nim žijí v chudobě. Demonstruje se proti boháčům, proti nízké solidárnosti s chudými, proti konzumnímu způsobu života a proti kapitalismu.

15.10.2011 v 21:38 | Karma: 41,54 | Přečteno: 5873x | Diskuse| Ostatní

Tereza Kakosová

The Economist vyřkl to, co si o nás „stará“ Evropa opravdu myslí

Článek v britském magazínu The Economist o „partě trapných politiků z Východní Evropy“ je příkladem textu, kdy se autor nechá natolik unést svojí myšlenkou, že nechtěně hodí na papír i to, co si opravdu myslí. A tak si můžeme přečíst, že „Východoevropané mohou být možná otravní a hluční vidláci, ale že v moderní Evropě jsou nezbytní".

14.8.2011 v 14:02 | Karma: 35,92 | Přečteno: 3258x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3101x
Hlásím se ke kapitalismu, ke konzervativnímu myšlení a k tradičním evropským hodnotám. Nahání mi hrůzu environmentalismus, multikulturalismus a Evropská unie. A nemám ráda tvrzení, že nikdy nevíme nic jistě, nikoho nemáme morálně hodnotit a svět není černobílý.

Seznam rubrik