Začíná Česko - Polská válka?

Jen v rovině medií a následných kontrol samozřejmě. My jim zkontrolujeme maso, oni nám pivo a při tom padne spousta silných obvinění na adresu druhé barikády.

 

Otázka je, co si z té války vezme český a polský spotřebitel? Ti, co nekupovali předtím, nebudou kupovat ani teď. Někdo z českého tábora si vzpomene na posypovou sůl, někdo z polského tábora na metanol a život jede dál. Tedy pokud zrovna není ovlivněn metanolem, to nepřebijete ani salmonelou se solí dohromady.

Nicméně ochrana spotřebitele je nutná a hlavně je námi zaplacená, takže jakékoli hysterické reakce Poláků nejsou na místě. Jestliže oni budou provádět své kontroly českých výrobků je to jejich věc a jejich právo. My neomezujeme jejich právo na jejich kontroly a nevidím důvod, aby oni omezovali to naše.

Současná mediální válka je jen houšť a kapky. Za měsíc bude jiné téma. Spíš mě zajímá jestli předseda kulinářského institutu Roman Vaněk, nebo předseda asociace hotelů a restaurací Václav Stárek přehodnotí svá slova, že nejde podvádět s etiketou prémiového masa? Státní zemědělská a potravinářská inspekce tvrdí, že k pochybení nedošlo, státní veterinární inspekce tvrdí,že k pochybení došlo a čtenář, nebo zákazník ať si z obou tvrzení vybere to pravdivé. Jaké důkazy poskytne ministr Toman panu Motovskému? Bude je mít od SZPI, nebo SVS?

Oba úřady kontrolují, ale každý něco jiného a na základě jiných pravomocí. Oba úřady se ale dohromady chovají jako jeden velký schizofrenik, který do éteru ( rozuměj na oficiální webové stránky, přístupné médiím a čtenářům) dá nejdřív, že k pochybení došlo, aby pak - ústy mluvčího Pavla Kopřivy - k pochybení na konkrétní obvinění nedošlo, ale ke klamání spotřebitele došlo v jiných pražských restauracích, akorát to maso není z Polska, ale pouze z ČR, nebo Austrálie, Uruguaye atd. a přitom mělo jít o Ameriku - tedy odkopali všechno, co do iRozhlasu  řekli Stárek a Vaněk. Nejde podvádět s prémiovým masem.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/polske-maso_1902071434_dok

http://www.szpi.gov.cz/

https://www.bezpecnostpotravin.cz/informace-ke-kauze-hoveziho-masa-z-polska.aspx

Tohle by jeden nevymyslel. Detektivní román na pokračování. V současné době další epizoda 700 Kg masa se salmonelou. Copak nám kontrolní úřady naservírují tentokrát?

Nedělám si iluze o našich českých dodavatelích (některých samozřejmě), kteří si můžou s těmi polskými podat ruce. Podvádělo se vždy a podvádět se bude. Je dobře, že se objeví v potravinách na pranýři, nebo bezpečnosti potravin. Obě stránky jsou přístupné a čtenář si tak může zjistit, kde je pravda - pokud je to pravda samozřejmě. Problém je, co si má v tom bordelu počít obyčejný kuchař v restauraci, který je zodpovědný za výdej jídla? 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Svoboda | čtvrtek 21.2.2019 20:33 | karma článku: 17,70 | přečteno: 723x