Schizofrenní ČOI

Jste právník, nebo hokejista? Většina automobilek vám dá slevu a dle mluvčího ČOI nepůjde o diskriminaci spotřebitele.

Jako spotřebitel nevidím nic špatného na systému věrnostních programů, které rozlišují loajalitu zákazníka ke konkrétnímu obchodníkovi. Takový věrnostní program utužuje dlouhodobý obchodní vztah a udržuje ho v kvalitním solidním prostředí.

To co mi přijde jako absurdní tenký led je kádrování zákazníka podle dosaženého vzdělání, nebo oboru ve kterém pracuje. Co bude příště? Kádrování podle barvy pleti, náboženského vyznání, nebo sexuální orientace? Preferovaní zákazníci budou mít slevu a ti ostatní smůlu?

Dle mluvčího ČOI  Jiřího Fröhlicha je uvedená praxe přípustná, protože prodejce pouze poskytuje slevy takovým skupinám zákazníků od kterých očekává nejvyšší zisk. Slevou je chce nalákat, aby u něj nakoupili. Takové rozlišování /kádrování zákazníka) je přípustné, neboť daný cíl je legitimní a prostředky k jeho dosažení jsou podle našeho právního názoru přiměřené. Sleva není motivována cílem vyloučit, nebo znevýhodnit jiné skupiny spotřebitelů.             

https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/sleva-auto-nakup-automobil-pravnik-lekar-doktor.A190328_001632_automoto_fdv

Jako advokátní laik musím konstatovat, že se konkrétní právník, který mluvčímu předal tento výklad práva, pouští na velmi tenký led. Napadá mě otázka jestli by ten předmětný led nepraskl pod tíhou uložené pokuty kontrolorů ČOI ve výši 50 000 Kč, kterou udělili podniku Expats BBQ Bar, a jako důvod pokuty napsali:

21. 10. 2015: Česky hovořícím spotřebitelům poskytovali slevu 20 % na konzumaci, anglicky hovořící žádnou slevu nedostali. Bezdůvodně tak došlo k porušení zákazu diskriminace.

https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/nejvyssi-pokuty-pro-restaurace-coi/r~47f4f744205f11e8bacfac1f6b220ee8/

https://www.coi.cz/o-coi/povinne-zverejnovane-informace/poskytnute-informace-dle-zak-1061999/ceska-obchodni-inspekce-ustredni-inspektorat-9-3-2018/

Tak si pokládám otázku: Neměli by - dle jejich právního oddělení - kontroloři ČOI vrátit 50 000 Kč, které nelegálně ukradli?

Jak mám potom věřit právnímu názoru ČOI? Mám ji vnímat jako totálně schizofrenickou instituci, která do médii tvrdí jeden právní výklad a jiný právní výklad aplikuje na prodejce? Platí snad pro prodejce  aut odlišný zákon o ochraně spotřebitele, než pro hospodské?

Myslím, že by si ČOI měla ujasnit jaké podnikatelské prostředí chce preferovat. Jestli teda rovnoprávné,jehož porušování fakticky trestá, nebo kádrovací, jehož plnění prokazatelně toleruje jako legální a zároveň v jednom případě prokazatelně potrestala jako nelegální. Pak se můžou i zákazníci, kteří toto obhajují - do budoucna smířit s faktem, že se jim jejich obhajoba vrátí i s úroky, když se ocitnou v nepreferované skupině.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Svoboda | čtvrtek 30.5.2019 8:28 | karma článku: 32,94 | přečteno: 2375x