Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nedejte mladíkům šanci!

Tak jsem se zase jednou sešel s kamarádem Richardem. Vídáme se jen asi dvakrát ročně a vždy proberem, co se za tu dobu událo, většinou se debata ani na chvíli nezastaví, občas své zážitky podepřeme ukázkou fotek, které máme v mobilu, a tak tomu bylo i tentokrát. Richard mi podal svůj telefon, aby mi ukázal fotky ze své cesty po Norsku a jak tak projíždím fotku za fotkou, narazil jsem na neobvyklou věc. Fotky z Norska po několika přejetích po displeji skončily a za nimi následovaly…“fotky mladíků”. Teda ne…teď to vyznělo úplně jinak, než mělo. Ono tam byly i fotky “mladic”. Prostě větší množství fotek tzv. nepřizpůsobivých občanů. “Tak to mi musís, milý Richarde, vysvětlit” , povídám...

“Tak to ti milerád vysvětlím”, odpověděl…Věc se má takto, často se dočítám, že nějaký člověk s omezenou mírou bránit se, většinou senior ale klidně i mladý člověk, je okraden těmito primitivy beze cti. A jak to končí? Většinou tak, že je ani nevypátrají. Jasně, někdy jde jen o pár tisícovek, ale tihle parazité okradou člověka o peníze, které na rozdíl od nich, poctivě vydělal.  A z toho je mi zle. Nejen, že sajou peníze nás všech, ale ještě si užívají za peníze konkrétních obětí a okradený člověk pak na ně platí dvakrát. Sám pro to nemůžu nic moc udělat, aby k těmto situacím nedocházelo, tak dělám aspoň to málo, co je v mých silách. Když vidím nějakého takového při zvláštní situaci, tak ho prostě vyfotím. Například stojím na poště ve frontě a u vedlejšího okénka vybírá senior peníze. O kousek dál podezřele postává mladík…tak ho prostě vyfotím a kdyby se později  “něco stalo“, mám ho na fotce. A když se nic nestane, tak se nic nestane...Udělám to samozřejmě nenápadně, ale jednou se mi stalo, a to byl docela trapas, že se zapnul blesk a tím jsem se prozradil, na to je třeba dávat pozor. Když prostě vidím někde nějakou skupinku a je předpoklad, že bude krást, tak fotím. Ono oko zkušeného už takovou situaci umí rozpoznat.  Když je třeba vidím, že vejdou do supermarketu, tam se rozdělí a jeden z nich má přes ruku přehozený svetr, je to téměř jistota. Jeden sleduje okolí, druhý (ten s tím svetrem) krade. Tady jsem tedy sice žádné snímky nepořizoval, ale přistihl jsem je krást. Nahlásil jsem je ochrance a ti pak dotyčné za tradičního křiku zadrželi. "No dobře a už se někdy stalo, že k dopadení pomohly tvé fotky?", zeptal jsem se zvědavě. Ne, zatím ne, ale mě to nic nestojí a nikdo si nemůže být jist, že ho fotím. Stejně třeba když vidím, že nějací takoví výrostci podezřele sledují třeba chlápka o berlích, tak když mám čas a jsem třeba venku se psem, jdu chvilku za nimi.

Richard ještě nějakou dobu na toto téma povídal, ale nemá smysl se dál o tom rozepisovat. Nechci nikomu vnucovat, co má dělat a jak se má zachovat. Je mi jasné, že každý nebude tak aktivní jako Richard. Ale jsou tady tři věci, které byste udělat mohli:

  1. Když se kolem vás něco děje,  třeba když jen vidíte podezřelou situaci, zkuste si zapamatovat co nejvíce detailů, které by mohly být později potřeba. Registrační značku vozu, nebo aspoň typ a barvu, obličeje, datum, čas apod.
  2. Informujte své rodiče a prarodiče, pokud se ve vašem okolí (nebo i jinde) něco děje. Že na silnici zastavují auta Rumuni nabízející falešné zlato, že levné propagační zájezdy pro důchodce jsou podvodné prodejní akce, že když jim přijde SMS s kódem a někdo jim zavolá, aby mu ten kód přeposlali, jedná se o podvod. Že na parkovištích před supermarkety  číhají zloději na lidi, kteří si z vozíku přendávají nákup do auta atd. Informovanost pomáhá tyto situace omezovat.
  3. Připravte se na nečekané situace. Před pár měsíci se stalo, že agresivní muž napadl pokojně sedícího muže, který se vůbec nebránil. Útok pokračoval a nikdo nereagoval, nikdo nezavolal pomoc. Možná proto, že byli lidé lhostejní, možná proto, že kolemjdoucí čelili situaci, kdy nevěděli, jak se zachovat a možná poté někteří litovali, že se zachovali nesprávně. Je dobré se v klidu, kdy se nic neděje, připravit na takovou situaci. Logicky si promyslet, co je spravné udělat  (alespoň z místa, kde nejste útočníkovi na očích, zavolat policii, nebo točte na mobil ne preventivně, jako to dělá Richard, ale až se bude něco opravdu dít, atd.), a pak se prostě zachovat podle tohoto předem připraveného scénáře, neboť ve stresové situaci se mnohem hůře přemýšlí.  

I vám se může podařit podobný kousek jako původnímu autorovi tohoto videa http://www.youtube.com/watch?v=9wBo8noeEDA

(autor již video bůhví proč smazal, naštestí existují kopie)

Hlavně...nedejte mladíkům šanci!

Autor: Peter Szendy | pondělí 22.4.2013 12:15 | karma článku: 21,45 | přečteno: 1069x
  • Další články autora

Peter Szendy

Řešení migrační krize je vlastně vcelku snadné

Byla jednou jedna krásná země, tropický ráj. Se vším co k tomu patří. Palmovými lesy, plážovými restauracemi s mořskými plody a koktejly, davy turistů a pobíhajícími opicemi - makaky.

16.7.2019 v 10:30 | Karma: 35,15 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Společnost

Peter Szendy

Obrovský pavouk!

Je teplá letní noc a v hospodě zůstávají jen poslední zbytky věrných. I Bedřich už je na odchodu, což je dobře, protože to vypadá, že by při delším pobytu některou z místností jistě ozdobil zvratky.

10.2.2018 v 11:11 | Karma: 13,18 | Přečteno: 498x | Diskuse| Ostatní

Peter Szendy

Nejsou všichni vlci stejní

Tak zase jednu o vlkovi...ale teď už je to jiný vlk než posledně. Ne, že by to nemohl být ten stejný, ale...to by bylo příliš smůly na jedno tvora, tak mu dáme pokoj.

14.10.2017 v 18:35 | Karma: 16,10 | Přečteno: 519x | Diskuse| Ostatní

Peter Szendy

7 pilířů pseudohumanismu - část druhá

Tak včera jsem zaplácl celý článek jen definicí pseudohumanismu, dnes můžu konečně pokračovat vlastním článkem...

23.9.2017 v 14:30 | Karma: 37,02 | Přečteno: 1117x | Společnost

Peter Szendy

7 pilířů pseudohumanismu - část první

Ano..7 pilířů pseudohumanismu – takto se měl článek jmenovat a o nich měl článek pojednávat...(ještě mám zadat alespoň 6 znaků, abych splnil podmínky perexu, ale méně, než kolik jich má následující věta, no to je skvělé)

22.9.2017 v 19:20 | Karma: 33,88 | Přečteno: 1030x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1540x
Mým cílem je život zvládnout poctivou cestou, i když to bude složitější a nedostanu se tam, kde bych mohl být, kdybych šel přes "mrtvoly". Jsem realista, snažím se být spravedlivý a jsem bojovník za povinnosti Romů. JE SUIS ATHÉE!

Seznam rubrik