V nouzi poznáš (ne)přítele

Vzpomínáte, jak paní Samková podráždila velvyslance Turecka k nepříčetnosti tím, že ho třikrát proklela? „Budete-li zasahovat do našich věcí, pošleme na vás své syny,“ dodala.

Turecko je nádherná země, lidé jsou tam milí a úslužní. Je to atraktivní země s nádechem orientu a exotiky. To vám řekne každý turista, který tuto zemi kdy navštívil. Za pozlátkem pro turisty si však můžete všimnout, že některým Turkům jsou Evropané jen tak milí, kolik z nich mohou dostat peněz. Na tom není nic divného. Mít rád někoho cizího není povinnost. Vzá­jemně výhodný obchod je však dobrá věc. A to oni vědí dobře.

Na rozdíl od jiných muslimských zemi se Turecko jeví jako pokrokovější, vyspělejší a do Evropy směřující země. Alespoň tak to vypadalo ještě do nedávna. Bohužel, pár desetiletí pozitivních změn odstartovaných jejich prvním prezidentem Atatürkem, který o islámu prohlásil, že je to absurdní teologie nemorálního beduína – mršina, která otravuje jejich životy, zřejmě nestačí. Skoro tisíciletá historie Osmanské říše se nedá jen tak potlačit. Turecko se vrací k tradičním „hodnotám“. Sekulární charakter nového Turecka se stává minulostí.

Vzhledem ke své poloze a hegemonii na Blízkém východě se Turecko jevilo jako velmi výhodný strategický partner pro NATO zvláště kvůli svému nepřátelství se Sovětským sva­zem a Ruskem. Když můžete postavit čerta proti ďáblu, co záleží politikům a vojenským stra­té­gům na nějaké genocidě Arménů či tradičnímu nepřátelství Turecka s Řeckem, které je také členem NATO. Je s podivem, jak Turecko a Řecko, jako státy NATO, z velké části mohutně zbrojí proti sobě, občas po sobě střílejí, mají spolu spory o výsostné vody a hlavně Kypr.

Kdyby Řecko necítilo potřebu tak silně zbrojit proti Turecku, patrně by nebylo ani tak zadlužené, jak je dnes. A kdyby jednoho dne nějaký drobný konflikt mezi ním a Tureckem přerostl v otevřenou válku, na kterou stranu bychom se jako členové NATO postavili? Jsou země – jako Německo, které by zřejmě více podporovaly Turecko. Vzpomeňme si, jak drsně Martin Schulz vyloučil řeckého poslance Synadinose z jednání v EU parlamentu za urážku Turecka citováním osman­ského vědce (zde). Já bych dal osobně raději přednost Řecku – alespoň bychom tak nezradili evrop­skou historii.

Když se v létě minulého roku část turecké armády pokusila o neúspěšný převrat a puč proti prezi­den­tovi Erdoganovi, první věc, co mě napadla, byla, že tato akce byla úmyslně vy­vo­lána, aby ne oslabila, ale naopak podpořila moc tureckého vůdce Erdogana – něco na způ­sob podpálení Říšského sněmu v Německu v roce 1933. Následné obrovské čistky v armádě, omezení svobody slova, kontrola médií a hledání viníků mezi vlastními lidmi i v zahraničí tuto ideu jen potvrdily.

EU přesto na Turecko nezanevřela ani na něj neuvalila sankce. Stále ho totiž považuje za svého spojence v (pseudo)boji proti migraci. EU platí a Turecko zadržuje uprchlí­ky na svém území. Zároveň ale dobře ví, že jeho páka na EU stále vzrůstá. I přes zaplacené peníze vždy totiž může migranty do Evropy vpustit. Snaha EU koupit si přízeň Turecka víceméně tak vede jen k tomu, že EU prodává Evropu a to dost lacino pro Turecko a hodně draho pro Evropu.

Turci sní o nové Osmanské říši. Mají již svého vůdce a spoustu vlastních lidí i spoluvěrců v Evropě k tomu. Erdogan ví, že turecké menšiny v Německu, Nizozemí a dalších zemích EU jsou už dost silné k tomu, aby se staly politickou silou, s níž se musí počítat. Je to smutné ale Evropané zřejmě i přes zkušenosti z druhé světové války, nepochopili, co to zna­mená mít na svém území pátou kolonu, která jim podrazí nohy v případě ohrožení.

Erdogan tak může obviňovat Německo z nacistických praktik, když mu zruší možnost agitovat na německém území, i když to zní, jako když fašista volá: „Chyťte nacistu!“ Nedělá mu problém obvinit Angelu Merkelovou z podpory terorismu, protože na jeho požadavek nezadržela Kurdy a odpůrce jeho režimu. Nizozemce chce hnát k Evrop­skému soudu pro lidská práva kvůli postupu jejich úřadů vůči tureckým ministrům a podat na ně stížnost u OSN. Ve zlosti obvinil Nizozemce, že zmasakrovali tisíce Bosňáků ve Srebrenici. Neváhá ani vyzvat Turky v Nizozemí k povstání a k boji.

Erdogan hystericky obvinil EU, že vyhlásila další křížovou výpravu proti islámu a to jen tím, že umožňuje zaměstnavatelům bránit v nošení muslimských šátku svým zaměstnancům. Prý tak Evropa zahájila nový střet mezi křížem a půlměsícem. Turecký ministr zahraničí dokonce varoval před zahájením náboženské války v Evropě – prý nás čeká svatá válka. Pět dětí by měl mít každý Turek žijící v Evropě, aby se stali novou lepší budoucností pro Evropu.

Turecko hrozí Evropě dalšími uprchlíky a omezuje spolupráci s NATO. Je vidět, že cítí svou sílu a hlavně slabost EU. Co na to politikové EU? Kupodivu žádná silná slova, žádný jasný požadavek na ukončení účasti Turecka v NATO. Osmanský vliv v Evropě se již nedá přehlédnout – politici se ho bojí, jako by Evropa již byla poražena bez boje. Navíc by museli přiznat vlastní chybu a to je nepřípustné,

Je zajímavé, že Erdogan útočí především na své spojence – na ty politiky a země, které ne­chali na svém území usídlit milióny Turků a muslimů. Proč? Protože těmito lidmi a zeměmi hluboce pohrdá. Již teď je má za své otroky.

Když si přečtu komentář k tématu od pana Kulidakise, že Erdogan hraje hru bez trumfů, že když nedostane peníze z EU, ještě rád přijde a poprosí, že stačí jen vydržet a Turci se sami zbaví autoritáře a my s nimi budeme moci zase spolupracovat, musím se trpce pousmát.

Sázka na Turecko není jen sázka na špatného koně – je to sázka na Trojského koně.

Podklady.

http://www.lidovky.cz/samkova-namita-podjatost-0ht-/zpravy-domov.aspx?c=A170315_105034_ln_domov_jho

http://zpravy.idnes.cz/turecky-prezident-recep-tayyip-erdogan-zruseni-mitinku-v-nemecku-1c8-/zahranicni.aspx?c=A170305_190025_zahranicni_ekl

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/431998-erdogan-obvinil-merkelovou-z-podpory-teroristu-nizozemce-chce-hnat-k-soudu.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/432020-turecko-stale-ryje-do-evropy-a-hrozi-uprchliky.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/432101-erdogan-uz-musel-zesilet-obvinil-nizozemce-ze-zmasakrovali-tisice-bosnaku-ve-srebrenici.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/432107-povstante-turecky-list-burcuje-turky-v-nizozemsku-k-boji.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/432236-turecko-omezuje-spolupraci-s-nato.html

http://zpravy.idnes.cz/erdogan-k-zakazu-satku-v-zamestnani-d69-/zahranicni.aspx?c=A170316_155546_zahranicni_aha

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/432454-turecko-hrozi-evrope-posleme-vam-15-tisic-migrantu-mesicne.html

https://www.novinky.cz/zahranicni/432481-mejte-pet-deti-jste-budoucnost-evropy-vyzval-erdogan-turky-zijici-v-eu.html

http://eurodenik.cz/zpravy/erdogan-obvinil-evropu-z-antiislamske-krizove-vypravy-kvuli-zakazum-muslimskych-satku

http://www.stop-multikulti.cz/turecky-ministr-zahranici-evropu-ceka-svata-valka/

https://www.novinky.cz/komentare/432144-komentar-co-delat-s-erdoganovymi-blafy-a-provokacemi-thomas-kulidakis.html

Autor: Rostislav Szeruda | neděle 19.3.2017 14:34 | karma článku: 36,54 | přečteno: 1377x
  • Další články autora

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

28.1.2022 v 17:42 | Karma: 18,32

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 3

16.1.2022 v 17:52 | Karma: 14,16