Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Učím se být šťastná IV

Co má co spolu dělat štěstí a rovnováha? No třeba, že najít životní rovnováhu je velké štěstí! A jak se to stane, že člověk není v rovnováze? Prostě někde něco chybí a někde něco přebývá…

Celý svůj život jsem posedlá tím, že mě zajímá vše kolem rovnováhy. Když nějaká akce systém vyvede z rovnováhy, objeví se reakce, která se primárně snaží systém zase uvézt do rovnovážného stavu.

Nechtěla jsem vůbec mluvit o politice a vůbec ne o prezidentských volbách v USA. Jen jedinou poznámku. Systém našeho světa je v nerovnováze. To už dnes asi uzná každý. No a reakce jak se to změnit pro nás můžou být hodně překvapivé :-)

Ale vraťme se k mé rovnováze.  Šťastný a spokojený člověk má v rovnováze všechna tři své já: fyzické, rozumové i emocionální. Naše civilizace nás tlačí do toho, že nade vše stavíme rozumový element. A tím sami sebe dostáváme do nerovnováhy.

Asi jsem byla v nějaké nerovnováze již od malička. Možná to bylo tím, že jsem dlouho nemohla chodit a strávila měsíce a roky po nemocnicích. Samozřejmé věci, jako chodit, běhat, skákat pro mě samozřejmé nebyly. Dodnes jsem trochu "nakřivo" i když s tím již umím v pohodě žít.  Asi podvědomě jsme se celý život snažila řadu věcí kompenzovat. S různou intenzitou a různým výsledkem :-)

Možná proto jsem podvědomě vyhledávala činnosti, které mají s rovnováhou něco společného.

Tanec. Začala jsem až před padesátkou a zjišťovala, jak nám civilizace vzala přirozenou rovnováhu a práci s centrem. To samozřejmé spojení, které vidíme u přirozených tanečníků (koukněme na jakýkoliv, třeba kubánský pár).  Tanec se nedá vymyslet. Musí se najít a prožít. Krásná zkušenost.

z kanceláře rovnou na lajnu :-) = hledání rovnováhy

Nebo jsem po vzoru svých dětí začala chodit na slack line (to je takový ten popruh natažený mezi dvěma pevnými body). Obdivovala jsem je, jak samozřejmě koordinují své tělo a bez problémů zvládají balanc. Kolik hodin jsem na pružném popruhu strávila, než jsem pochopila, jak pracovat se svým centrem, jak spojit fyzično, rozumno I pocitovo…A ty okamžiky spojení jsou opojné.  Krásné a  plné svobody. A … štěstí.

Teď jsem se zase pustila na koloběžku a jednokolo. Taky o rovnováze.

A rovnání mého nedokonalého těla do rovnováhy mě přivádí k rovnováze vyšší. K hledání životní rovnováhy. Mezi tím co je rozumné a co už ne. A kolik tomu rozumu máme dovolit do všeho mluvit. A jak zvládat emoce. Jak poslouchat svoji intuici, jak jí důvěřovat. Jak ji konfrontovat se společenskými, rodinnými a vlastními klišé.

Jsem na cestě k tomu, fungovat vyváženěji (v rovnováze). Díky profesi, povinnostem, okolnostem, názorům okolí jsem se celý život snažila vše zvládat pragmaticky, rozumně, rozumově. Jen několikrát v životě jsem byla okolnostmi donucena, nebo nabrala odvahu poslechnout svoji intuici. A vždycky to dopadlo dobře. Mnohdy v rozporu s rozumovým vysvětlením. Několikrát i v pragmatickém byznysu. Udělala jsem věci, které jsem tušila, že tak mají být a ono se ukázalo, že moje tušení bylo správné.  I když jsem k nim rozumové vysvětlení přidávala třeba trochu uměle. Znáte to, čísla unesou všechno.

 Dokonce I podle výzkumů amerických vědců (:-)) náš rozum, naše vědomé myšlení využívá jen 30% kapacity našeho mozku. Ostatní pracuje s našim podvědomím. Nesnáším větu "podle výzkumů amerických vědců", nesnáším procenta a na čísla vždy koukám s nedůvěrou. Ale aspoň je to stravitelný argument pro to,  nebrat ten svůj rozum tak moc vážně :-).

Tak jsem si před časem dala úkol: nebát se svoji intuici poslouchat víc ! Díky svým rovnovážným cvičením už vím, že "Markéta" není jen ten rozum a hlava, která neustále přemýšlí a hledá řešení. "Markéta" je mnohem, mnohem víc. Učím se užívat všechny aspekty svého já.

Je to krásné poznávání!

 

 

 

Autor: Markéta Szabová | čtvrtek 10.11.2016 18:12 | karma článku: 13,13 | přečteno: 256x
  • Další články autora

Markéta Szabová

Učím se být šťastná - červená řepa co chutnala i Frantovi

Další recept: salát z červené řepy. Zavedli jsme se sousedy zvyk pravidelně se potkávat. Jedna z nás, manželek, vždy udělá večeři a je důvod se sejít, popovídat, zjistit co je nového, utužovat dobré vztahy.

12.12.2017 v 22:07 | Karma: 19,79 | Přečteno: 746x | Diskuse| Osobní

Markéta Szabová

Učím se být šťastná - Jáhelník

Holky moje, chtěly jste, abych vytvořila skupinu a nasdílela recepty z našeho Babince. Už jsem v tolika skupinách, že se v tom ztrácím. Vrácím se tedy sem. Tady s vámi mohu sdílet recepty. Ty kuchařské I ty o životě :-)

10.12.2017 v 11:07 | Karma: 13,73 | Přečteno: 518x | Diskuse| Osobní

Markéta Szabová

Učím se být šťastná XI

Svět je nádherně vymyšlen. Existují v něm ženy a muži a má to smysl. Holky, ženské, nesnažme se narušovat rovnováhu světa tím, že se budeme "obouvat do mužských bot" !

16.1.2017 v 13:00 | Karma: 18,65 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ona

Markéta Szabová

Koloběžkové meditování I

Pokud to jde, každé ráno si dávám své kolečko (11 km) na koloběžce. Je to čas, kdy mě napadají nejvšemožnější nápady. Dnes se mi po cestě zachtělo reagovat na můj minulý příspěvek tady. Jak je to vlastně s tou mojí emancipací ?

4.1.2017 v 17:43 | Karma: 10,62 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ona

Markéta Szabová

Učím se být šťastná X

Nedělám novoroční předsevzetí. Letos jsem udělala výjimku. Slíbila jsem si věci, které asi pomůžou rozvíjet můj vztah s partnerem. Je to hodně důvěrné povídání. Jeho zveřejnění je pro mne zavazující.

2.1.2017 v 9:29 | Karma: 13,58 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 498x
Jsem ženská, která desítky let obětovala práci v manažerských funkcích, přitom vychovala 4 úžasné děti a která má chuť se teď trochu zastavit a pustit se do věcí, které ji baví.

Seznam rubrik