Video z Buffala posloužilo jako slušný doutnák, který eskaloval napětí v USA.

Co posílilo řady demonstrantů, kteří protestovali proti zásahu v Minnesotě? Jestli bylo v USA a ve zbytku světa řada nerozhodnutých lidí, tak předmětné video z Buffala jim spolehlivě umožnilo vybrat si stranu.

Troufám si ale tvrdit, že se víc lidí postavilo proti zásahu v Buffalu. Ono totiž záleží hodně na úhlu pohledu. Někdo ve videu mohl vidět cíleného provokatéra, který nerespektoval vyklízení prostoru a tudíž byl vystaven následkům svého rozhodnutí a někdo zase skoro senilního staříka, který sice porušil zákon a byl ve vyklízeném prostoru, ale zásah, který byl proti němu použit, se rozhodně nedal považovat za adekvátní jeho fyzické zdatnosti.

Tak, nebo onak předmětná krev, co mu tekla z hlavy, posloužila jako rudý hadr pro demonstranty. Předpokládám, že jakýkoli policista má výcvik, aby jeho zásah především uklidnil situaci a snížil napětí. Bohužel ve videu předmětné zklidnění a snížení celkového napětí v USA nevidím, ale je to o úhlu pohledu.

Ačkoli souhlasím, že policista má právo na užití síly (zákon o policii §114), ani náš český právní řád (zákon o policii § 11) nestanovuje, že je to právo absolutní a naopak se musí zdržet takového jednání, které by ohrozilo jeho nestrannost a objektivitu. Takže doufám, že nemůže dojít k situaci, kdy třeba ve Varnsdorfu jemně strčí do 10ti letého kluka, který něco ukradl v obchodě, nebo důchodce, který mu sáhne směrem k opasku, nebo ho rovnou zaklekne.  Mohu jen spekulovat, kdyby v prvním případě surově strčil do toho kluka a ještě by u toho byl natočen, jestli by na celém Šluknovském výběžku  došlo k eskalaci napětí a demonstracím - jako byla v Praze - a tím pádem ke zbytečnému přidělání práce policie.  Předpokládám, že naši policisté dokážou při výkonu služby odhadnout fyzickou zdatnost pachatele, proti kterému legitimně zasahují.

Taktika "Buldozer", jak byla předvedena příslušníky SWAT, je možná účinná proti neonacistům, anarchistům, fotbalovým fanouškům, nebo rabovačům, kteří vykrádají obchody a zapalují majetky nevinných lidí. Myslím si ale, že proti demonstrantům bude mít efekt naprosto opačný. Může se příště stát, že organizátoři demonstrací do první linie schválně pošlou důchodce a přidají i matky s dětmi a pak jenom vyčůraně počkají, kdo co natočí a zveřejní.

Ony totiž právě média mají - kromě policie - velkou moc pohnout davy. Osobně souhlasím, že by autoři zveřejněných videí měli nést částečnou zodpovědnost za šíření hysterie a eskalaci napětí. Je - li policista potrestán postavením mimo službu a vyšetřováním, tak nemusí být ještě trestán zveřejněním videa, které může následně posloužit jako důkaz pro justici, nikoli však pro veřejného soudce lynče.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/spojene-staty-buffalo-policejni-zasah-senior-kolegove-se-postavili-za-policisty.A200606_093613_zahranicni_kha

Autor: Michal Svoboda | neděle 7.6.2020 7:39 | karma článku: 15,72 | přečteno: 1099x