Kovidová nadváha

Děti tloustnou. Prý za to může pandemie koronaviru. Není to ale spíš o rodině? Přeci já jako rodič můžu hodně ovlivnit to, co mé dítě bude jíst a kolik hodin stráví u počítačových her. Nebo i to mi kovid diktuje?

„Mami, představ si, že dneska měl jeden spolužák ke svačině ve škole chipsy!“ Tak tohle možná mluví za vše. Pandemie kovidu už je opravdu dlouhá a věřím, že se podepsala na psychice spousty z nás. Ale svádět nadváhu našich dětí na to, že nemohly cvičit na těláku ve škole? Nesmysl. Hodina tělesné výchovy má 45 minut, z toho u těch nejmladších se děti cca 20 minut převlékají. A tohle se děje 2x týdně. Možná by spíš stálo za to nakouknout do svačinových boxů jednotlivců. To by se páni doktoři i psychologové divili. Chipsy, hranolky, donuty, medovníky, sušenky atd. Mohla bych tady vypsat vše ze špičky výživové pyramidy.

 Já jako rodič hodně ovlivňuji to, jak se mé dítě bude stravovat. Ruku v ruce jde i komplexní přístup ke sportu. Že se děti nemohly hýbat, jelikož byly zavřené kroužky? Vyběhnout s vlastním dítětem 3x týdně na hodinku ven podle mne není až takový problém. Nevěřím, že existuje rodič, který nonstop pracuje 24/7. Ale samozřejmě bylo jednodušší vrazit dítěti do ruky ovladač od televize či mu zapnout počítač. A že děti musely sedět u online výuky? Ruku na srdce. Jaký je rozdíl, když sedí doma u mobilu či tabletu? A opět, online výuka probíhala celý den? Ne.

Přijde mi, že se poslední dobou hledají výmluvy, kdo či co může za pochybení rodiče. Teď byl nasnadě koronavirus. Ale ten přeci dítěti doma neservíroval pizzy a hamburgery z mekáče. To jsme byli my, rodiče. Ten naše dítě přece nenutil celé dny proprařit na onlinových hrách. To jsme našim dětem dovolili my, rodiče.

„Nejvíc nadváhou trpí děti ze socioekonomicky znevýhodněných rodin.“ Tak tomuhle tvrzení nerozumím už vůbec. Pokud jsem rodina sociálně znevýhodněná, obracím každou korunu, abych vůbec měla co jíst. A myslím si, že většina dětí z této skupiny pohybové kroužky nenavštěvovala ani před pandemií.

Možná místo osvěty ve školách by se mělo začít s osvětou u dospělých, jelikož malé dítě nijak nemůže ovlivnit to, co mu mamka připraví k večeři. Určitě je fajn, že se do škol pustí profesionální trenéři. Bohužel je to však spojeno s tím, že se za tyto projekty utratí miliardy, které by se daly ve vzdělávací sféře využít třeba úplně jinak. A mám strach, že se to beztak mine účinkem. Jen velmi těžko to změní myšlení některých z nás. To musíme chtít především my sami…

Autor: Tereza Dufková | středa 2.2.2022 11:30 | karma článku: 8,88 | přečteno: 445x
  • Další články autora

Tereza Dufková

Turista alias obtížný hmyz

31.1.2022 v 12:43 | Karma: 28,86

Tereza Dufková

Právo hýbe světem

22.12.2021 v 11:46 | Karma: 18,13

Tereza Dufková

Je to fér?

20.12.2021 v 9:30 | Karma: 25,34

Tereza Dufková

Škola základ života

16.12.2021 v 11:41 | Karma: 20,05

Tereza Dufková

Co tedy rodič opravdu chce?

8.12.2021 v 10:05 | Karma: 28,24