Ach, ta manipulace!

Americké tajné služby zveřejnily zprávu o kybernetických útocích z ciziny v průběhu prezidentské kampaně. Snaží se dokázat, že Američané toho Trampa volit nechtěli – ale hackeři na pokyn Putina je zmanipulovali. A co je k vzteku, 

zmanipulovali je efektivněji než peníze, média a celebrity.

Neuvědomělá americká veřejnost netušící, co je pro ně dobré, zase jednou podlehla Putinovi. Obama a jeho zpravodajci vlastně tvrdí, že občané jsou ovce. Nedostávají-li informace pouze z jedné (samozřejmě, že správné) strany, mohou podlehnout dezinformacím a zvolit kandidáta, který není v souladu s míněním a zájmy těch bohatých a uvědomělých. Teď už si Putin bude moci dělat s Američany skrze svou nastrčenou figurku Donalda Trampa, co bude chtít, pokud tomu starý dobrák Obama nezabrání a nestihne ještě během příštích ani ne dvou týdnů vyvolat konflikt s Ruskem.

Nepochybuji o tom, že Rusko v čele s Putinem má své zájmy a že se jich pokouší dosáh­nout a to ne vždy právě čistými způsoby. Nepochybuji ale také o tom, že to samé dělají USA, Čína a všechny ostatní státy dle svého vlivu a možností. Obranou proti desinformační kampani by však neměly být nějaké nové úřady a ministerstva „Pravdy“, ale prostě to, aby občané měli do­statek informací ze všech stran a mohli se vědomě a svobodně rozhodnout. Občané však u svých politiků nemají (naštěstí oprávněně) dostatek důvěry. Co kdyby prohlédli jejich hru a přiklonili se k druhé straně? Co když se dobrovolně nepřidají k temné straně síly?

Tajné služby tvrdí, že Rusko se pokusilo zmanipulovat volby v USA pomocí něja­kých hackerských útoků (nebo úniku informací?), které vyhrabaly nějakou nepříjemnou špínu na Hillary Clintonovou. Nějak mám pocit, že kdyby paní Clintonová byla morálně, politicky i právně čistá, asi by tyto útoky nenašly úrodnou půdu.

Je mi divné, že se taková země, jako jsou Spojené státy, nedokáže vypořádat s podobnými útoky v době, kdy probíhají, ale její prezident Obama musí ublíženě žalovat ex-post, že někdo nehrál úplně fair. Nikdo mi nevymluví, že podobné i mnohem horší formy vměšování do vnitřních věcí cizích zemí neprovádí i tajné služby USA zcela běžně – takže by to měli brát alespoň trochu sportovně.

Je také zajímavé, jaký nepoměr peněz byl vynaložen na kampaň Hillary Clintonové a Donalda Trampa – to je teda svět, když už ani na peníze není spoleh při vyhrávání voleb. Taky se zdá být v pořádku, že média místo toho, aby infor­movala nezaujatě a nestranně, ze zvláštních příčin fandila Clintonové. To nevypadá, že se svobodou a nezávislostí tisku v USA je všechno v pořádku. Na tom proč Clintonovou podpo­ro­vali takoví dobrodinci, jako je pan Soros a zástupci řady nadnárodních korporací zřejmě taky není nic divného.

To, že muslimové vložili mnoho peněz do kampaně Hillary Clinton je zcela pochopitelné, uvážíme-li, jak mírumilovné náboženství islám je a jaká je Hillary velká bojovnice za světový mír. Tohle, dle Billa Warnera – ředitele Centra pro studium politického islámu, ovlivnění amerických voleb a zjevná snaha získat vliv na amerického prezidenta, zřejmě ale panu Obamovi nevadí – zřejmě to není oproti hackerskému útoku Ruska tak závažné nebo se jedná o ovlivnění voleb, které mu (jako muslimovi) není až tak proti mysli.

No, a co teď? Doufejme, že pan Barack Obama, hrdý nositel Nobelovy ceny za mír, je již jen v roli psa, který štěká, ale snad už do 20. 1. 2017, kdy končí v úřadu prezidenta USA, nestačí kousnout. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rostislav Szeruda | sobota 7.1.2017 12:35 | karma článku: 40,57 | přečteno: 1561x
  • Další články autora

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 4

28.1.2022 v 17:42 | Karma: 18,32

Rostislav Szeruda

Rozhovor s ďáblem 3

16.1.2022 v 17:52 | Karma: 14,16