Desatero pro „řešení“ problémů

Člověk se často nestačí divit, kolik politikové mají problémů k řešení. Jeden náročnější než druhý. Člověku je jich až líto. Naštěstí je tady politické desatero, jak efektivně řešit a zvládat problémy:
  1. Jste-li osočen, že máte problém, řekněte, že není váš. To někdo jiný má problém, někdo jiný ho musí řešit nebo ho měl řešit. Hromy a blesky na něho!
  2. Nemůžete-li problém přesunout na někoho jiného, nazvěte ho politickým. To vaší političtí kolegové to na vás narafičili, to si vymyslely média, je to bezprecedentní útok na vaši osobu, jste obětí vnitrostranického boje, lidí, kteří vás chtějí očernit.
  3. Nechceme-li přiznat, že je v něčem problém, řekněte, že je v něčem jiném nebo někom jiném. Však je zcela jisté, že nejen vy máte máslo na hlavě.
  4. Nerozumíme-li problému, označme ty druhé za ty, co problém nechápou. Použijte silná slova – nazvěte odpůrce xenofoby, extrémisty či třeba i nácky.
  5. Nemůžeme-li najít řešení problému, nejsnadnější je říct, že tento problém nemá řešení (nebo alespoň tento problém nemá rozumné řešení, nemá jednoduché řešení, nemá akceptovatelné řešení, řešení nelze najít v krátkém horizontu apod.)
  6. Chceme-li umně mást, řekněte, že tento problém vyžaduje hlubší analýzu, že nemáte (v této chvíli) dostatek relevantních informací. Mluvte obecně, nekonkrétně, problém rozmělněte. Stejně se na něj za chvíli zapomene.
  7. Zdá-li se vám téma palčivé (pro vás), změňte téma hovoru. Proč řešit právě toto nepříjemné téma, když existuje tolik jiných zajímavých témat (které se vás osobně netýkají).  Ať se chvíli trápí zas někdo jiný!
  8. Nechce-li se vám problém řešit, řekněte, že tento problém vyžaduje komplexní řešení, na řešení tohoto problému se musejí podílet všichni lidé, všechny země. Není v silách jednotlivce, jedné země tento problém řešit a (uspokojivě) vyřešit. Učte se od mistrů – třeba takový Sobotka, ten by vám mohl vyprávět, jak se problémy (ne)řeší.
  9. Došli vám rozumné argumenty? Nezoufejte, můžete vždy říct, že druhá strana zcela nepochopila podstatu problému.
  10. Jak vyřešit snadno a rychle problém? Přejmenujme ho. Udělejte třeba z nelegální migrace, migraci legální. Když to zvládnete, stane se z Vás politik opravdu evropského formátu!
Autor: Rostislav Szeruda | sobota 23.1.2016 12:02 | karma článku: 22,83 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

28.1.2022 v 17:42 | Karma: 18,32

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 3

16.1.2022 v 17:52 | Karma: 14,16