Dáte životu lajk?

Mají na Vás lajky vliv? Jsem si jistá, že mají :) Zamýšlíte se někdy nad tím, co a proč vlastně lajkujete? Nebo jenom tak nevědomě scrolujete a obsah na sociálních sítích ani nevnímáte?

Kde se vzaly, tu se vzaly, lajky se tu ukázaly. Co ale vlastně znamenají a proč na nich tolik lpíme? Proč některé příspěvky na sociálních sítích, které jsou hezké, zajímavé a mají co říci, zmizí v propadlišti internetových dějin bez povšimnutí, zatímco některé naprosto triviální posty mají takový ohlas?

Jistě v tom má prsty algoritmus facebooku (a instagramu) a také je to pro to, že „lajky dělají lajky“, že :)? A co Vy, zamýšlíte se opravdu nad tím, čemu dáváte lajk, čtete příspěvky a komentáře u fotek na instagramu - nebo jste prostě lajkoví spamovači a je to pro Vás zdrojem nenáročné relaxace? Když uvedu příklad: Obyčejná, řekněme velmi oplácaná žena drží obyčejný dort – příspěvek má tisíce lajků. Co tedy na tom ale všichni „lajkují“? To, jak ta žena vypadá? Líbí se jim, že to není „vychrtlá modelka“, ale „opravdová, normální žena“? Nebo souzní s tím, co tam píše – například že dort je veganský/raw/paleo/bio – dosaďte libovolný trend? Nebo tam píše, že slaví narozeniny či končí s dietami? A přečetl si vůbec někdo, co tam píše? Líbí se jim ta žena doopravdy – nebo jí jenom chtějí zalichotit, protože je mediálně či v jejich okruhu známá? Co hůř – možná ji spíše litují, ale říkají si, že jí lajky zvednou ego? Nebo to lajkují proto, že to lajkují všichni ostatní a oni prostě touží být součástí davu? Líbí se jim, že jde o onu propagovanou „skutečnou krásu“?

A proč na jedné straně zobrazujeme a honorujeme za tu opravdovost, bažíme po „reality show“, sledujeme big brothery a výměny manželek, bijeme se za „sebelásku“ a zobrazování špeků a celulitidy na titulkách časopisů a na druhé straně na sociálních sítích vytváříme fejkovou „realitu“ umělého dokonalého světa, který neexistuje?

Nikdo přece v reálném životě nejí dort z talíře posypaného kopretinami, nestojí na pláži v krkolomné pozici s vykloubenými kyčlemi (a ne, ani neskáče metr do výšky!) nebo nesedí v bazénu s centimetrovou vrstvou mejkapu. Tak se ptám, pro koho a proč takové obrazy vytváříme?

Víme, že sociální sítě mají s realitou často pramálo společného, přesto na nich sedíme dnes a denně hodiny a hodiny, hltáme příspěvky druhých a čekáme na lajky, které kolikrát ovlivní celý náš den, naši náladu, naše sebevědomí. Jak z toho ven? Zítra máme nový měsíc, tak co si dát symbolicky na prvního – byť srpna – předsevzetí? Jaké: Jednoduché: Omezit čas na sociálních sítích na minimum – a naopak DÁT LAJK SKUTEČNÉMU ŽIVOTU. Zkusíte to :)?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Táňa Lišková | pondělí 31.7.2023 17:11 | karma článku: 11,49 | přečteno: 209x
  • Další články autora

Táňa Lišková

Jaké to je v kočičím ráji?

15.4.2024 v 12:17 | Karma: 16,68

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

18.3.2024 v 15:40 | Karma: 13,03

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

6.3.2024 v 16:13 | Karma: 11,80