Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Učím se být šťastná III

Nejkratší cestou ke štěstí je vděčnost. To není z mé hlavy. Ale klidně se pod to podepíšu.  Proč na tak jednoduchý recept ale pořád zapomínáme?

Svoji realitu si vytváříme sami. Je to těžké přijmout, ale v okamžiku kdy to přijmeme, obrovsky se nám uleví. Mluvím z vlastní zkušenosti. Člověk je v bezvýsledné situaci, vše co se mohlo pokazit se pokazilo, vše co mohlo být špatně je špatně. Tak co na tom vidět pozitivního? Za co být vděčný? Taky jsem měla tu čest se tak cítit :-).  A bylo mi tak blbě, že jsem se svěřila do odborné péče i psychologovi. Už je to pár let. Úžasná paní psycholožka mi doporučila: vezměte si hezký zápisník a každý den večer si do něj zapište, co se vám ten den stalo pěkného, co vás potěšilo. První reakci si umíte představit: Co si tady mám vymýšlet za pozitivní blbosti když je všechno jen a jen černé ? Trochu upřímnosti k sobě samé… a ono to zas tak černé nebylo. První zápisky byly kostrbaté a upachtěné. Ale každý den to bylo snazší a snazší… kouknout se na svět očima optimisty a s vděčností. Dnes, když si občas ty své notýsky vezmu do ruky, někdy i obdivuji, co všechno jsem zvládla. A jsem za to vděčná. I za tu pomůcku v podobě dennodenních domácích úkolů z optimizmu a vděčnosti.

Chci se zmínit ale ještě o jednom aspektu.  Mnohokrát se mi stalo, že jsem v dané situaci ani nemohla tušit, k čemu dobrému mi může být. Jaký smysl daná událost má, to se občas nedozníme nikdy, občas nám to dojde až třeba po mnoha letech.

Lomnický štít

Bylo mi 23, když jsem se s čerstvým červeným diplomem ze zahraniční univerzity ocitla sama s malinkou dcerkou ve Vysokých Tatrách, kde žila matka mého manžela. Jmenovala se Milada. Byla to významná lékařka, ale když jsem přijela, byla již po několikáté operaci mozku a byla nemobilní. Manžel ještě studoval, následovala vojna, první zaměstnání s mnoha stážemi a školeními.  Tato moje životní etapa by vydala na knížku neskutečných historek. Trvala 6 let. Připadalo mi normální postarat se o tchyni. Manžel byl jediný syn, nikoho jiného neměla. Vzala jsem to jako povinnost. Místo budování kariéry, cestování, užívání si života, budování domova, starala jsem se o děti a invalidní ženu daleko od původní rodiny, s minimálním zázemím a v podmínkách, které se těžko dnešním mladým maminkám vysvětlují. Dnes si kolikrát říkám, jak jsem to vůbec mohla fyzicky i psychicky zvládnout? Nepřemýšlela jsem. Neměla jsem čas. Prostě jsem zvládala vše co bylo třeba.  Poslední období to byl úvazek na 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Pokud někde slyším zvoneček, který zvoní stejně jako ten, kterým si mě  v noci Milada k sobě volala, ještě dnes se mi vyčerpáním sevře žaludek. Abych naplnila ten život i nějakým smyslem pro sebe, pořídili jsme si po Radce Nikolku a pak i Olivera. Oliver se narodil  dva měsíce po tom, co Milada zemřela.

Proč o tom píšu? Mnohokrát jsme si uvědomila, že jsem i za tu nestandardně těžkou životní lekci vlastně strašně vděčná. Pokud bych nebyla doma s Miladou, asi bychom neměli Nikolku a už vůbec ne Olivera, kterého jsem si doslova vyprosila. Milada měla nádor na pravé straně mozku. Byla ochrnutá na levou polovinu těla. O mnoho let později moji maminku potkala mozková příhoda. Poškodila ji pravou hemisféru a tím omezila hybnost levé poloviny těla. Kolikrát jsem děkovala a byla vděčná za zkušenosti, které jsem nabyla s Miladou!  Mnohem jednodušeji se mi chápaly maminčiny stavy, mnohem lépe jsem se k nim mohla postavit. A ve výčtu pozitiv bych mohla pokračovat.

Dnes již vím, že vděčná můžu být (a chci být) za cokoliv, co mi život přinese. Každá situace má dvě strany. Vždy lze najít něco pěkného, pozitivního. A nikdy nevím, kdy se mi právě prožívaná  zkušenost v životě bude hodit.

Máte pravdu, taky mívám blbou náladu. A to se potom musím se do té vděčnosti nutit. Ale aspoň vím, že to mám dělat! Vděčnost je kouzelný lék.  A naordinovat si ho můžeme sami. A nestojí nás vůbec nic. Snad jen malinko chtění.

Tak díky, že budete vděční se mnou. Bude kolem více šťastných lidí!

Příště třeba o rovnováze. Taky má co dělat se štěstím!  

Autor: Markéta Szabová | úterý 8.11.2016 14:28 | karma článku: 19,95 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Markéta Szabová

Učím se být šťastná - červená řepa co chutnala i Frantovi

Další recept: salát z červené řepy. Zavedli jsme se sousedy zvyk pravidelně se potkávat. Jedna z nás, manželek, vždy udělá večeři a je důvod se sejít, popovídat, zjistit co je nového, utužovat dobré vztahy.

12.12.2017 v 22:07 | Karma: 19,79 | Přečteno: 746x | Diskuse| Osobní

Markéta Szabová

Učím se být šťastná - Jáhelník

Holky moje, chtěly jste, abych vytvořila skupinu a nasdílela recepty z našeho Babince. Už jsem v tolika skupinách, že se v tom ztrácím. Vrácím se tedy sem. Tady s vámi mohu sdílet recepty. Ty kuchařské I ty o životě :-)

10.12.2017 v 11:07 | Karma: 13,73 | Přečteno: 518x | Diskuse| Osobní

Markéta Szabová

Učím se být šťastná XI

Svět je nádherně vymyšlen. Existují v něm ženy a muži a má to smysl. Holky, ženské, nesnažme se narušovat rovnováhu světa tím, že se budeme "obouvat do mužských bot" !

16.1.2017 v 13:00 | Karma: 18,65 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ona

Markéta Szabová

Koloběžkové meditování I

Pokud to jde, každé ráno si dávám své kolečko (11 km) na koloběžce. Je to čas, kdy mě napadají nejvšemožnější nápady. Dnes se mi po cestě zachtělo reagovat na můj minulý příspěvek tady. Jak je to vlastně s tou mojí emancipací ?

4.1.2017 v 17:43 | Karma: 10,62 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ona

Markéta Szabová

Učím se být šťastná X

Nedělám novoroční předsevzetí. Letos jsem udělala výjimku. Slíbila jsem si věci, které asi pomůžou rozvíjet můj vztah s partnerem. Je to hodně důvěrné povídání. Jeho zveřejnění je pro mne zavazující.

2.1.2017 v 9:29 | Karma: 13,58 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko slaví 1. máj, na Střeleckém ostrově zahájili oslavy komunisté

1. května 2024,  aktualizováno  10:18

Přímý přenos Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Prodej RD 3+1 u Podbořan
Prodej RD 3+1 u Podbořan

Krásný Dvůr - Vysoké Třebušice, okres Louny
2 627 000 Kč

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 498x
Jsem ženská, která desítky let obětovala práci v manažerských funkcích, přitom vychovala 4 úžasné děti a která má chuť se teď trochu zastavit a pustit se do věcí, které ji baví.

Seznam rubrik